TEK ÇARE ‘FİSKOBİRLİK’

Şafak DELİÇAKAR2016-10-15 11:58:48

Geçen ay yazmıştım fındık fiyatlarının düşeceğini. Arzu ettiğim bir durum değildi tabiî ki ancak görünen köyde klavuz istemiyordu.

Geçen ay yazmıştım fındık fiyatlarının düşeceğini. Arzu ettiğim bir durum değildi tabiî ki ancak görünen köyde klavuz istemiyordu. Orkestra hazır, yine başladılar aşağıdan yukarıdan sallamalara. Borsalar ayrı telden, Ziraat Odaları ayrı telden, tüccar ve manavlarda küçük Emrah’tan çalıp çalıp duruyorlar. Tekelci firmanın taşeronları da şinanay yavrum şinanay diye göbek atıyorlar.

Ben üreticiye yeniden bir uyarı daha yapayım. Bu haftalarda 14’ü, 15 Lirayı yakalayan hemen fındığını satsın. Kasım ayında bu fiyatları bir daha göremezsiniz. Öyle bir oyun oynuyorlar ki, ellerinden gelse 10 Liranın altına bile çekecekler fındık fiyatlarını, benden söylemesi.

Aslında bana göre tek çare Fiskobirlik diye düşünüyorum. Fiskobirlik peşin alımlara devam ediyor bugünlerde. Eğer Devlet, Fiskobirlik’e sahip çıkarsa görün o zaman bu tekelci firma ve taşeronlarının halini. Yani devlet üreticiye garanti verecek ve diyecek ki tamam ben devlet olarak Fiskobirlik’in arkasındayım. Teminatı da benim, Fiskobirlik’in yetmediği yerde ben varım derse, o zaman külahlar değişir.

Bu iş öyle TMO’nun, Tarım Kredi Kooperatiflerinin de üstesinden gelebilecek bir durum değil. Bakın Fiskobirlik’in her yerde zaten depoları da var. Hatta emanet fındık bile alabilir. Neden olmasın ki? Tüccar ve manavlar bile Fiskobirlik ile çalışabilir. Hiç olmazsa son yıllarda yaşadıkları olumsuzlukları da hiç olmazsa bundan sonra yaşamamış olurlar.

Ziraat Odaları ve Borsalar boş laflarla günü kurtarmaya çalışmaları yerine birlikte bir fındık Çalıştayı düzenleyip, gitsinler hükümetin karşısına ve desinler ki arkadaş biz üreticimizi kurtarmak istiyoruz. Biz devlet olarak sizin Fiskobirlik’e destek vermenizi, güvence vermenizi ve teminat vermenizi istiyoruz. Ama nerde bunu yapabilecek babayiğitler? Nerede hani? Her gün birbirlerini suçlamaktan başka bir şey yaptıkları yok ki zaten.

Odalar güzel, ışıklar, halılar konfor güzel. Kim rahatını bozacak ki. adam sende ben mi kurtaracağım diye diye milletin anasını ağlatan da bunlar değil mi zaten? İster inanın, ister inanmayın. Ben yine sözümün arkasındayım. Bana göre tek çare FİSKOBİRLİK. Vekillerden, sivil toplum kuruluşlarından her kim ki bunu başarırsa gidip elinden öpeceğim.   

Anasayfa