YOKLUK İNSANA HER ŞEYİ YAPTIRIR (MI)?

Şafak DELİÇAKAR2020-11-10 10:17:55

Son aylarda özellikle son günlerde gittikçe fakirleşen halkımızın geleceğe yönelik kaygıları da tavan yapmaya devam ediyor. Yokluk insana her şeyi yaptırır (mı)? Mantığından hareket etmek istiyorum. Yokluk kader ise kaderle başa çıkmakta eskilerde kaldı sanırım.

Bugünlerde ne siyasetin, ne sağlığın, ne kültür sanatın, ne magazinin, ne sporun vs., hiçbirinin önemi yok. Önemli olan aslında "yaşamak" karşısında asıl konu "ekmek" mücadelesi değil mi? Bugünün mücadelesi ise günü kurtarma mücadelesidir. Yarına Allah Kerim’dir mantığının hakim olduğu süreçtir.

Yokluk, ihtiyaç, çaresizlik ve açlık karşısında insanı eğlendiren-oyalayan tüm aktivite ve eylemler, aslında bir "fiyasko"dan ibaret!.. İnsanlığı ayakta tutan asıl gerçek ise bellidir; İnsan gibi yaşamak veya yaşayabilmek.

Düşünün, bir memlekette insanlar isyan etmeye başlamışsa, bunun en büyük nedeni de ekonomik sıkıntılardır... Burada dikkat edilecek en belirgin özellikte emperyalizm de ekonomik çıkmazı kullanır, terör de... Yani anlayacağınız çaresizlik her şeyi yaptırır insana...

Son dönemde halkın yoksulluk altında da ezildiği süreçte bize hiçbir zaman huzur gelmeyeceğinin endişesini taşımaktayım. Öyle ki, fuhuş olaylarında ki artış, uyuşturucu, kaçak sigara ve alkol, sahte para ve sahtecilik üzerine her şey, hırsızlık, kaçakçılık, taciz, cinayet ve şiddet olaylarının muazzam artışı, sanırım beni haklı kılıyor.

Emperyalizm ve terörün para kaynakları olan argümanlar, neden insanların zaaf noktaları oluveriyor? Bir anda zengin olma planlarımı? Ömürlerinin sonuna kadar rahat edecekleri garantisi mi? 3-5 sene yatar çıkarım, hayatıma aslanlar gibi devam ederim güvencesi mi? Çoluğum çocuğum, anam babam bir daha açlık, yokluk, sefalet yüzü görmeyecek temennisi mi? Nedir? Bu dönence nedir?

Şunu anlamıyorum. Yokluk içerisinde olan bir insana her şey yapmak mübağ mı? Suça teşvik edilmelerini anlarım da, suç işlemelerine meyil duymalarını işte anlayamıyorum. Suç işlendikten sonra da sür eşeğini Niğde’ye, geçti Bor’un pazarı diyerek artık geri dönüş yok! Suç mekanizmasına bir kişi daha dahil olmuş oluyor.

Başta sosyologlar olmak üzere, ekonomistlerin ve psikologların bu konuyu ivedilikle masaya yatırması lazım. Bana göre İllegalizmin tavan yaptığı zamanlarda yoksulluğun ve yoksulun kurban edilmemesinin bir hal ve çaresi bulunması gerekir. Bunu başaramazsak hiçbir zaman da huzurun geleceğini beklemek yanlış olur diye düşünüyorum. Bilmem haksız mıyım?

 

 

Anasayfa