İDEOLOJİ NE DEMEK!

Şafak DELİÇAKAR2020-12-22 10:25:06

Türk Siyaseti 2020 yılında çok hareketli sahnelerin yaşanmasına neden oldu. Yeni kurulan siyasi partiler, partiler arası geçişler, yeni oluşumlar, bakalım 2021 yılında bizlere neler gösterecek. İdeolojinin siyasetteki önemini son 10 yıldır peyder pey dile getirmeye çalışıyorum.

Bana göre Türk siyasetinde ideoloji bitmiştir. Haklılığım zaman zaman ortaya çıksa da bugünkü yazımda İdeolojinin kelime anlamını ve ne anlama geldiğini son bir kez daha hatırlatma ihtiyacı duydum.

Türkiye’de özellikle siyasi açıdan çok sık kullanılan ideoloji kelimesi, aslında Türkçede anlamı tam olarak bilinmeyen sözcüklerden biridir. Pek çok kişi son dönemlerde bu kelimenin ne anlama geldiği konusunda internetten sıkça araştırma gerçekleştiriyor. Peki, İdeoloji ne demek? İdeoloji nedir? İdeoloji Türk Dil Kurumu (TDK)’nda kelime anlamına ait tüm detayları sizler için derledik.

Fransızca kökenli bir kelime olarak ideoloji kelimesi siyasal bir sözcüktür. Aynı zamanda kökeninin İngilizceye dayandığını da söylemek mümkündür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, ‘Siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan; bir partinin, bir hükümetin ya da bir grubun davranışlarına yön vermiş olan politik, hukuki, siyasal ve felsefe ya da dini açıdan düşünceler bütünü’ şeklinde bir ifadesi bulunmaktadır.

İdeoloji aslına bakılırsa kısaca bir fikri alarak o fikir üzerinden inancını göstermek şeklinde ifade etmek mümkün. Bu inanç daha çok toplumsal ve siyasal öğretilerden oluşmuş, parti ve hükümet ile grubun davranışlarına ortaya çıkaran fikir veya düşünceler bütünü şeklinde değerlendirilir.

TDK üzerinden ideolojik kelimesine bakıldığında, ‘siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, hükümet ya da parti ve grubun davranışlarını temel alan, politik, siyasal, hukuki, dini ya da felsefi düşüncelerin tamamı’ olarak anlam üzerinden karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamı ile cümle içerisinde kullanmak gerekirse;

‘’Bir başka milletin ideolojisini benimsemenin, topyekûn intihar ve cinayetten başka bir şey olmadığından haberleri yok.’ S. Ayverdi

Bu şekilde siz de cümle içerisinde kullanabilir ya da farklı yerlerde gördüğünüz zaman cümleyi daha iyi anlayabilirsiniz. Bugünlük sadece ideolojinin ne demek olduğunu ve ne anlama geldiğini paylamakla yetindim. Yeni kurulan siyasi partiler, partiler arası geçişlerde bulunanlar ve yeni oluşumlar içinde olanlar şimdilik bu tanımı alıp ceplerine koysunlar. Çünkü önümüzde ki yıl lazım olacak!

 

Anasayfa