HİLMİ BEY ÂBİ, ARTIK CANIMIZA TAK ETTİ!...

NURİ KAHRAMAN2023-06-23 10:23:55

 

Sosyâl medyada, STK sitelerinde, câmilerden söz edilen ve toplumun mânevî meseleleri  konuşulan yerlerde hep iddialar var: Büyük Şehir Belediyesi, Millet Bahçesi'nde, şehre yakışır sembol niteliğinde adamakıllı merkez bir câmi istemiyor. Bir köşede, göstermelik, projeye göre devede kulak küçük bir mescidle işi geçiştirmek istiyor falan diye.

*** HEP AÇIKLAMA, YA DA BİR MEŞVERET BEKLEDİK!... ***

Aylardır yazmadık. Çünkü hep bir açıklama bekledik.  Söylentileri, dünyâ çapında bir isim, ülkemizin değerlerinden olup onun değerlerine bilinçli bir sevgi ve saygı tavrı olduğuna inandığımız, en azından öyle bildiğimiz Mehmet Hilmi Bey'e ortalıkta dolaşanları yakıştıramadık.  

*** NE STK'LAR, NE KAMUOYU MUHATAP ALINMADI!... ***

Hep müspet bir sürpriz bekledik. Olmadı. Ne onlar, ne kimse muhatap alınmadı. Şöyle; kamu oyunun önüne çıkılip bir açıklama yapma ihtiyâcı da hissedilmedi.

*** MÜBÂREK GÜN, BAYRAMA RAMAK... ***

Yoksa, kimse söylentilere ne tevessül ne de îtibâr etmez, biz de, şu mübârek günde, bayrama da ramak kala burada bunları yazmak durumunda kalmayı istemezdik.

*** ORDU'DA, BİR CÂMİ MESELESİ HEP VAR... ***

Ortada ötedenberi bir câmi meselesi var. Bu her mahalle için böyle. Ordu, bana göre câmisi kıt bir şehir, ya da câmilerinin varlığı hissedilir bir şehir değil.

***** SAĞ SİYÂSET, SOL DUYU?!... *****

Dolayısıyla, özellikle Ak Parti gibi halkın sağduyusuna yaslanan bir partiden câmi öncelikli tasarruflar bekliyoruz. Lâkin, bu diğer vilayetlerde böyleyken Ordu'da CHP döneminden farksız bir tavır sözkonusu.

*** HAZIRLARI DA YOK SAYILACAK NEREDEYSE!... ***

Hazırları bile, ilgilenilmese yok sayılacakmışçasına bir vurdumduymazlık sergileniyor. Ayrıntıya girmeyelim, bunu ayrıca yazacağız ama OTOGAR boşaltılır boşaltılmaz haber verilmeden oradaki câmi saygısızca, kitaplar saçılmış, halılar kirletilmiş, toplanıp saçılmış, sanki buradan düşman ordusu geçmiş şekliyle apansız yıkım yapılıyor.

*** BU NASIL İŞ HACI? TAVIR ÇOK ACI!... ***

Bu çok acı. Büyük saygısızlık. Bunun fotoğrafları var. Belki size abartılı gelebilir.

Her neyse, bu konular sosyâl medyada çok yazıldı; Biz ihtimâl vermedik. Eskisinden daha görkemli bir câmi yapılacaktır, Hilmi Bey bu yeni proje bahânesiyle gönlünün derinliklerinde sakladığı hayâlini gerçekleştirecektir diye ümitlendik.

***** ÜMİTLER BOŞA ÇIKINCA!... *****

Bu gün projenin fotoğraflarını görünce Hilmi Bey'in maalesef böyle bir dünyâsının olmadığını anladık. Projeyle berâber yıkımın başlamasıyla Sosyâl medya tekrar hareketlendi.

