MALATYADAN SELÂM, CÂMİLERDEN GAZZEYE GÜNDEMLERE DEVÂM...

NURİ KAHRAMAN2023-12-22 09:05:22

Hafta başından  beri Malatya'dayız. Dün şöyle vakit namazlarını dışarda kılayım, hem de şöyle açılıp biraz şehri dolaşayım istedim.

Bulunduğumuz yer Battalgâzi'den sonra 2. Merkez ilçe olan Yeşilyurt'un GAR Mevkii. Önümüze çıkan ilk câminin adı da İSTASYON.

*Malatya/İSTASYON CÂMİİ*

İnşâ yılı 1968-93 yılları arası.

Namaz yakındı. Görevli odası açık. İçerde vaaz var. Câmiin Dernek başkanı olduğunu  öğrendiğimiz  Vural Bey ve yine ilgililerden Celâl Amca câminin yeni ısıtma sistemleri hususunu konuşuyorlar.

Müezzin Yahya Bey hocayla içeti geçtik. Namaz sonrası tanıştığımız vaaz eden Oktay Hoca bu câmiin İmam-Hatibiymiş. Güzel konuşmasından dolayı tebrik ettik, tanıştık. Daha önce Giresun merkezde de bir müddet görev yapmış.

Câmi yaklaşık 30 senede tamamlanmış. Adı üstünde İSTASYON. DDY Yaptırmış. 60'lı yıllarda temel atılmış. Birkaç yıl sonra bodrum katı tamamlanıp orada namaz kılınmaya başlanmış. Üst kat ve tamamının yapımı 30 yıla yakın sürmüş. Hâlâ da süreç yeni yeni meselelerle devam ediyor. Bugün oradayken iki kombi alınarak ısıtma sisteminde değişikliğe gitme husûsu tartışılıyordu.

İnşâat yapılırken, buradan geçen tren yollarını kullanan 12 ilden zaman zaman taleplerde bulunularak gelen yardımlarla burası tamamlanmış. Tabiri câizse

 *TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN*

döndürme misâli olmuş biraz ama sonuçta her câmi gibi burası da tamamlanmış elhamdülillâh.

Kesme taştan yapılan câmi depremde ayakta kalan nâdir binalardan. Rabbimiz emek verip maddî-mânevî katkıda bulunan, inşaatında çalışan ve  burada görev yapan, namaz kılan herkesten râzı olsun. Âmîn...

*ÇAYLAR, KAHVELER; DOST SOHBETİ*

Namaz sonrası epey muhabbet ettik, tanıştık. Yahya PARLAKYIKDIZ Hoca çay ya da kahve sorup, isteğe göre ikram etti. Allâh CC râzı olsun.

*FÂİK ERDOĞAN CÂMİİ*

Oradan çıkıp kendimce ileriye doğru giderken bir zaman sonra yepyeni, şipşirin, sevimli bir câmi çıktı önümüze. Etrafında hummâlı bir çalışma var. Namaz kılınıyor da resmen açılışı bu cumâ günü olacakmış inşâllâh. Biz son düzenlemelerine denk geldik. Bir tahiyyetül mescid namazı olsun kılalım dedik. Emeği geçenlere, burada görev yapacak ve namaz kılacak olanlara ve tüm câmiseverlere, kâlbi mescidlere bağlı olanlara duâ ettik. Allâh CC kabûl eylesin.

*VAKIF İNSAN; REŞAT ERDOĞAN*

Câmiyi, aslen Elazığ'lı olup Malatya'da yetişen ve ANKARA'da yaşayan iş adamı Reşat ERDOĞAN babası adına yaptırmış. Bu, kâmilen bu şehre yaptırdığı 2. Câmi olup 20 civârında câmiin de her türlü noksanları ve tâmirâtıyla ilgileniyormuş.

Bundan başka istihdam ve diğer yardımlar da yapan büyüğümüz anlaşılıyor ki kendisini Hakk'a ve halka hizmete adamış bir şahsiyet.

Rabbimiz kendisine sıhhat-âfiyetler üzere hayırlı uzun ömürler, böyle nice hayır-hasenâta imza atma imkânı lûtfeylesin. Böyle çok var olan insanlarımızın sayılarını daha da çoğaltsın.

Âmîn, Âmîn Âmîn...

