HAK…

Şafak DELİÇAKAR2016-12-11 17:02:10

Dün İnsan Hakları Günüydü. Her gün aklımızda olup, yılda bir kez de sözde etkinliklerle geçiştirmeye çalıştığımız Hak Günü bu sene de öyle oldu. Sahi Hak denince ne anlıyoruz? Hak sadece insana özgü bir kuramlıdır? Günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken Allah katında başka hak sorumluluklarımız da yok mudur? Diye her an düşünmek gerekmez mi?

Örneğin hayvan hakları, tabiat hakları, inanç hakları gibi onlarca sorumlu olduğumuz haklar çıkmaz mı acaba karşımıza? Çıkar tabi. İnsanın doğasında var. Özellikle günümüz insanının doğasında. Her şey benim olsa, her şeye ben sahip olsam, her şey benim elimin altında olsa. Bu devletler anlayışında da var değil mi? Dünya ya biz hükmetsek diye. Örneğini de zaten hala yaşamaktayız.

Yani sende olan bende de olsun ama bende olan da asla sende olmasın anlayışı yeni çağımızın yeni modası oldu sanki. Oysa bende olan sende de olursa eşit hak kazanımı olur, memnun olursun veya olmazsın. Ama sende olup da bende olmayana ne dersin? Haksızlık mı dersin? Eksik mi dersin? Beceriksiz mi dersin? İşine geldiği gibi dersinde dersin değil mi?

Evet yaşam bir şekilde devam ediyor. Ama gönül ister ki, adalet mekanizması hep adaletli ve hakkaniyetli yaşasın. Adil olan devlet milletine, devletinden adalet gören ailesine, ailesinden adalet görende milletine karşı saygılı ve sorumlu olur diye düşünüyorum.

Aklıma hemen şimdi geldi. Cenab-ı Allah bile derki, karşıma iki şey ile gelirseniz asla affetmem. 1- karı koca arasına girip yuva yıkmakla, 2- Kul hakkı ile gelmekle. Kainatı bile yaratan yüce Allah’ımızın bile Hak konusunda asla tavizi olmadığı bu kadar net iken, insan oğlunun haksızlık adına mübahmış gibi kainatın var oluşundan bu yana mücadelesini de anlamakta güçlük çekiyorum.

Hak alınır, hak verilir, hak teslim edilir. Haklı olmak hak sahibi olmak anlamına da gelmez. Haklı olmak hakka eşit ve paydaş olmaktır. Umarım bundan sonraki yaşantımız hep insan hakları başta olmak üzere, hayvan hakları, tabiat hakları, inanç haklarıgibi onlarca hatta yüzlerce haklarda eşit ve paydaş olabilir ve kalabiliriz.

 

 

Anasayfa