CÜMLEYE SELÂM OLSUN; TANRI TÜRKÜ KORUSUN!..

NURİ KAHRAMAN2023-08-17 09:22:31

Selâm konusunun tartışılması, kültür emperyalizminin hangi boyutlara ulaştığının, biz coğrâfî sınırlar üzerine dikkât kesilip yoğunlaşmış, topyekûn bunun mücâdelesini verirken, elin oğlunun zihinleri çoktan teslim almış olduğunun; dahası, cehâletin tavan yaptığının bir göstergesidir.

*HAFÎFE ALMAMAK GEREK*

Hafife alınacak bir şey değildir. Neden değildir?

Bir defâ SELÂM barış demektir. Selâm duâdır. Hem de en özlü bir duâdır.

*BESMELE ve de SELÂM*

Biz talebelerimize Besmeleden sonra selâmı öğretirdik. Gerçekten, selâm  anlatılacak gibi değildir. O kadar derin ve geniş bir konudur. Bir yazıya aslâ sığmaz. Cilt cilt kitapları ister ama yine de anlatılamaz. Çünkü selâm anlatmakla anlaşılmaz, yaşanarak tadılır ve özelliği, güzelliği ve de mutluluğu duyumsanabilir.

Selâm o kadar yoğunluk içeren tadından yenmez bir konudur ki bir hoca arkadaşımızın yardımına başvuracağız. İşte buyrun:

*SELAM VE GÜNAYDIN TARTIŞMASI ÜZERİNE AYDINLATMA*

Bir kaç gündür bu tartışma devam ederken bana da müracaat edildi..Sayfanın kapasitesi bu konuyu tam açıklamaya yeterli değil fakat kısa da olsa arz edeyim:

*SELÂM ALLÂH'IN İSİMLERİNDENDİR*

Rabbimiz CC Bir Hadis-i Kutsî'de:

"SELÂM, Esmâ-i Hüsnâ'dan (güzel isimlerimden) biridir; bu ismimin yayılmasını arzu ettim, onun için kullarima selamlaşmayı emrettim"  buyuruyor.

*SELÂMIN ANLAMI*

Selâm'ın anlamı; "Allah CC seni Dünyânın ve Âhiretin bütün sıkıntılarından kurtarsın" demektir.

*KUR'AN'DA EN AZ YÜZ YERDE*

Kur'an-ı Kerim'de en az yüz ayrı Âyet-i Celîle'de Selâm  geçer. Bir kaç örnek verelim:

-1.(velâ tegûlû limen elgâ ileykumesselâme leste mu'minen): "Savaş esnasında size selam verenlere siz müslüman değilsiniz demeyin"

*SELÂMÜN, SELÂMÜN; SELÂMÜN SELÂM*

-2.(Size birisi selam verdigi zaman onun selamını en güzel şekilde veya hiç değilse ayn.misliyle alınız)

-3.Hz.Isa As doğduğunda: "Allâh'ın selâmı,

doğduğum gün, öldüğüm gün ve tekrar dirileceğim gün benim üzerime olsun" demiştir.

*ALLÂH PEYGAMBERLERE SELÂM GÖNDERMİŞTİR*

Ayrıca Rabbimiz CC Peygamberler hakkında NUH Peygamberden başlayıp İLYAS Peygambere kadar bazi peygamberlere: (SELÂMUN ALÂ NÛHUN, SELÂMUN ALÂ ILYÂSİİİN diye  selâm göndermiştir.

*NAMAZIN İÇİNDE DE SELÂM VARDIR* Ettehiyyâtüyü okurken; ES'SELÂMÜ ALEYKE EYYÜHENNEBİYYÜ VE RAHMETULLÂHİ... (Allâh'ın selâmı ve  rahmeti senin üzerine olsun ey Nebi) diyoruz.

*TAMÂMEN KARA CÂHİLLİK!*

Sonuç olarak:  "BenTürküm Arap değilim. Selâm yerine Günaydın derim diyenler, işin ehemmiyetini  ve aslını bilmediğinden böyle diyorlar. Şimdi namazda Ettehiyyâtüyü okurken, Es'Selâmü ALEYKE yerine Günaydın ey Peygâmber mi diyeceğiz?

*SELÂM'IN YERİ TARTIŞILMAZ*

Evlerimize girerken; "Esselâmu alaynâ ve alâ ibadillahissalihîn" diyoruz. Selamın dişinda bâzı deyimler vardır; örneğin: "Kolay gelsin, Geçmjs olsun,  haydi gözünüz aydın" vb. gibi. Günaydın da bunlardan biridir fakat, binlerce günaydın demek, bir kere SELÂMÜN ALEYKÜM demenin karşılığı değildir.

*SELÂM ÜMMETİN ORTAK DİLİ*

Irkları, soyları yaratan Yüce Rabbimiz (CC) dür. Bizleri Türk ırkından yaratmıştır. Allah katında üstünlük ise takvâ iledir. Şükürler olsun, İslâm Dinine girdiğimiz günden beri Yüce Dinimize Hizmet etmek, dünyânın her tarafına İslâmı tanıtmak, Dünyâdaki tüm garibanları koruyup gözetmek birinci görevimiz olmuştur.

*PEYGÂMBERİMİZ ARAP, SELÂM BİZCE*

Tavsiyemiz; PeygâmberimIz (AS) ARAPTIR. KUR'AN-I KERÎM KITABIMIZ ARAPÇADIR. Uluorta; "Türk'üm, Arap değilim" diyerek mukaddesâtımıza saygıda kusur  etmeyelim. Selâm ve dualarımızla arz olunur..."

