EVET DOKA’DAN AYRILMALIYIZ!

Şafak DELİÇAKAR2020-10-09 09:32:44

Ne Orta Karadeniz illeri ile ne de Doğu Karadeniz illeri ile çok hasbıhal değiliz. İki bölgenin orta yerine sıkışmış iki il, Ordu ve Giresun. Bu iki yıl ne zaman yatırım, istihdam ve kalkınma hamlelerinde pastadan payını almaya kalksa, aşağı tükürseler sakal, yukarı tükürseler bıyık oluyor.

Bu anlamda Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin’i kutluyor ve tebrik ediyorum. Başkan Şahin, Ordu’nun sorunlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ileterek, sanayi ve teknoloji alanında ki eksiklerimizi ve taleplerimizi dile getirdi.

Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı, 365 Oda/Borsa Başkanı ile 61 Sektör Meclisi Başkanına yönelik düzenlenen toplantıda Ordu’nun Sanayi ve Teknoloji alanında eksikliklerini ve bu alandaki taleplerini ciddi bir dil ile sıraladı.

Başkan Şahin, Ordu ve Giresun ilinin DOKA’dan ayrılarak farklı bir kalkınma ajansı kurulması gerektiğini savundu. Çünkü, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan altı ilde faaliyet göstermektedir.

Türkiye’de faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansı içinde DOKA, 6 ilde faaliyet gösteren tek ajanstır. Bölgenin coğrafi büyüklüğü ve farklı özellikte illeri kapsaması nedeniyle DOKA’nın yürüttüğü faaliyetler bölge illerinde yeterince etkin olamamaktadır.

Bu nedenle coğrafi, ekonomik ve sosyal açıdan birbirine çok benzeyen Ordu ve Giresun illerinin DOKA’dan ayrılması ve sadece Ordu ve Giresun’a hizmet veren farklı bir Kalkınma Ajansı kurulması geçmiş dönemlerde de gündeme gelen iki ilin ortak talebi olarak ortaya çıkması hala devam ediyor.

Bence iki ilin kanaat önderleri, bir ortak akıl masası kurarak bu masa başında yine ortak akıl ile alınacak kararlarla Ordu ve Giresun’un kaderine ayrı bir yön tayin etmelidirler. Yalnız tek endişem şudur, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKKA) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) gibi devasa bütçeli bir kalkınma ajansını nasıl hayata geçirebiliriz? Bu soru ve kaygı kafamı çok kurcalıyor.

Umarım, başkan Şahin’in bu iyi niyet temennisine iki il de sıcak bakar. Aslında sanayicilerimizin sıcak baktığını biliyorum. Zira sorun nasıl ve kimler tarafından çözülebilir? Madem ki iki ilde de böylesi bir beklenti var. O zaman OTSO Başkanı Servet Şahin’in de bu konuda yalnız bırakılmaması gerekmiyor mu? Ne diyelim, evet DOKA’dan ayrılmalıyız diyerek haydi hayırlısı diyorum.

 

Anasayfa