YARATILANLAR VE SORUMLULUKLARIMIZ..!

HÜSEYİN DENİZ2022-03-11 08:53:09

Cenâb-ı Hak, insanı akıllı, saygıdeğer ve sorumluluk sahibi bir varlık olarak yaratmıştır. Yüce Rabbimiz, İslâm’ın ilkeleri arasında, her insan için doğuştan kazandığı haklar ve üstlenmesi gereken sorumluluklar belirlemiştir.

İnsana verilen bu sorumlukların içindede,;çevre ile birlikte,canlı,cansız bütün yaratılmışlar dan sorumlu tutmuştur Yaratıcımız olan yüce Rabbimiz, hem bizi kendi kontrolüne almış ve hem de, bizim kontrolümüze birçok nimetlerini vermiştir. Apaçık olarak görüyoruz ki; hiçbir şey evrende boşu boşuna yaratılmamış ve başıboş bırakılmamıştır.Ayet'i kerimede şöyle ifade edilir.İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder? (Kıyâmet,36) İşte, biz insanların kontrolüne verilen,sorumlu tutulduğumuz konulardan bir tanesi de, içinde yaşadığımız dünya ve dünyada tasarrufunda bulunduğumuz varlıklardır.Kur’ân’ın örümcek, arı, deve, sinek, at, eşek, davar, inek gibi farklı farklı hayvanların yaratılışına dikkat çekmesi, her canlı türünü çift yarattığını beyan etmekte, bütün canlı varlıkların Allah tarafından rızıklandırıldığını ifade etmesi, Allah her yarattığı şeyi,belli bir ölçü ve düzen içerisinde yarattığını ve insanların hizmetlerine sunduğunu bildirmiştir.Nûr sûresin de geçen şu âyette de  her bir canlının bizzat Allah tarafından yaratıldığı ifade buyrularak farklı canlı çeşitlerine dikkat çekilir: “Allah her canlıyı sudan yarattı: Kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayağı üstünde yürür, kimi dört ayağı üstünde yürür. Allah dilediğini yaratır. Çünkü Allah her şeye kadirdir.” (Nûr sûresi, 24/45).Zira Allah insana, sürüngenlere ve kuşlara ayrı ayrı ve birbirinden bağımsız birer yaratma bahşetmiş ve her bir türü kendi içinde mükemmel bir şekilde yaratmıştır

Muhatap olduğumuz insanlar,  gerek hayvanât âlemi, gerek canlı cansız, birçok yaratıkla birlikte çevrede bizlere emanet ve faydalanmamız için Rabbimiz tarafından bahşedilen birer nimettirler.Allah’ın yarattığı bütün varlıklardan çeşitli şekilde istifade etmekteyiz, hayatımızın çeşitli alanlarında istifade ettiğimiz hayvanların bazılarının etinden sütünden istifade etmek suretiyle,  faydanmak mümkündür.bize ne kadar fayda sağlıyorsa; kötü ve pis ve yenilmesi haram olan yönleriyle olanlarda vardır.

Bunlardan bazı varlıkların bize faydalı olanları olduğu gibi,evcil olmayan zarar verecek hayvanlarda vardır. gözden kaçırmamamız gerekir.Hayvan sevgisi bütün insanlarda vardır.

Çevremizde bulunan dilsiz doslar olarak ta bilinen bütün canlılardan istifade ettiğimiz bir gerçektir.Şu kış günlerinde onları açlığa,susuzluğa,eziyete,sokağa terk edilişine maruz kalacak hareketlerdende uzak durulması,onların bir dost edinilmesi gerekmektedir.Hayvan sevmek; diğer canlılara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına yardımcı olmak demektir. Hayvanların bir oyuncak gibi alınıp, hevesleri geçince sokağa bırakmak yaşama haklarını ellerinden almak ne insani nede vicdani bir davranış değildir.Biz İnsanlar olarak çoğumuzda hayvan sevgisi vardır.Evde beslenilen hayvanların yanında,dışarıda beslenen hayvanlarda vardır.Evde hayvan besleyenlerin dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır. Özellikle bireylerin genel sağlığının rik'se atmaması gerekir. aşılarının zamanında yapılmaz ise evdeki hayvanlarda bulunan pire, parazit, bit, bağırsak kurdu giibi hastalıkların sahiplerine geçme ihtimali yüksektir.Enfeksiyon hastalıklarının yayılmasının önlenmesi için kapalı alanların havalandırılması  gerekmektedir. 

İnsan; hayatta ailesinden başka,dost ve arkadaşlara da ihtiyaç duyar. Bu dost ve arkalarımızın  zararlı ve zararsız olanlarına gözatalım.İnsanlarla dosluk ve arkadaşlık kurarken de bazı şeylerin gözününde bulundurulması gerekir. “Bana arkadaşını söyle, sana, kim olduğunu söyleyeyim” sözünden anlayacağımız gibi, muhatap olduğumuz insanlar ne ise, bizler de onlarla aynı sınıfa dâhil oluruz.kötö arkadaş insanı kötülüklere sevkeder etkileşim olur."Üzüm,üzüme baka baka kararırmış"sözü'nü unutmamalıyız.

Tamda buradan hareket ederek,canparemiz olan Çocuklarımızın arkadaşlık dosluk ve arkadaşlık kurdukları çevrelerine çok dikkat etmemiz gerekmektedir.Çocuklarımızı bekleyen tehlikeli ve kötü alışkanlıklarından başında gelen,içki,kumar,eroin,afyon,uyuşturucu,sigara, bağımlılığı gibi zararlı maddelerden uzak tutulmasının yolları aranmalı,çocuklarımızın arkadaş gurubuna dikkat edilmelidir.

Bize ve çocuklarımıza düşen görev iyi dost ve arkadaşlar bulmalıyız.İlişkilerimizi çıkar üzerine değil, sağlam dostluklar üzerine kurmalıyız Onun için, eğer iyi ve iyilerden olmayı istiyorsak, tek taraflı çıkarları bir kenara bırakarak; bizleri İslâmi hayata götürecek çevreler edinmeliyiz. Aynı ölçüde bizi İslâm’ın güzelliklerinden uzaklaştıracak arkadaşlık, dost çevreyi,de menfaat limiti ne olursa olsun terk etmeliyiz.Unutmayalım ki, Kişi sevdiği ile beraberdir" (Buhârî, Edeb, 96; Müslîm, Birr, 165) Eğer ki çevremiz hayırlı bir çevreyse, o hayırlardan payımızı alırız; yok eğer kötü bir çevrenin kervanında yol alıyorsak, onların ne yazık ki dualarına layık olamıyoruz.Rabbimden niyaz'ım çevre,dost ve bütün arkadaşların hayırlı dualarına layık olmaktır.

Saygı ve mahabbetlerimle

Anasayfa