*** ARTIK YAZMAK BORÇ OLDU!... ***

Bizzat fotoğrafları görüp gerçekle yüzyüze gelince artık biz de bu noktadaki sözlerimizi söylemeye karar verdik. İşte yazışmaların bir kısmı. Güne bir fayda, târihe de bir not, Hilmi Bey'in çocukları ve torunları adına da övünç ya da üzünç her neyse olsun diye buraya alıyoruz:

***** REZİDANS RANT PTOJESİ Mİ?! *****

21/6 23:10] Uğur Yüce: Selamünaleyküm Ordu ilimiz Merkez ilçemizde Yenimahalle'de günlük insan sirkülasyonunun 40-50 Bin olduğu ana caddemizde eski Otogarda 1986 yılında Cami Berat'ı alan garaj camimiz 37 yıl hizmet etmiş halen hizmetine devam etmektedir Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan revizyon imar planında kamuya ait olan 16.700 metrekare eski otogar alanı revizyon imar planı ile beraber imara açılmış Arsa niteliği kazandırılmış rezidans rant projesi hazırlanmış bulunmaktadır.

***** 37 YILLIK CÂMİ NEREDE? *****

 Bu alanda 37 yıl hizmet etmiş  camimiz yok sayılmış camimiz için alan ayrılmamış şu an Büyükşehir Belediyesi tarafından camimiz kapatılmak isteniyor cami için herhangi bir alan bir yer gösterilmiyor cuma günleri binin üzerinde cemaat olan 5 vakit cemaati olan 5 vakit ezanı okunan bir camimiz nasıl kapatılır?

*** MEHMET ÖZHASEKİ'YE SESLENİYORUZ! ***

Sayın bakanımız Mehmet Özhaseki’nin kamu alanlarındaki ve cami hassasiyetini biliyoruz.

*** CÂMİ İÇİN 2 DÖNÜM İSTİYORUZ... ***

 SIKIŞAN şehrimizin nefes alacak olan tek alanı bu alan olması sebebiyle bu alanımızın yeşil alan olarak kalmasına ve camimiz gerekli büyüklükte 2000 metrekare alan ayrılmasını ve camimizi bizler cemaatimiz tarafından yapımını başlatmayı talep ediyoruz. Rabbimin rızası için yardımlarınızı bekliyoruz.

*** BU İŞTE BÜYÜK VEBÂL VAR!... ***

Bu konuda vebal var Yarın Rabbime bunun hesabını veremeyiz hepimiz taşın altına elimizi koymamız gerekmektedir Her birimiz sevgili başkanlarım ulaşabildiğimiz milletvekillerimize siyasetçilerimize Sayın bakanımız Mehmet Özhaseki gerekirse Sayın cumhurbaşkanımıza bu konuyu iletmek mecburiyetindeyiz bizden söylemesi...

***** FERDÎ ÇABALAR YETMEZ!... *****

[21/6 23:28] Nûreddin ODABAŞ: Bireysel çabalar bireysel ikna olmaktır. Zaman kaybı ve boşa uğraştır diye düşünüyorum.

***** CUMHURBAŞKANIMIZA GİDELİM... *****

Mahmut ULVİ: Hep birlikte hareket edelim. Ankara'ya gidilecekse Ankara'ya gidelim...

***** BİRLİK-BERÂBERLİK ŞART!... *****

[21/6 23:30] Uğur Yüce: Bir olsak halledemeyeceğimiz hiçbir sorun olmaz Rabbimin izniyle ama nedense bir olamıyoruz çoğumuzda bir yavaşlama var gibi...

***** ORDUDA CÂMİ KONUSU KANAYAN YARA... *****

[21/6 23:33] Nuri Kahraman:  Benim ötedenberi gözlemlediğim, bir defâ bu şehirde öncelikle câmi deyince duraksamıyor ve de yapılmak istenmiyor. Fanatik gördükleri kişilerin ağzını tutmak adına lâf olsun kabîlinden, göstermelik bir şeyler yapılıyor. Son OTOGAR CÂMİİ meselesi de böyle görüldüğü kadarıyla.

*** AK PARTİ'NİN SUÇU YOK!... ***

Şimdi, aklama gayretiyle değil bir gerçeğin ifâdesi olarak söylüyorum ki burada AK PARTİ'NİN BİR SUÇU YOK. Problem bizde, bizim insan potansiyeli özelimizde. Bu câmi hem de devâsâ olarak Zonguldak’ta, Diyarbakır'da, Konya'da hem de 8'er 10'ar dönümlere yapılıyor da Ordu'ya gelince mevcutlar bile yok sayılıyor ya da minimize ediliyor.

