MALATYADAN ANTAKYAYA; İNTİBÂLARDAN HÂTIRALARA...

NURİ KAHRAMAN2023-12-26 09:00:09

Geçen hafta başından îtibâren dört günü Malatya'da geçirdik. Oradan;
1- "Büyük Reis'den Gazze'ye; Malatya'dan Tüm Dünyâ'ya"
2- MALATYA'DAN SELÂM;
-CÂMİLERDEN GAZZE'YE-
GÜNDEMLERE DEVÂM...
başlıklı iki yazı kaleme aldık. Bunlar yayınlandı ve bizim için de gelen güzel yorumlarıyla berâber hoş bir hâtıra oldu.
Bu meyânda buraya alacağımız ilk yorum  Antakya Müftüsü hemşehrimiz Hacı KAHRAMAN Bey Hocamıza âit:
"Hocam. Antakya'ya da bekleriz. Bir gözlem yazısı da buradan yazabilirsiniz.  Yalnız, burada öyle ayakta çok zor cami bulunmaktadır. Konteyner kent mescitleri ve yeni yeni tamirat gören tek tük camiler var. Deprem öncesi sizi önce Ulu camiye sonra Habibi Neccar camisine götürürdüm. Oradan eski çarşı içine girer ve meşhur tarihi çarşıyı gezerdik. Ama şimdi hepsi viran benim gönlüm gibi."
(Hacı KAHRAMAN)
Hocamıza duygu, düşünce ve değerlendirmeleri için  teşekkür ediyoruz. Zâten yeni paylaşılan bir Antakya manzarasında %70'i tamâmen yıkılmış ve molozları da temizlenmiş hâliyle bir köy hâli arz ediyor.  Büyük felâket, büyük ibret. Rabbimiz ders alanlardan, aczini görüp irfâna erenlerden eylesin. Âmîn.
*ANTAK'YA MI; O DA OLUR İNŞÂLLÂH*
Bu arada hocamıza, Antakya'ya dâveti için de İnşâllâh diyor, çok yakın zamanda gerçekleşecekmiş  hissiyle berâber bu talebinin kuvveden fiile geçmesini bizim de arzuladığımızı belirtmek istiyorum.
*HOŞ HÂTIRALAR, GÜZEL İNTİBÂLAR*
Hoş hâtıra dedik te, görüldüğü ve de anlaşılacağı gibi, bir mümin olarak beş vakit namaz meyânında ilk uğrak yerlerimiz ve hayât eksenimiz; hattâ gittiğimiz yerlere açılan ilk kapılarımız câmiler olduğu için ve de ayrıca burasının deprem bölgesi olması dolayısıyla gözlemler de câmiler üzerinden yapıldığı için gelen yorumlar da bu minvâlde oldu.
*CÜMLE KÜÇÜK, ANLAM BÜYÜK*
Bu arada, bizler için normâl bir süreç olan bu duruma, 80'li yıllarda Akkuş İHL'den talebemiz, emekli İmam-Hatip Mûsâ BALCI Bey Hoca Kardeşimiz, kendisince belki çok kısa ve sıradan ama bir müslüman için değeri ölçülemeyecek kıymeti hâiz şöyle bir cümle kurmuş:
*CEMAATLE HEMHÂL, HERYERDE BEHEMEHÂL*
"Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun kıymetli Hocam, her zaman her yerde cami cemaatle hemhal olabilmek""""
Selam ve hurmetlerimle... (Musa BALCI)
Ne güzel bir şehâdet değil mi sevgili dostlar.
*HERŞEY TEK ŞEY İÇİN*
İnşâllâh buradaki yazılarımız da, uğradığımız mekânlar, ziyâret ettiğimiz mahâllerle, gittiğimiz yerlerde okuduğumuz ezanlar ve onları duyan tüm varlıkların şehâdeti de bizim için Allâh'ın izniyle vesîle-i necât olacak. Âmîn.
*SÂDECE KABUKTA DEĞİLSE EĞER!*
İşte biz de, fırsatı kaçırır mıyız; değerli talebemizin yorumuna şöyle mukâbelede bulunduk:
"Tespit te diyebileceğimiz güzel yorumunuz için ayrıca teşekkürler; inşâllâh kabukta algılandığı gibi özde de öyledir wes'selâm..." (NK)
*EZAN UKDE; İNŞÂLLÂH GELECEKTE!*
Bu arada, talep etmedik değil ama merkezî okunduğu söylendi. Elbette bu bir gerekçe ama, biraz da henüz kâbiliyetçe bilinmediğimiz, tanınmadığımız için ezan okuyamadık. Bu bir ukde olarak kaldı. Bir daha Malatya'ya yolumuz düşerse inşâllâh diyelim.
*MÜEZZİNLİK YAPTIK; İMAMLIK TA*
Bu arada, ezan okuyamadığımız yerde müezzinlik yaptık, namaz da kıldırdık.
