DOLAR ŞİŞİYOR, PATLADI PATLAYACAK…

Şafak DELİÇAKAR2020-04-28 11:18:26

10 Sente 100 Dolar basıp, dünyaya hükmetme döneminin sorma beklentileri var. Günlerdir ekonomistleri, akademisyenleri, banka ve borsa uzmanlarını izliyor ve takip ediyorum. Konuşulanlar, anlatılanlara bakılırsa sanki Amerika, kıyametin eşiğinde gibi sergileniyor tüm dünyaya. Tabi bu bir algı başlangıcı mı? Yoksa gerçek mi? Sorularının gerçeğini de önümüzde ki süreç gösterecek hepimize.

Şunun bir gerçek olduğu doğrudur. Amerika, ciddi bir ekonomik kriz içerisindedir. Zira kurtulur mu? Kurtulmaz mı? Yoksa yine 10 sente hatta 10 Sentin altında mal ettiği 100’lük Dolarları basıp, piyasaya sürerek bir çıkış yapar mı? Belli değil. Yaparsa sonuç ne olur? Yapmasa ne olur. Bunun cevabını vermesi gerekenler de bu konuda bugünlerde sıkça konuşanlar değil mi?

Peki petrol fiyatlarından haberiniz var mı? Sürekli düşüşe geçen petrole olan talebin azlığını neye bağlamak lazım? Petrol ile Dolar etle tırnak gibi değil mi? Ha petrol fiyatları artarsa, bugünlerde 7 Lirayı tırmalayan Dolar düşer mi? Onu da iyi kestirmek lazım. Bir peki daha, petrol mü? Dolar mı? Petrolün düşüşü ve Doların yükselişi Amerika’nın kıyameti olur mu?

Keza dünya ticaret hacminin üç ana öğesi, dolar, petrol ve altın. Altın fiyatları da malumunuz. İddialar gerçekmiş gibi gözükse de sonuç beyan eden yok. Bu salgında birbirleriyle kılıç kalkan oynayan ülkeler, doğmuş ve bundan sonra ki doğacak bütün felaketleri yine insanlığın üzerine yıkacaklar gibi gözüküyor.

Yani bir ülke batmış ama varlığı devam ediyor. Ceremesini kim çekecek? Yeniden kalkınıncaya kadar o ülkenin insanları değil mi? Bir ülke şaha kalkmış, sefasını kim sürecek? Kim sürecek tabi o ülkenin insanları mı? Tabi ki hayır değil mi? Çünkü sefayı, yönetenler sürecek. İnsanlığa bakınca da değneğin iki ucu da, anladınız siz…

Dolar şişiyor, patladı patlayacak. Kimin umurunda? Amerika, Rusya, İran, Çin, Arabistan, Avrupa ülkeleri batıyormuş batsın kimin umurunda? Umurda olan tek şey var. O da, “Adalet, adil yönetim, insaniyet.”

Yani insan kıyımı sürdükçe, masum kanlar döküldükçe, kime ne olursa olsun, kimsenin umurunda değil. Bütün dünya milletleri de bu görüşte değil mi zaten. Bana kıyanın, canımı acıtanın, kanımı dökenin canı cehenneme derim ben…

 

Anasayfa