ORDU İZMİR Mİ, BODRUM MU?

NURİ KAHRAMAN2023-09-14 09:48:53

Çanakkale yolunda uçak aktarma arasında Ankara/Esenboğa'dayken WhatsApp  grubumuza cemaatle namaz kılan çocuklar ve gençlerden bir deryâ topluluk eşliğinde şöyle bir paylaşım ve hemen akabinde de bir hasret ve hayâli  ifâde eden yorum düştü ekrana:

*BATMAN'DA GENÇLER NAMAZLA GÜZEL*

[12/9 15:22] Mehmet SARI/orimder:  Batman’da [‘Hayat Namazla Güzel’ programı kapsamında 3 bin 500 çocuk namaza başladı.]

[12/9 15:34] Abdurrahman MURTAZAOĞLU (Kul Murtaza):

*ORDU'DA NİYE YOK?!*

"Hepimizin sorması gereken bir soru: ORDU'DA NİYE YOK, BÖYLE BİR ÇALIŞMA?!"

İşte bu da kanayan müzmin yaramızı hatırlatan bir vesîle  oldu. İnkisâr-ı hayâlimiz dile geldi.

*ÇANAKKALE FÂTİH CÂMİİ*

Şu an bulunduğumuz Çanakkale merkezde neredeyse adım başı câmi. Tabiî hepsi de târihî. En eski câmi Fâtih Câmii imiş. Biraz sonra da oraya gideceğiz inşâllâh.

*BURALARI GÖRDÜKÇE*

Demek istediğim; buraları gördükçe daha bir kahırlanıyorum. Ordu merkezin bir şehir olarak en seyrek câmili yer olduğu kanaatim daha bir pekişiyor, bu anlamda buralara imreniyorum.

*ESKİDE PROBLEM YOK*

Bizim Ordu'nun ne târihinde ne de bugününde câmi hassâsiyeti yok. Özellikle bugününde. Çünkü eski nüfus ve camiler bir arada değerlendirildiğinde eski yoğunluğa göre câmiler yeterli olduğu görülür.

*ANADOLU ŞEHRİ Mİ?*

Şimdi şehir onca büyümesine rağmen ne temsil anlamında, ne de ihtiyâca cevap noktasında Ordu'nun bir Anadolu şehri ya da bir Karadeniz beldesi kriteri çerçevesinde tatminkâr olduğu söylenemez.

Her neyse, konu uzun, dert büyük. Biz de yukarki paylaşımlar üzerine içimizi şöyle döktük. Bakalım sizler ne dersiniz. İşte buyrun:

*İZMİR Mİ, BODRUM MU?*

[12/9 16:52] Nuri Kahraman: Biz daha önceki yazılarımızda Ordu'nun Karadeniz'in Bodrum'u yapılmaya çalışılıyor olduğunu söyleyegelmiştik ötedenberi. Akıl için yol bir; Ahmet Hakan geçen hafta Ordu ziyâreti sonrası kaleme aldığı yazısında şehrimizi Karadeniz'in İzmir'i olarak nitelemiş. İltifat ederken bir gerçeği de ortaya koymuş. İzmir'in nâmı mâlum. Ordu da o yolda.

*AK PARTİLİ BAŞKAN GEREK!*

Buraya Ak Partili bir başkan bile nasip olmuyor. Ak Parti diye seçiyoruz AKP'li çıkıyor. Ki icraatlar CHP'den farksız. Hep inşaat sektörü eksenli projeler. Nerde bir boşluk var; hemen rezidans ya da site. Millet hep açıkta kaldı sanki. Öyle olsa bile bu şehrin hiç mi irfânî ihtiyâcı yok? O hiç gündemde değil.

*GÖZDOLDURUR CÂMİ HANİ?*

Meselâ bir Millet Bahçesi'ne göz doldurur bir câmi konusunda CHP'li bir başkan olsa daha fazla başarılı olunurdu; en azından daha fazla yüklenilip toplumsal bir talep ağırlığı oluşturulurdu.

*MELİKE SULTAN, ÇAMLICA, TAKSİM*

Bakın şu an tevâfukan Ankara'dayım. Ulus'ta yeni yapıldı, sanırım daha önce itfaiye meydanı mı neydi; Opera binâsı çarprazında. Orada daha önce câmi emaresi yoktu. Ama Ak Parti Belediyesi oraya Taksim misâli, Çamlıca misâli o meydana hatırı sayılır selâtîn keyfiyetinde mücessem bir câmi kondurdu. Melike Hatun Camii.

