LİSTE….

Şafak DELİÇAKAR2020-09-03 11:43:41

Türkiye’de bir sabah uyandığınızda gözünüzü açar açmaz kendinizi “KARA LİSTE” de görürseniz hiç şaşırmayın. 82 milyonluk nüfusun 68 milyonu yasal takip ve icra dairelerinde sürünmeye devam etsin, iktidarın hala bu soruna ısrarla neden el atmadığını da anlamış değilim.

Bugün milletin tek derdi ne biliyor musunuz? Millet, artık şu bankalar ve banka avukatlarının alacaklılarına yönelik koymuş oldukları yasal takip, icra ve bununla birlikte doğan kara liste sürecinin artık vatandaşın lehine dönüştürülmesi için adımların atılması.

Bugün milletin derdi ne biliyor musunuz? Başta Türk Telekom olmak üzere diğer GSM operatörlerinin müşterilerine bir sabah ansızın yaptığı “KARA LİSTE” şoku. Türk Telekom veya diğer GSM operatörlerine hiç borcunuz olmasa bile 15-20 yıl sonra sudan bahanelerle avukata verilip kendinizi “KAR LİSTE” de bulmanız inanın an meselesi.

Öyle ki, gelen şikayetler içerisinde vatandaşlar bu operatörlere borçlarını 15-20 yıl önce ödedikleri halde hala bazı hukuk büroları tarafından kendilerinin icraya verildiğinden yakınanlar mı dersiniz, yine öyle ki, vatandaşlar 15-20 yıl önce borçlarını ödeyip bir daha kullanmadıkları telefonlardan neymiş efendim aboneliğinizi iptal ettirmemişsiniz denilerek icraya verilerek “KARA LİSTE” ye sokulmaları.

İnsan hayatını karartmak ve kabusa dönüştürmek bu kadar kolay ve basit bu ülkede. Milletin canı çıkmış, iki büklüm olmuş, evine ekmek götüremiyor intiharın eşiğine gelmiş, yetmez kardeşim diyerek üstüne üstelik bu kepazelikte vatandaşa cabası oluyor.

Esnafın, memurun, işçinin, emeklinin hükümetten dört gözle beklediği yasal takip, icra ve sicil affı konularında maalesef vatandaşa karşı bu konuda kayıtsızlık ve duyarsızlık devam ediyor. Her zaman vatanın, bayrağın, istikbalin, devletin bekçisi ve savunucusu olan bu halk bu tür işkenceleri ne kadar hak ediyor? Takdir sizin.

Madem yasal takip ve kara liste uygulamanız var. Bunun da bir ölçüsü, bir ahlaki çerçevesi, bir de hukuki boyutu olması lazım. İnsanların 50 Liralık, 100 Liralık borçlarını 15-20 sene sonra 2-3-5 bin lira yaparak icraya göndermek ve “KARA LİSTE” ye sokmak, hiçbir hukuk devletine yakışmaz. Kamu Kurumu da olsa, özel sektör de olsa, bu liyakatsızlığa, bu riyakarlığa hiçbir hukuk devleti de izin vermez ve vermemelidir de.

Hükümete açık ve net çağrıda bulunuyorum. Bugün çözüm olarak yapacağınız tek şey var! Türkiye’de, Merkez Bankası dahil, 10 bin liranın altında her ne sebepten olursa olsun icralık ve yasal takip borcu olan vatandaşların derhal düzenlenecek bir sicil affı ile “KARA LİSTE” den çıkarılmasıdır. Bu sayede ilk etapta 68 milyon vatandaşın 40 milyonunu kurtarabileceğinize de emin olun.

Hükümetlerin asli görevi vatandaşın her türlü ama her türlü mağduriyetlerini acilen gidermek ve olumsuzlukları bertaraf etmektir. 70 milyon can çekişen bir millete hangi hükümet duyarsızlığını ne kadar ve nereye kadar sürdürebilir ki? Bu affın mümkün olması halinde bankalarında, piyasalarında, evlerin, ocaklarında bir de nasıl şenleneceğini bir düşünün olur mu?

Bu ülkede önüne gelen her kurumun, insan hayatıyla bu kadar oynamasına kimse müsaade etmemeli. Başta Ordu milletvekillerine seslenerek 600 milletvekilini de bu konuda göreve davet ediyorum. İp artık vatandaşın boynunda, ya makas alın bu ipi kesin, ya da sehpaya düzgün bir tekme atın bu işi kökünden halledin. Bu millet can çekişmeye layık bir millet değil. Gerisini de siz hesap edin…

 

Anasayfa