TCDEN İMFYE, NESİRDEN ŞİİRE...

NURİ KAHRAMAN2023-01-05 09:43:52

 

Söze, başta teşekkürlerimizi peşinen ifâde ederek, 80'li yıllardaki talebelik günlerinde Lüleburgaz'dan tanıdığımız, daha sonra işini İzmir'e taşıyıp yerleştiğini sosyal medyadan  öğrendiğimiz Birol ŞÂHİN Bey'in, çok istismâr edilen, dahası hinoğlu hinlik keyfiyetiyle berâber dışlayıcılık kokan bir konuya parmak basan rahatlatıcı bir iktibasıyla başlıyoruz:

 

"TC" ALANLAR ya da ALMAYANLAR!

 

İsminin başına TC alanları kabul etmiyorum bilesiniz..Sakın sözlerimi eğri yere çekmeyin benim TC ile bir sorunum yok.Milliyetçiliğimi Vatanseverliğimi sorgulayacak adamın alnını karışlarım.Şu sebepten kabul etmiyorum: Laik kemalistler özellikle isminin başına TC alıyor..Şamanist kafatasçı ırkçılar onlar da TC alıyor..Ateist solcu atatürkçüler onlar da TC alıyor... FETÖcü hocaefendisine çaktıklarım da TC alıyor...e siz almayın da bi zahmet bunlardan bi farkınız olsun he..

(Aslıhan Akyüz den...)

 

 

İMF'DEN DÜNYÂ'YA, İŞ'DEN DİŞ'E!

 

Sıra Ahmet  Hâkan ÇAKICI'da olup, İMF'nin bir açıklaması ekseninde, bizde İŞTEN DEĞİL DİŞTEN ARTAR şekliyle darb-ı mesel halinde yaşayan, şimdilerde kontrolsüz bir yarış parkuru hâline gelen süreçte unutulan İktisat yâni tutumluluk konusuna atıfta bulunarak, bundan sonrasında gerek fert, gerekse toplum ve de devlet olarak kemerlerin sıkılmasının daha bir önem arz edeceğine dikkât çekiyor:

 

KRİTİK UYARI, HİZÂ AYARI!

 

IMF'ten kritik uyarı! 2023 zor bir yıl olacak.

 

IMF'in müdürü Kristalina Georgieva 2023'yılının dünya ekonomisinin büyük çoğunluğu için zor bir yıl olacağını duyurmuş.

 

Hatırlarsanız bir kaç hafta önce G20'de toplanan en zenginler bir anlaşma metnine imza attılar ve dünya EKONOmisini yavaşlatma ve TÜKETİMİ AZALTMA kararı aldılar.

 

Tüketim nasıl AZALTILACAK?

Hele bir düşünün: "Kalabalıklar daha az tüketmeye nasıl ikna edilecek?"

 

Ben olsam -hele ki şu seçim sürecinde- yerel yöneticilerin PEMBE  vaatlerine değil de Kristalina Ablayı daha çok ciddiye alırdım.

...

https://www.msn.com/tr-tr/finans/ekonomi/imf-ba

 

ÂYİNE İŞTİR, LÂFA KULAK ASILMAZ!

 

İsmail YETER'den; evet, aynen de öyle dedirten, basit gibi ama günün tüm aleyhte söylemlerini mat edecek, pratik, kuşatıcı, hoş bir paylaşım:

Bir proje eğitim toplantısında eğitmenimiz söyle söylemişti:

 

HA TİCÂRET, HA SİYÂSET!

 

"Bir esnaf eğer 20 yıldır aynı işi yapıyorsa o esnaftan alışveriş yapılır güvenilirdir.

Aslında siyasette de bu böyledir; eğer bir siyasetçi 20 yıl aynı çizgi ve istikamette gidiyorsa sağa sola sapmıyorsa değerlendirme sürecinde birinci sırada değerlendirilmelidir aksi durum varsa peşinden gidilmemeli."

 

BAKIRLAR, ALTINLAR, RENKLER...

 

Ve Ömer KALPAKLIOĞLU Ağabey Hoca'nın bilgece sözü de sanki dükkân örneğini hülâsa eder mâhiyette:

Renk benzerliği ile bakır, altın  olmaz yanılmayalım!

 

FARKIMIZIN FARKINDA OLALIM

 

Hemşehrimiz gazeteci-yazar Hüseyin Naim GÜNEY de içinde bulunduğumuz nîmetlerin farkında olmamız gerektiği husûsuna vurgu yapıyor; mandalina, limon, Trabzon hurması, kivi gibi mevsim meyvelerinin yer aldığı fotoğrafın altina düştüğü yazıda:

 

- KARA DENİZ, YEŞİL BEREKET...-

.

"Karadeniz’de yaşamanın avantajları nelerdir acaba diye sorarsanız cevabı bu fotoğraftır. Çünkü hepinizin oturup yemekten yüksek para vererek zevk aldığı bu mahsulleri biz kendi toprağımızda en doğal biçimde üretip bedava yiyoruz. Bir de sütlacımız ballı fındık ezmemiz de artıdır. Neler vermiyor ki bu kadim toprak… Yeterki üretimi teşvik edelim… Eski bol ve taze mahsulleri ile dolu günler diliyorum hepinize…"

 

Bu güzel, hoş râyihâlı paylaşımın ardından KÂFÎ mahlasıyla arz-ı şi'r eyleyen Ekrem KAFTAN üstâdımızın sözün doğasından gelen bereket olarak niteleyecebileceğimiz; "HİTÂMUHÛ MİSK" sadedinde bir şiiriyle sizlere vedâ ediyoruz:

 

*****GURÛBA KARŞI HAYÂL*****

 

Ne uzun serencamdır guruba karşı hayâl

Gönülde sonsuz ümîd cânânın lebleri lâl

***

Göklere emanettir hasretimin âteşi

Ateşimin yaktığı bulutlarda izmihlâl

***

Uzaklarda yıldızlar kor atar âteşime

Hasretimin bitmesi mahşere dek hep muhâl

***

Zifiri karanlıklar hülyama şiddet verir

Yârin hayâli olmak âh pek zayıf ihtimal

***

Ufuktaki hilâlden taze bir ümîd doğar

Yâr kaşından çalınmış gibi parlar bu hilâl

***

Bu sükût ummânında yâr sesine yer yoktur

Zîrâ ki visâl için ümîd vermez o nihâl

***

Kâfî gönül usanmaz o güzeli arar âh

Tanımaz ne sükûnet,  ne sabır ne itidal

KÂFÎ

 

HERKESE TEŞEKKÜR, CÜMLEYE SELÂM...

 

Sözün bittiği yerdeyiz. Üstâd başta olmak üzere tüm isimlere teşekkürü unutmadan huzurlarınızdan ayrılırken, yine görüşebilmek ümîdiyle cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

Anasayfa