HÜKÜMET ŞİMDİ KOLLARI SIVAMALI!

Şafak DELİÇAKAR2017-08-14 06:47:42

2017 yılı fındık sezonunun İÇERİSİNDE BULUNDUĞUMUZ BU GÜNLERDE Ordu’da yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren memur ve memur emeklileri ile sigortalı çalışanların bir gözü zaruri ihtiyaçlardan dolayı pazara fındık indirip indirmemede olurken, diğer gözü de Memur Sen ve Kamu Sen’in, hükümete verdiği bayram öncesi yardım ve maaşların bayramdan önce ödenmesi teklifinin, bakanlar kurulu kararı ile kesinleşip kesinleşmeyeceğinde oldu.

Bilindiği üzere serbest piyasa fındık fiyatlarının 15 ila 16 Ağustos tarihlerinde açıklanması bekleniyor. Fındık ta henüz fiyat açıklamayan hükümet ise serbest piyasanın fiyat açıklamasını bekliyor. Serbest piyasanın ardından fiyat açıklamayı hedefleyen hükümete asıl sorumluluk ta bu günlerde düşüyor.

Fındık fiyatlarında ki tahminler bir yana dursun. Ordulular, kurban bayramı için bir yandan hazırlıklara başlarken bir yandan da kara kara düşünmeye devam ediyor. Çalışan ve emekli kesimde olan üreticiler, eğer hükümet bayramdan önce sendikaların teklifini kabul edip bayram yardımlarını ve eylül ayında alınacak olan maaşların bayramdan önce hesaplara yatmasını sağlarsa, üretici önemli ölçüde fındığı pazara indirmeyecek.

Hal böyle olursa, Ağustos ayının 3’ncü ve 4’cü çeyreğinde hedeflediği fındığı yeteri kadar alamayacak olan serbest piyasa bu kez kademeli olarak fındık fiyatlarını yükselişe geçirmeye mecbur kalacak. Aksi durumda serbest piyasa zaten bu ay ve  Eylül ayında ki alımları ile istediğini almış olur ki, Ekim ayında da fındık defterini kapatır, çeker gider diye düşünüyorum.

Bu noktada hükümet şimdi kolları sıvamalı! Eğer bu hafta üreticinin beklediği ikramiye ve maaş müjdesini verirse, bu kez oturup düşünmesi gereken serbest piyasada ki tekelciler ve alivreciler olacaktır. Hükümetin bence fındık üreticisine ilk desteği de işte tam da bu noktada olmalıdır.

 

Anasayfa