*ORDU, SAKARYA; ÇAMSAN*

Baktık, ikindiye daha var. Etrafta câmiler gözüküyor ama; hasarlı mı, değil mi? Bilmiyoruz. Yukarda sözünü ettiğimiz câmi de bu anlamda önemli. Çünkü birçok câmide  amazon kılınmıyor.

Bu arada yürürken ÇAMSAN diye büyük bir levha gördük. Ordu firması olduğu için ilgimizi çekti, selâm verip girdik. Oldukça büyük bir mağaza. Yeni kurulmuş. Fakat merkezleri Ordu değil Sakarya imiş. Ürünleri ordan sipâriş ediyorlarmış. Pazar bağlantıları orayla imiş.

*ESKİ SANÂYİ, YENİ ÇADIR*

Mâlum burası deprem bölgesi. Birçok câmi hasarlı ve namaz kılınmıyor. Biz de burda misafiriz. Biraz dolaşalım, görelim derken ikindi için uzakta gördüğümüz bu câmiyi sorduk. Namaz kılınıyor dediler. Vardık; fotoğraf çekerken; "yıkılmaya başlanacak mı âbi?" diye sordular keşif için geldiğimiz zannıyla. Sonra öğrendik ki burda namaz kılınmıyor. Arka bahçeye Diyânet çadır kurmuş. Namazlar orda kılınıyor. Allâh CC kabul etsin.

Namaz sonrası öbür yüzden çektiğimiz fotoğraflarda hasar açıkça gözüküyor. Rabbimiz her türlü arazi ve de semâî âfât  ve felâketlerden ülkemizi ve de gönül coğrafyamızı muhâfaza buyursun...

*GAZZE'Yİ UNUTMUYORUZ, UNUTMAYACAĞIZ!*

Şimdi de Gazze bağlamında;  gerçi zaferden ve de bebelerin öcünü almadan içimiz soğumaz ama geçici olarak da olsa sadre şifâ olabilecek, gönlümüzü yatıştıracak sabır, dünyâ sömürgen ve kemirgenlerine karşı da direncimizi artıracak paylaşımlara geçiyoruz. Sözün özü, artık Gazze’siz günümüz yok sevgili dostlar. Gazze bizim artık günlük, hattâ anlık duruş aynamız. Buyrun.

*HEP BERÂBER ÖLECEĞİZ YA DA OLACAĞIZ!*

Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma!

**Bakara Suresi:286.Ayet **

……………………………………………….

Belki hepimiz çiğnenecek, belki hepimiz öleceğiz.

Ama asla İslam’ı çiğnetmeyeceğiz.

La galibe illallah.

*El kassam Tugayları /Ebu Ubeyde*

……………………………………………….

Yüzümün açılacağı gün, Kudüs’ün feth edileceği gündür.*Ebu Ubeyde*

……………………………………………….

*Bir bebek*  bir yaşına girerken ağzında emzik değil *kurşun*

taşıyorsa orası *Gazze'dir*..

……………………………………………….

*İnsanlar ikiye ayrılır;*

Gazze’de ölen insanlar.

*Dünyada ölen insanlık..*

……………………………………………….

Kendimizi bildik bileli hak ile batıl, Gazze ile İsrail savaşta.

*Şirk baki* kaldığı sürece,

*tevhid de* dimdik *ayakta* olacak. **İsrail* istediği kadar *vursun*, vuranların nesli kurumadan *Gazze’ye* *hiçbir şey* olmayacak. Allah ümmetimizin şuur ve kıyam başkenti Gazze’ye *zeval* vermesin! ……………………………………………….

Gazze düşerse Filistin düşer,

Filistin düşerse bütün İslam

dünyası düşer.

*Mustafa Özel*

……………………………………………….

*Allah’ım !*

*Gazzeli* kardeşlerimizi

 *muzaffer eyle*

*GÜNEYDOĞU'DAN SELÂMLAR*

O günleri tez zamanda göstermesi niyâzıyla Rabbimize yalvarıyor, bu güzel zafer duâsına Âmîn, Âmîn, Âmîn diyor; Cumânın feyzi, bereketinin üzerinize olması temennîsiyle Malatya'dan sevgiler-saygılar sunuyoruz değerli dostlar wes'selâm...

Anasayfa