(Başvâiz Ahmet KONUK)

*SELÂM BİR KİBİRKIRANDIR!*

Hocamıza teşekkürden sonra, biz de geçen bir sohbette KİBİR konusunu işlerken aklımıza âdetâ kurtarıcı gibi SELÂM konusu geldi. Selâm dedik, içimizdeki kibri dışımızdaki soğukluğu giderecek tek ilaç dedik.

*SELÂMSIZ-SABAHSIZ KİMDİR?!*

Biz kimseye selâm vermiyorsak kendimizi ne zannediyoruz ya da karşımızdakileri?

*GÜNAYDIN NERE, SELÂM NERE?*

Evet, sözü uzatmayalım; selâm yerine GÜNAYDIN  desek n'olur yâni derseniz; ben de derim ki; olmasına olur ama bu SELÂM olmaz.

Çünkü yukarda giriştevde ifâde ettiğimiz gibi SELÂM Allâh'ın adı.

*SELÂM EN ÖZLÜ DUÂDIR*

2.si DUÂ. Es'Selâmü Aleyküm demek; Kardeşim, Rabbimiz seni SELÂM ismiyle kollayıp dünyânın da âhiretin de saadet ve selâmetine erenlerden eylesin demektir. İnsanoğlunun hayrına olarak bundan daha özlü bir dilek, arzu, temennî; kısaca duâ olabilir mi?

Üstelik böyle selâm vermenin sevâbı da çok. Ayaküstü bir sürü sevap. Biz bu dünyâda ne peşindeyiz? Kardeşlikle SELÂM, sevapsa ve her iki cihanda mutluluksa yine SELÂM.

*NE BÜYÜK NASÎPSİZLİK!*

Bunun idrâkinde olmamak ne büyük nasipsizliktir?! Allâh korusun; hem bu durumdan, hem de selâmı idrâk edememiş, şeytanın sözcülüğünü yaptığının farkında bile olmayan  

bedbahtların nifak, fitne ve fesatlarından.

Söz çok uzuyor. Bu kadarla yetinelim. Yetinelim de; bu nasipsiz cibilliyetsizliklerden ne yapacağız?

*SOL-SAĞ SEÇİLMEZ OLDU!*

Hadi sol neyse belli; mâlum komünizm akla geliyor. Onların dîne bakışları belli. Bakmıyorlar bile de bu sağcı geçinen kimileri de milliyetçinin Şâmanisti mi neyin nesi ki SELÂM gibi ülkenin ortak paydası bir husus nefret söylemleriyle dillendiriliyor! Hakîkâten dostlar; biz nereye gidiyoruz ve de işimiz gerçekten zor. Daha SELÂM'da redlerle karşılaşıyoruz. Bu noktada sol derken kroşe sağdan ve de milliyetçi söylemle berâber

*TÜRKÜM, ARAP DEĞİLİM!*

avunu ve de savunusu şeklinde geliyor.

Biz, bir adı da es'SELÂM olan Yüce Rabbin kuluyuz. Onlara; Allâh CC size es'SELÂM değil KAHHÂR ismiyle muâmele eyleyerek kahreylesin diye bedduâ etmeyelim. Efendimiz SAV in Tâif'te kenfisi taşlayanlar için buyurduğu gibi;

*ALLÂH'IM ONLAR BİLMİYORLAR!*

deyip hem onlar, hem neslimiz hem Dr nefsimiz için duâ edelim. Tabiî îkâzı, yâni nasihatı da unutmadan. Nitekim geçen gün bu meyânda bir dörtlük paylaşmıştık; onu buraya alıyoruz:

*** SELÂM CENNETTİR ***

SELÂM; İslâm, TESLÎMİYET;

DÂRÜS'SELÂM, İSLÂMİYET:

 "Es'SELÂM" ESMÂ-İ HÜSNÂ;

 RED, ÂDETÂ REDD-İ CENNET!?..

*NE DEMEK SELÂMSIZLIK?*

İfâdeleri aşırı bulmayınız. Ciddî bir îkaz olarak algılayınız. Nitekim yukarda açıklamaları okudunuz. Peki o zaman; NE DEMEK, -Allâh'ın güzel isimlerinden biri, Kur'an'da yüzden fazla yerde geçerken, namaz âdetâ selâmdan ibâretken, Efendimiz SAV hep uygulayıp, hattâ bir yerden ayrılırken de vermişken ve de bir çok hadîsle tavsiye etmişken- SELÂM'A KARŞI ÇIKMAK?

*BU KADAR "TÜRKLÜK" FAZLA!*

Bu kadar "Türklük" te biraz fazla kaçıyor!

Her neyse; Selâm konusu bitmez de biz, böyle Türklerin şerrinden

*TANRI TÜRKÜ KORUSUN*

diye ümmetin ümîdi milletimizin 'SELÂM'ETİ için duâlar ederek bugün sözü bağlarken;

Rabbimiz'den bizlere kulluğuna muvakkiyetler lûtfederek,

*DÂRÜS'SELÂM=CENNET*

Kur'an'da DÂRÜS'SELÂM olarak ifâde edilen ESENLİK YURDU Cennetine girenlerden ve Efendimiz SAV in komşuluğuna erenlerden eylemesi niyâzıyla cümleye sevgiler-saygılar wes'selâm...

Anasayfa