SAMSUN CANİKTE HÂFIZLIK MERÂSİMİ...

NURİ KAHRAMAN2023-07-21 11:10:37

 

Dün (Çarşamba) Eymür köy komşumuz Hasan-Hanife GÜNAYDIN âilesiyle berâber biricik kızları EDÂNUR Hanımın HÂFIZLIK İCÂZET MERÂSİMİ için Samsun CANİK İlçesindeydik.

100 civârında talebe belgelerini aldılar. Kültür Sarayı lebâlep doluydu. Canik Müftülüğü'nün organize ettiği programa bürokrasiden de katılım çoktu.

İlk konuşmayı ev sâhibi olarak ilçe Müftüsü Ali ÇEBİ yaptı. İl Müftüsü Seyfullah ÇAKIR da bir selâmlama konuşması yaptı. İlçe Kaymakamı ve belediye başkan vekili de kürsüye gelerek hem talebeleri hem de âileleri tebrik ederek, programda emeği geçenlere ve izleyicilere teşekkür ettiler.

Müftülerimiz de âyetler ve hadislerle bir Kur'an eğitimi ve özellikle hâfızlığın değer ve önemine vurgu yaptılar. Tüm katılımcıları selâmlayıp, öncelikle hâfızları, ve Arapça eğitimi alıp başarı göstererek burada belge almaya hak kazanan diğer ilim talebelerini ve âilelerini tebrik ettiler.

Diğer katkı gösterenler yanında, özellikle tüm eğitim süreçlerinde mutfağından temizliğine, çamaşırından ütüsüne gece-gündüz çocuklarla ilgilenip fedâkârâne hizmet veren personellere de teşekkür ettiler. Bu ayrıntı ve vurgu takdîre şâyândı.

Takdîr ettiğim ve geleceğimiz adına ümit beslediğim, günün dikkât çeken konuşmasını Diyânet İşleri Başkanı adına toplantıya katılan yardımcısı  Prof.Dr. İbrâhim Hilmi KARSLI Hocamız yaptı. İhtiyâr yürüyüşüyle gidip hareket sergilediği konuşmasının içi dolu, ifâdeler dinç, teklifler oldukça gençti.

Gençti derken, hâfızlığa dâir değerlendirmelerde ezber bozucu yenilikler vardı yâni. Bu en azından benim için böyleydi.

Ötedenberi hep söylerdik hâfızlık sonrası mutlak Kur'ân'ın anlamı ve anlaşılmasına dâir İlimlerin alınması, bir ilâhiyât ya da erbâbından medresevârî icâzet tarzı bir eğitim tâkip edilmesi şeklinde görüşler dile getirilir, sözler orada kalırdı.

Şimdi bunlar Diyânet ve Dinöğretimi'nce politika hâline gelmiş durumda. Nitekim, bugünkü icâzet merâsiminde hâfızlardan başka Kur'ân’ı anlamaya dâir eğitim alanlara da başarı belgesi verildi.

Hocamızın şu sözünden sonra konuşmaya daha bir dikkât kesildim;

Hâfızlık Çok önemlidir. Osmanlı son dönem önemli alimlerinden, aynı zamanda 5-6 dıl bilen Ali Yakup CENKÇİLER Hocamızı görme ve sohbet etme şansımız oldu. Demişti ki keşke hâfız da olsaydım!  

Gerçekten özellikle bizim saha için oldukça önemli ama, bu gun diyoruz ki; HÂFIZLIK SONUÇ DEĞİL BAŞLANGIÇTIR!

Ve devâmında hafızlara mutlaka ilâhiyât eğitimi alıp birer KUR'AN ÂLİMİ olmalarını tavsiye etti.

Diğer tavsiyelerini de kısaca geçelim:

Evinizde mutlakâ kitaplığınız olsun. Dilinizi iyi bilin. Türk klâsiklerini okuyun.

Nûreddin TOPÇU'nun dediği gibi; MUALLİM ruhlara aşı yapan doktordur. Eğer bu sahanın doktoru olacaksanız çok iyi donanımlı olmanız gerekir.

Mehmet Âkif hâfızlıkla kalmamış, CELÂLEYN TEFSÎRİ'ni medrese usûlü halka şeklinde okutarak 17 defâ hatmetmiştir. Kendisi Arapça'da başka  olarak Farsça ve Fransızca da biliyordu. CÂMİDEKİ ŞÂİR kitabını okursanız orada daha başka bir sürü özelliklerini görürsünüz.

Osmanlı Döneminde yetişmiş, Cumhûriyet Döneminde, henüz açılamayan HAK DÎNİ KUR'ÂN DİLİ TEFSÎRİ'ni yazan Elmalılı M. Hamdi YAZIR da öyle. Onun da tercüme yapacak kadar Fransızcası var Arapça ve Farsçadan ayrı olarak.  Hattâ Fransızcadan bir felsefe kitabını da tercüme ediyor.

Dün çok güzel bir gündü. Gönlü, hâli, kâli, kıyâfeti ve de her hâleti güzel, Kur'an dostu dost insanların bir arada olduğu, sesiyle, sozü ve terennümlerıyle Kur'an ikliminin solunduğu güzel bir hava ve atmosfer yasadık.

Program belgelerin verilmesi ve dünyâ çapında hâfızlık ve tilavet yarışmalarında 1.lıkleri bulunan Doç. Dr. Hayreddin ÖZTÜRK'ün  Peygamber duâları eksenli yaptığı Kur'ân muhtevâlı duânın ardından program sona erdi.

Bu arada, orada tevafuk ettiğimiz daha önce Ordu'da görev yapmış, kimisi de aynı zamanda hemşehrimiz olan Samsun Müftüsü Seyfullah ÇAKIR, Asarcık Müftüsü Fâruk ANA, ayrıca yine il Müftülüğunden İsmail ER, Fahri TONOĞLU hocalarımız ve Canik Gençlik Merkezi Müdürü Mücahit UÇAR gibi kimi hoca ve arkadaşlarımızın da sizlere selamları var.

Biz de kendilerine buradan tekrar teşekkürlerle cümleye  sevgiler-saygılar sunuyor; programda emeği geçenlere ve belge alanlara sevdikleriyle berâber dareyn saâdetleri niyâzıyla Allâh'a emânet olunuz diyoruz wes'selâm...

Anasayfa