NE OLACAK MEMLEKETİN HALİ?

Erol KARAER2021-08-17 09:20:08

Okur Yazar sayfası genel yönetmeni yazar Önder Deniz Çavuşlar sel felaketleri nedeniyle bir yazı yazmış.

Paylaşmadan olmaz...

***

 

Sel felaketinden yürek burkan kareler ve bir yazı.

 

“Acı, günlük ekmeğimizdir.” diyordu Ahmet Hamdi Tanpınar, “Ne olacak memleketin hali?” sorusuna bir yanıt gibiydi sözleri.

 

"Türkiye evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânını vermiyor.” diyerek yarım asır boyunca ülke insanının boğuştuğu çıkmazı anlatan Tanpınar'a paralel olacak biçimde Nâzım Hikmet, "Nasıl öfkelenmem düşündükçe memleketimi. Çırpınıyor ayakları altında bir avuç hergelenin!” söylemi ile memleket insanının yıllarca değişmeyen politik kandırmacalara maruz kaldığını adeta haykırıyordu.

 

“Burası bizim değil, bizi öldürmek isteyenlerin ülkesi.” derken insanımızın zavallı güvercin tedirginliğinin ruh halini dile getiriyordu Tezer Özlü.

 

“Acı geçiyor, acı elbette geçiyor. Acı çekmiş olmak geçmiyor.” cümlesiyle Kemal Varol, her sabah ölümün gölgesinin dolaştığı memleketin üzerinde, bir bulut kümesi gibi gezinip duran acıları yüreğimize taşıyordu.

 

Oğuz Atay, “Herkesin istediği gibi yaşadığı uzak bir ülkenin özlemini duyuyorum.” deyişiyle azgelişmiş memleketin geri kalmış sorunlarıyla başını ağrıtmamaya çalışan halka ve kendileriyle hesaplaşmak gibi bir dertleri olmadığından ölümün bize bu kadar yakışmasına izin veren yöneticilere kırgınlık duyuyor ve daha fazla hayal kırıklığına uğramamak için kendi iç dünyasına çekiliyorken Melih Cevdet Anday ise; “Uyuyamayacaksın! Düzelmeden memleketin hali.” dizelerinde tökezleyen, giderek kendi benliğini unutmaya başlayan toplum için çabanın, duyarlılığın ve dayanışmanın birlik olabilme ve kötülüklere karşı gelme adına önemini bizlere hatırlatmaya çalışıyordu.

 

Ve Sabahattin Ali haklı sorusunu hepimize yöneltiyordu: “Daha iyi, daha aydınlık bir yere varılacağına inanılmadan nasıl olur da bu yol yürünür?

 

Önder Deniz Çavuşlar

 

Anasayfa