TÜRK ÇADIRI GÜNLERİ; KADR Ü KIYMET GÜLLERİ..

NURİ KAHRAMAN2023-04-14 09:49:30

 

Mübârek Ramazân-ı Şerîf'in, Âlemlere Rahmet Efendimiz SAV in ODDAN NECAT, yâni Cehennemden Kurtuluş olarak  müjdelediği, "Bin aydan hayırlı" Kadir Gecesi'nin de içinde bulunduğu 3.dilimindeyiz. Yüce Mevlâ bu fırsat gün ve gecelerin kadr ü kıymetini idrâk öle berâber lâyıkıyla değerlendirmeye çalışan ve de bunda başarılı olanlardan eylesin cümlemizi. Âmîîn...

 

DİLEKLER, TEMENNÎLER, NİYÂZLAR...

 

Bu girişten sonra bir hoca arkadaşımızın, yine bir îkâz, temennî ve duâ niteliğindeki paylaşımıyla devam edelim:

 

SEVAP KEFESİ, BAYRAM NEFESİ...

 

"السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 

Ramazanın, Kadir gecesi içinde olma ihtimali çok fazla olan, son günlerini iyi değerlendirip, sevap kefemizi dolduralım.

Bayram da, gerçek bayram edip, asıl; Allaha kavuşacağımız

günde ki bayramın provasını yapalım...

Allah, hepimize af olmuş bir şekilde her iki bayramı yapıp Cennetül Firdevse ve Cemalüllaha ulaşmayı nasip etsin...

(Mehmet YAZICI)

 

HER HÂLÜKÂRDA TEVBE-İSTİĞFÂR...

 

Hasan-ı Basrî Hazretleri'ne dört kişi gelerek;

* Biri kuraklıktan,

* Diğeri fakirlikten,

* Bir diğeri arazilerinin verimsizliğinden, yakındılar 

Hasan-ı Basri onların her birine «<istiğfâr>>ı tavsiye etti. Yanındakiler;

* Efendim, bu şahısların dert ve ihtiyaçları farklı, lâkin siz hepsine de İSTİĞFAR'ı tavsiye ettiniz"

- Hasan-ı Basri de onlara, Nûh Sûresi'nin 10 ilâ 12'nci âyet-i kerîmelerini okudu..

* Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır. (Mağfiret dileyin ki) sizin;

* Üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin, • Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsin,

* Size bahçeler ihsân etsin,

* Sizin için ırmaklar akıtsın!"(İbn-i Hacer, Fethu'l-Bârî, XI, 98) 

--Ey mü'minler, hepiniz topluca günah işlemekten vazgeçip Allah'a itaate yönelerek tevbe edin ki, kurtuluşa eresiniz.(nur 31)

** Depremlerin ard arda geldiği , yağmurların azaldığı, kuraklığın arttığı, bu günlerde bizler bol bol istiğfâr ile Cenâb-ı Hakk'a ilticâ edelim.İnfakları artıralım  garip, kimsesiz, dul, yetim ve muhtaçların yüzünü güldürmeye, ilâhî rahmeti celbetmeye gayret edelim, fiziki tedbirlerin yanında kalbi tedbirleri ihmal etmeyelim...

(Abdurrahman ZORLU)

 

İBÂDETLER ve ZAMAN ALGISI...

 

Şimdi de bir Profesör hocamızın İbadetlerimiz ve zaman algısı bağlamında yaptığı bir değerlendirmeyi buluşturuyoruz sizlerle. Buyrun:

 

RAMAZAN BİR İDRÂK MEKTEBİ...

 

"Ramazan'da zamanın farkına varmak:

İnsan hiçbir dönemde "zaman" dediğimiz şeyin bilincine ramazan'daki gibix varamıyor. Ramazan ayı imsakından iftarına kadar insanın zamanı, iliklerine kadar hissederek geçirdiği bir vakit. Gün içinde hangi işle meşgul olursanız olun zihninizin bir köşesindeki saat hep geçen zamanı hesaplıyor, çetele tutuyor.

 

ADIM ADIM HAYÂT; NEFES NEFES ÖMÜR...

 

Gün içinde gelen her bir namazla birlikte hedefe bir adım yaklaştığınızı hissediyorsunuz. Ve iftarla birlikte bir günlük orucu finali yapılıyor. Ama iş orada bitmiyor bu defa teravih, yeni günün orucu için sahur, sabah namazı vb.

 

BUGÜNLERİN SONRASI; NERESİ?

