FINDIKTA TEKELLEŞME…

Şafak DELİÇAKAR2021-02-04 10:05:02

Fındığımız Ordu’da varoluşunun yaklaşık 120 yıllık tarihinde bu kezde göz göre göre yabancı sermayenin tekeline kurban gidiyor.

Fındık başta Ordu ve Giresun’da varoluşunun tarihi boyunca kaç kez nelere kurban gittiğini oturup tek tek yazacak değilim. Ve sizlerin gerilere dönüp neler neler sıralayacağınızı ve söyleyeceğiniz de çok iyi biliyorum. Bizim insanımız değilmi ki; yarım asırdır binası bile olmayan fındığın borsasının Almanya’da Hamburg’ta olduğunun yutturulmuşluğunu yiyen?

Sezon başında üretici adına 26 Lira’yı bulan fındık son aylarda 21 Lira seviyesine düşünce arada ki kilo başına 5 Liralık kaymak kimin cebine gidecek? Son birkaç yıldır süratle tekelleşen yabancı sermaye bu kaymağı tek başına mı yiyecek? Yoksa hala müdahale etmemede direnen hükümetle mi paylaşacak?

Amaç çok aşikar değil midir? 26 lira olan fındığın 21 bandında kalmasının Ordu’ya maliyeti Milyar dolarla ifade ediliyor. Hedef 2021 ürününü 22 lira bandında tutmak değil midir?

Manav, tüccar, baron, maron, ihracatçı, ithalatçı, alaverecisi, dalaverecisi, Odacısı, Borsacısı beni ilgilendirmiyor arkadaş. Beni öz Ordu’nun sanayicisi, ihracatçısı, öz üreticisi ve öz be öz söz hakkı olan hükümet ilgilendiriyor.

Gelin bu namusu ekmek davamızı birlikte temizleyelim. Fındığı yabancı sermayenin tekeline kurban etmeyelim. Gelin fındığın sahibi üretici, söz hakkı hükümetin, işlenip Pazar bulmasıda kendi sanayicimiz ve ihracatçımıza ait olsun.

Fındık Borsasını da, ürün ihtisas borsasını da, lisanslı depoculuğu da çok şükür kurabilecek güce, kuvvete ve erke kavuştuk. Hayata geçirmemek niye?, bu yabancı sermayeli tekele bel ve boyun bükmek niye..? 

Anasayfa