*** BİNÂLAR REZİDANS, CÂMİLER OLABİLDİĞİNCE KÜÇÜK! ***

İşte burada bir câmi gözüküyor. Binâlar oldukça yüksek, câmi Kamyon Garajı sitelerinde olduğu gibi küçüğün küçüğü, adı Akşemseddin, ama kendisi maket gibi küçücük ve çok komik duruyor. Bu otogarınki de öyle gözüküyor.

***** CÂMİ SIKIŞIK, HAVUZA HER YAKIŞIK... *****

Ayrıca proje fotoğraflarını inceleyin, câmi dar yere sıkıştırılmış. Geniş yerler havuzlu kısımlara terk edilmiş.  

***** SİTE Mİ, PLAJ MI? *****

Oradaki kıyafetlere ve niyeti açık eden manzaraya bakarsanız, herkes sâhil yâni plâj kıyâfetinde. Diyecek kelime bulamıyorum.

***** BU İŞİ SÂDECE REİS ÇÖZER... *****

Bence derdimizi Reise anlatmaktan başka çare yok. Yerel siyasette herkes kendi konumunu ispat ve güç gösterisi yarışında.

*** DİNMEYEN SANCI, BİTMEYEN HASRET!... ***

Aha geldik gidiyoruz; bir kişi de çıkıp Allâh için şu şehrin meseleleri adına oturup bir çay içelim diyerek gönlünü açmadı. Herkes kendine dâir sevdâlar peşinde.

***** GENÇLER HADİ NEYSE DE!... *****

Gençler, yediler, onyediler, yirmiyediler hadi öyle de 67'ler 77"ler neyin peşinde anlamış değilim. Yuh size, eyvah bize; başka ne diyeyim;

*** KOSKOCA BİR HAYÂL KIRIKLIĞINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLSİNİZ!... ***

Sizleri Allâh'a havâleden başka bir şey gelmiyor elimizden. Demek ki biz bu kadarız ve de buna lâyıkız. Sizin lâyıkınızı da, iyi niyetle size oy verenlerin emânetine  âşikâre ihanet eden sizleri gören Rabbimiz versin; başka ne diyeyim, feryadımı nasıl ifâde edeyim?!

*** GÖZ BOYAMA ZORUMA GİTTİ!... ***

Ne zamandır kendimi zor tutuyordum. Bugün proje alaninda fotoğrafı görünce açık GÖZ BOYAMA çok zoruma gitti.

*** HATÂMIZ, SUÇUMUZ NE, ALLÂH AŞKINA?!... ***

Biz bu kadar aşağılanacak ne yaptık Sn. Dr. Bakan ve de Başkan  ondan öte ağabey bildiğimiz, Beyefendi, nâzik  kibar, şehirli, ilimli-irfanlı bildiğimiz, bizi en iyi anlayacak adam dediğimiz, adı bile Osmanlı kokan (Felekzâde mi Alaybeyzâde mi?) Mehmet Hilmi Bey Efendi Ağabey. Senin büyük şânına şu tablo, bu keyfiyet yakışıyor mu?

*** MEHMET HİLMİ BEY KÜLLİYESİ!... ***

Benim hayâlimden Mehmet Hilmi Bey Câmii diye büyük bir Külliye geçerken, gönlümüz sizin halk yanında da Hak katında da kiyâmete kadar isminizi yaşatacak devâsâ irfânî eserlere imza atmanızı beklerken dağ fare doğurdu misâli, bizi de, kendinizi de ters yüz ettiniz. İnsanın eline bu kadar makam, mevkî ve imkân geçer de bunu eften püften işlerle birkaç zengini daha zengin etmek adına milletin yerini olduğu kadar göğünü de gaspetmek sûretiyle zâyî eder mi?

*** ŞEHRİM KADAR SİZE DE ÜZÜLÜYORUM... ***

Böyle bir tasarrufu, dünyâ görmüş olduğu kadar dünyâ çapında bir zekâ olan şahsınıza yakıştıramıyorum. Şehrim adına üzüldüğüm kadar Sizin adıniza da üzülüyorum.

*** ORDU'YA DA, SİZE DE YAZIK OLUYOR!... ***

Yazık oluyor, size de, güzel Ordu'ya  da. Bu civâra açık alanı bol projeler giderdi ama akıl başka şey, yalnızca zekâ yetmiyor demekki. Ya da para herşeyi bozuyor.