 

 Ne zaman Ramazan ayı bitse kendimi bir boşluğa düşmüş gibi hissederim. Sanki hedefini kaybetmiş gibi olurum. Denizin ortasında pusulasız, hedefsiz kala kalmış bir gemi gibi... Çünkü artık akşamı iple çekmiyorsunuz. Çünkü artık her bir saniyesini iliklerinize kadar hissettiğiniz bir günün içinde değilsiniz.

 

KİM NE DERSE DESİN; RAMAZAN BAŞKA!...

 

Elbette Müslüman'ın zaman bilincinden bütünüyle kopmasını engelleyen beş vakit namaz, nafile oruçlar vs. var ama kim ne derse desin Ramazan başka...

*Hani Peygamberimizin bir hadisi var ya "iki nimet var ki insanların çoğu bunlar konusu aldanmıştır: sıhhat ve boş vakit." işte Ramazan bizde tam da bu iki nimet konusunda bir farkındalık meydana getiriyor.

*Rabbim sıhhat, afiyet ve zamanın kıymetini bilenlerden eylesin.

Bana göre Müslümanlar İslami zaman ile kapitalist sistemin dayattığı zaman arasında bocalıyor. Kâh biri kazanıyor, kâh öbürü.

(Prof.Dr. Soner DUMAN)

 

KADRİ YÜCE, BAHŞI GANÎ GECE...

 

Gelelim; her konuda kendisini örnek alma borcumuz bulunan Efendimiz SAV in, bu kıymetli günleri nasıl değerlendirdiğine. İnşâllâh örnek almamız, istifâde etmemiz dileğiyle:

 

“RAMAZANIN SON ON GECESİ”

 

   Ashab-ı Kiram’ın haber verdiğine göre Allah Resulü (as.) insanların en cömerdi idi. Özellikle Ramazanda Cebrail (as.) ile karşılaştığında cömertliği son dereceyi buluyordu.

 

CÖMERTLİK'TEN MUKÂBELE'YE...

 

Cebrail (as.) ramazanın her gecesinde Peygamber Efendimizle buluşup nöbetle Kur’an okurlardı. İşte böylece Resul-i Ekrem (as.) Cebrail ile buluştuğunda insanlara rahmet getiren rüzgardan daha cömert, daha faydalı olurdu.

 

DAHA ÇOK İBÂDET, DAHA ÇOK İHYÂ...

 

*Hz. Aişe annemizin belirttiğine göre Sevgili Peygamberimiz ramazanın son on günü girince diğer gecelere göre daha bir duyarlılıkla ihya eder, aile fertlerini ibadet için uyandırır, ibadete daha fazla önem verir, diğer vakitlere göre daha çok bir ibadet gayretine girerdi.

 

YAKARIŞ ve ARAYIŞ GECELERİ...

 

*Ayrıca Nebiyy-i Muhterem Hazretleri Kadir Gecesi’ni ramazanın son on gününde tekli gecelerde aramamızı söyler, hatta kendisi son on günde itikaf ederdi. 

 

TÜRK ÇADIRINDA İ'TİKÂF...

 

Bir keresinde Mescid’in yanında keçeden imal edilmiş bir Türk çadırında itikaf ettiğine dair rivayetler de vardır. 

27. Gecenin Kadir Gecesi diye tanınmasının sebebi ise ashabtan bazılarının “Peygamber Efendimizin mübarek gecenin belirtilerine dair verdiği bilgilerin o gecede yoğunlaştığını hissetmeleri” dir. 

 

HÜKÜM, TEFRÎK ve TAZYÎK GECESİ...

 

O gece “ hüküm gecesi yani takdir-i ilahide hükmolunmuş işlerin ayırt edildiği gece” dir. 

O gece “şeref gecesidir yani çok şerefli, çok değerli bir gece” dir. 

Yine o gece “tazyik gecesi” dir. Yâni O gece inen meleklere yeryüzü dar gelir. Tazyikten maksat, sonunda büyük hayırların gerçekleşeceği değerli işlerin ortaya çıkmasıdır.

 

İLK GECE; "OKU!" GECESİ...

 

*Kur’an’ın Sevgili Peygamberimize ilk vahyi de Kadir gecesinde Cebrail’in tazyiki ile başlamıştı...

*Ramazanın son on gecesini en güzel bir şekilde değerlendirebilmek, Kadir gecesini idrak ile gereği gibi ihya edebilmek dileğiyle..

 (Prof.Dr. Hüseyin ALGÜL)

 

KUTLULUKLARDAN MUTLULUKLARA...

 

Biz de hocamızın ve tüm diğer paydaşlarımızın duâlarına katılıp gönülden Âmîîn diyor, Mevlâ'mıza, şu Ramazan bereketiyle berâber bizlere sevdiklerimizle idrâk edeceğimiz sonsuz  mutlulukları lûtfetmesi niyâzıyla cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

 

Anasayfa