Namaz da kaldırdık derken; onu da arz edeyim:
*HASTÂNE ODALARI MÜSÂİT*
Turgut ÖZAL Eğitim Araştırma Hastânesindeyiz. Namazları serviste, odada kılıyoruz. Seccâde konulmuş, tesbih, Yâsin Cüzü, Kıble işâreti hepsi var. Allâh CC râzı olsun. Ama cemaatle kılalım istedik bir defâsında.
*CEMAATLE KILMA MEYLİ YOK*
Sorduk; birkaç tânesinden en yakını -1. katta küçük bir câmi genişliğinde minberli mihraplı bir mescid var. Kılan gidiyor. Kılan gidiyor. Dedim cemaatle kılmak yok mu? Kimse çıkmadı, çıkmıyor. Neyse, îzâh ettik, seferî olduğumuz için 2'de selâm verdik, arkadakiler devam ettiler. Sonraki gidişlerde de baktık öyle cemaatle kılalım, onun da sevabı ayrı diye bir gayret yok.
*CEMAAT VARSA CEMAAT OLMALI*
Demek istediğimiz; cemaat içerisinde müezzinlik yapan çıkıyor da imamlığı göze alan yok. Elbette sorumluluğu büyük ama, bizim normal kıldığımızdan tek farkı, niyet ederken KILMAYA dedikten sonra İMAM OLARAK KILDIRMAYA demek. İnsanları buna da teşvik etmek lâzım. Çünkü mânevî değeri yanında sosyâl boyutu ve kardeşliğe katkısı da çok.
*MALATYA ÇAMLICA RESTAURANT*
Perşembe gün taburcu olup Ordu'ya yola çıkmadan önce oğlumuz bizi merkezi ve daha büyüğü Doğanşehir'de bulunan bölgeye hitap eden, yöresel lezzet ağırlıklı bir lokantaya götürdü.
Buradı sıradan bir lokantadan, rastgele bir kafeden, sadece adı restaurant olan bir mekandan çok ötesi, Malatya Çamlıca Restaurant...
*2015'TEN GÜNÜMÜZE, SÜRGÜ'DEN MERKEZE*
2015'in soğuk bir gününde, Malatya Sanat Sokağı'nda bambaşka bir mekan olarak açılmış bir yer... Malatya Çamlıca Restaurant, modern tasarımın otantizmle harmanlandığı eşsiz mekanında, açık ve kapalı alanları, VIP salonu, çocuk oyun parkı ile Malatya'da hizmet veriyor.
*YÖRESEL LEZZETLER, DOĞAL MEKÂNLAR*
Amacını, Malatya'mızın yöresel lezzetlerini, alanında usta şeflerimizin ellerinden, eşsiz bir mekanda dostlarımıza sunmak... olarak açıklıyor.
* MALATYA SOFRASI, BÖLGE LOKANTASI*
Malatya sofrasının en seçkin lezzetlerini, sizin için özel ürettiğimiz ürünlerimizden oluşan doğal köy kahvaltısını tatmak için sizleri Çamlıca'ya bekliyoruz diyerek kendinden çok emin bir şekilde tüm dünyâdan olabilecek müşterilerini dâvet ediyor.
*GELİP TE GÖRMEMEK OLMAZ GİBİ BİR YER*
Ki hakîkâten görmek lâzım. Her yönüyle göz ve gönül dolduran, niteliği personellerin de duruş, tavır ve sîmâsından yansıyan saygın bir müessese. Burayı da Malatya doğa kültürünün mücessem bir yapılanması olarak gördük. İnşâllâh yine görmek nasîp olur.
*BU SABAHLAR ARMAĞAN OLSUN!*
Buranın bitişiğinde, daha doğrusu, yukarda da belirtildiği gibi bünyesinde hediyelik satış yerleri de var. ARMAĞAN adlı bu mağazada gördüğümüz yerel gazeteyi istedik; biri geldiğimiz 18 Aralık, öbürü de bugün döneceğimiz 21 Aralık'a âit. Adı BU SABAH. Çok güzel yerel haberler ve köşe yazıları var.
Bunları ayrıca daha sonra genel anlamda da olsa değerlendiririz inşâllâh.
*DEPREM'DEN YAZIYA, CÂMİ'DEN ÜMÎDE*
Bunu özellikle yapmak istiyoruz. Göreceksiniz ki haberler, yazılar, değerlendirmeler, beklentiler hep deprem eksenli. Bizim câmi gözlemlerimizde de doğal olarak yansıyıp görüldüğü gibi.
Bu duygu ve düşüncelerle bugünlük te bu kadar diyor, tekrar görüşmek ümîdiyle cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

Anasayfa