SON UYARI!

Şafak DELİÇAKAR2017-08-06 15:18:29

Fındık hasadını toplamaya başladık. Uzmanlar bugünlerde de mevsimlik işçi ve çocuk işçiliği konusunda ısrarla uyarılarını sürdürüyor. Ben mevsimlik işçilerden ziyade çocuk işçiliği konusunda daha da hassas davranmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

Eli kalem tutması gereken, oyun parklarında vakit geçirmeleri gereken ve çeşitli aktiviteler ilimizi tanımaya gelen çocukları fındık bahçelerine sokmak elbette bana anlamsız geliyor.

Burada ki hassasiyet bahçe sahiplerine düşüyor. Gelen işçiler, özellikle 12-16 yaş aralığında ki çocuklara da yarım yevmiye talep edip bahçeye götürmek istese de işte bu noktada siz bahçe sahipleri! Dur kardeşim ben çocuk işçi çalıştırmıyorum demelisiniz.

Çocuk yaşta işçiliğe karşı zaten hükümet gereken çalışmaları sürdürüyor. Bizlerde vazifemiz gereği bu çalışmaları yakinen takip ediyoruz. Özellikle takip ettiğimiz bir diğer konu da merdiven altı atölyelerde ki çocuk işçiliğinde gelinen son durumun ne olduğudur. Bahçe sahipleri bu sene çocuk işçiliği konusunda duyarlı davranmazlarsa ve çocuk işçi çalıştırırlarsa ceza yiyeceklerini de şimdiden ben hatırlatmış olayım.

Ayrıca bahçe sahipleri sadece mevsimlik işçilerin çocuklarını değil, ellerinden geldiği kadarıyla varsa kendi çocuklarını da bu şekilde asla çalıştırmasınlar. Zaruret olmadığı müddetçe çocukları bahçelere sokmayın. Hani bizim tabirle ırgatlık, amelelik hiçbir çocuğun hakkı değil.

Çocuklara ırgatlık muamelesi yapmak zaten Allah katında da günah değil midir? O yüzden bir son uyarıda ben yapmak istedim. Siz siz olun çocukları bahçeye sokmayın. Böylece cezadan da kurtulmuş olun…  

Anasayfa