*BİZDE İHTİYÂÇ BİLE GÖZARDI!**

Hattâ yanından geçerken Ordu'nun adını andık; bizde olsa oraya hemen uyduruk bir şey kondururlar; câmi hiç akıllarına gelmez. Çünkü adamlar olması gereken yere bile yapmıyorlar.

*ORDU'DA MEDENİYET TASAVVURU YOK!*

Maalesef; Ordu'da sâdece partilerin levhası değişiyor; zihniyet hiç değişmiyor. Şimdiye kadar bu kanaatimizi nakzeden bir başkan çıkmadı. Allâh CC için onların hiç birinden râzı değilim. Ne hayâllerle verdiğimiz oyları kendi ya da avânelerinin paşa gönüllerinin arzusuna fedâ ettiler. Yazıklar olsun.

*YENİ ORDU, YENİ BAŞKAN!*

Gâyet net söylüyorum. Yeni slogan ve arayış şu olmalı; Rabbim yeni seçimde inşâllâh bunların hepsinin dâvâ adına sergiledikleri vurdumduymazlıkları telâfî edecek; ve de medeniyet tasavvuruyla şekillendirilen yeni bir Ordu'yu gâye edinecek bir özge isim nasip eylesin.

*NE TAHSİL, NE DE TİTR!*

Tahsil, titr hiç önemli değil. Bedeli ağır oldu ama çok şükür geç de olsa artık öğrendik.

Yeni başkan,

*ADAM GİBİ ADAM OLSUN* yâni;  derdi olsun,

Devşirme değil, bu dâvânın ferdi olsun.

*ORDU İÇİN SON ŞANS!*

Eğer bu defâ da olmazsa yeniden kurulan ordu hiç bir medeniyet tasavvuru eseri göstermeksizin bir ruhsuz beton cehennemi olarak kaldığı yerden ruhları ezerek yürümeye ve gelecek nesillerin sorumluluğunu üzerimize bindirerek yükselmeye devam edecek. O zaman kalk bakalım altından kalkabilirsen. Allâh korusun...

*MİLLET BAHÇESİ, OTOGAR SAHASI?*

Ordu'nun şu an MİLLET BAHÇESİ ve OTOGAR olarak yeniden yapılanma şansı var. Ancak aynı mantalite devam ederse ruhsuz betona devam. Ne diyeyim; Allâh CC bu şehre ve çocuklarına acısın.

*BALIK BAŞTAN KOKAR*

İşte hocam; câmi derdi olmayanların böyle gençlere Namaz şöleni yapma gâyesi olabilir mi? Atalarımız boşa dememişler; BALIK BAŞTAN KOKAR diye wes'selâm...

*YÜREĞİNE SAĞLIK WES'SELÂM*

[12/9 17:23] Süleyman Aydın MEMİŞOĞLU:

Nuri hocam fikirlerine tamamen katılıyor ve bu yazının altına imzamı atıyorum.

 Yüreğine sağlık. Devam ves'selâm...

*MÜTHİŞ TESPİT*

[12/9 17:31] Hacıbey VAROL: Nuri hocam mütiş bi tespit

*ORDU ŞANSSIZ BİR YER!*

[12/9 18:39] Mehmet ARSLANTÜRK/93mezunu. yarlı: Ordu çok şanssız bir Şehir...

*DEMEKKİ BUNA LÂYIKIZ*

[12/9 18:41] Nuri Kahraman: Aynen öyle; dolayısıyla bizler de ama; BUNA LÂYIKIZ demekki muhterem hocam wes'selâm...

*ŞAŞILACAK BİR ŞEY!*

[12/9 20:21] Hüseyin DENİZ: Bu zamanda gönüllü yok illa arkası ertelemek gerekiyor

Sevgili hocam bütün illerde dikkatini çekerse hafızlar icazeti yapılıyor ama orada nedense bu yapılmıyor şaşılacak bir şey değil mi?

İşte paylaşımlar, işte yorumlar; işte duygular, düşünceler ve de Ordu'da durumlar.

*ÇANAKKAL'DEN ORDU'YA*

Cümleye, yine görüşmek ve de Ordumuza, yurdumuza dâir hayâllerimize kavuşmak dileğiyle Çanakkale/ Fâtih Câmii önünden sevgiler-saygılar wes'selâm...

 

Anasayfa