*** HAYRA ALÂMET DEĞİL!... ***

Ama bu bozgun hayra alâmet değil. Hep öleceğiz. Halkın mâneviyâtı hiç gündeminizde yok. Siz olmayan yere câmi yapmaya çalışmanız gerekirken hazırını bile elinizden gelse yok sayacaksınız.

*** SORUMLULUK BÜYÜK; SORUMSUZLUK DAHA DA!... ***

Size acıyorum. Sorumluluğunuz büyük, buna mukabil bu anlamda sorumsuzluğunuz daha da büyük. Benden hatırlatması. Bu sözleri daha çok Sizin hayrınıza olmak üzere sarf ediyoruz. Allâh CC hepimizin sonunu hayreylesin.

*** YERİN ÜSTÜ, HESÂBIN ALTI?!... ***

Yerin üstüyle meşgul olurken altını da unutmamak gerekli. Orada daha çok kalacağız çünķü; bizden hatırlatması wes'selâm...(N.K.)

***** BİRAZ DA SEN KONUŞ!... *****

Durum bu, yazışmalar böyle. Bundan sonra ne yapmalı; hadi sen söyle?!

Ama şehir elden gidiyor.

*** GÖĞÜ KAPATAN, GÖĞSÜ DARALTAN PROJELER... ***

Orası nefes alacak yerken, hattâ câmi de avlusuyla berâber bir bahçe hüviyeti arz ederken, o civârın öncelikle bir halk pazarına ihtiyâcı varken kat üstüne katlar, göğü kapatan, gönlü ürküten, nüfûsu sıkıştıran yüksek beton yığınları şehre nefes aldıracak değil boğacak uygulamalar.

*** ARTIK MEKTUPLAR YAZACAĞIZ... ***

Bunları daha yazacağız. Burada mesajlar üzerinden biraz dolambaçlı oldu ifâdeler. Merâmı belki net ifade edemedik. Aslında öteden beri Hilmi Bey'e Mektuplar başlığı altında yazı düşüncelerimiz vardı. Burada bölük pörçük değinmeler oldu.

***** ELİMİZDEN GELEN BU!... *****

Lâkin bu mesajlar vesîlesiyle başladık ya daha söyleyeceklerimiz var; artık arkası gelir inşâllâh.

Herkesin Hakk'a ve halka karşı kendi konumunca sorumlulukları var. Bize düşen de bu. Başka elimizden gelen bir şey yok.

***** CÂMİDEN KALANI TAMAM!... *****

Son söz olarak, belki hep câmi diyoruz; çünkü onun dışındaki konularda belediyenin böylesine ilgisiz kaldığı başka hizmet sahası yok. Şehirciliğin ötesinde, hükümet çapında projeler bile var artı olarak. Herşey gereğinden fazlasiyla yapıliyor. Güdük kalan, ehemmiyet atfedilmeyen, göstermelik icraat yalnızca câmi inşâsında söz konusu. Onun için üzerinde duruyoruz.

*** CÜCE DEĞİL, YÜCE CÂMİ SÖZÜ BEKLİYORUZ! ***

Sn. Hilmi Başkan'dan Câmi konusunda bizi ve halkı muhatap alıp inandırıcı, doyurucu, sevindirici bir açıklama yapmasını; CÜCE câmi değil o yörenin ötedenberi belli, oturmuş  mevcudu dolayısıyla ihtiyâcı olan YÜCE câmi sözü vermesini bekliyoruz.

*** BAYRAM ÖNCESİ, ADAM GİBİ CÂMİ MÜJDESİ... ***

Bayram öncesi, başkanın şânına, Ak Parti'nin misyonuna, emânetin ciddiyetine yakışır, müşahhas, binâsı ve avlusu, boyut ve sahasıyla geniş, göz doldurucu tatminkâr bir mîmârî proje müjdesi yâni...

*** İŞTE MERÂM, CÜMLEYE SELÂM... ***

Hülâsa-i kelâm

İşte budur merâm

Cümleye sevgiler-saygılar

Hayırlı bayramlar wes'selâm...

 

Anasayfa