SANAYİCİDEN, TÜCCARA ‘FINDIK’ BASKISI!...

Şafak DELİÇAKAR2016-07-31 19:57:23

Fındık sezonuna girdiğimiz bu günlerde sanayicilerin, fındık tüccar ve manavlarına ‘Fındık’ baskısı yaptığını öğrenince şoka girdim. Neymiş efendim getirin malınızı, alın paranızı diye baskı yapıyorlarmış.

Geçen sene bildiğiniz gibi 14-15-16 Lira’dan fındık alan tüccar ve manavlar, fındık fiyatları düşünce düşük fiyattan da sanayiciye götürüp fındıklarını teslim etmediler. Edenler olsa da tekelcilere ve fırsatçı sanayicilere karşı direnen tüccar ve manavlar bu sezona kadar dik durdu ve zar zor ayakta kalabildiler. Elinde malı olup kasası boşalan tüccar ve manavlarda bugünlerde kara kara düşünüyor.

Yine bu sezonda bahçeye girmek ve amele parası ödemek için tüccarın kapısını çalan fındık üreticileri maalesef eli boş dönüyor. Çünkü tüccara para vermeyen sanayici bu tutumuyla sadece tüccar ve manava değil fındık üreticisine de darbe vurmuş oluyor. Yevmiyelerin 80 ila 100 Lira arasında değiştiği yeni fındık sezonunun başında da kara bulutların esmesi sezon sonrası fiyata nasıl yansıyacağı sorusunu da beraberinde getiriyor.

Halen 10 Lira’dan işlem yapmak isteyen sanayicilerin tek derdi ise bu seneki fındıkla beraber tüccarın elindeki geçen sezonun fındığını da alabilmek. Zararına fındık satmak istemeyen tüccarlarda serbest piyasa koşullarında nasıl bir yol izleyecekler? Bu da ayrıca merak konusu oldu.

Bu sene rekoltenin çok az olması nedeniyle fındık diye çırpınan sanayici ve tekelcilerin kurmuş oldukları fırsatçılık planlarını da yine hükümetin çözmesi bekleniyor. Hükümet, Nisan ve Mayıs aylarında söz verdiği gibi TMO ve Tarım Kredi Kooperatiflerini makul bir fiyatla devreye sokarsa o zaman herkes rahat bir nefes almış olacak.

Eğer hükümet devreye girer de üreticiden, tüccar ve manavdan fındık alır ise, ben bu sanayicilerin ve tekelcilerin, hükümetten kaç paraya fındık alacaklarını da çok merak ediyorum. Hani derler ya dinsizin hakkından imansız gelir diye. İşte hesap da o hesap olmalı diye düşünüyorum.

Bir sene de şu milletin yüzünü güldürseniz bir yeriniz mi eksilir? Yazık günah yahu 120 yıllık fındık tarihimizde bir sene de yüzümüzü güldürün. 4 kuşaktır maşallahınız var vallahi gelen gideni aratmıyor. 

Anasayfa