ŞABAN AYI VE BERAT GECESİ

ABDÜLKADİR DEMİR2024-02-24 13:18:35

“Allahım, bize dünya ve ahrette selamet ver. Dinimizi ve imanımızı koru. Bizi dünyadan imansız olarak ayırma. Senden korkmayan ve bize acımayan kimselere, üzerimizde hakimiyet kurdurma. Bize dünya ve ahirette hayır ve saadet ver. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter.”

“Rabbimiz bize dünyada iyilik, ahrette de iyilik ver ve bizi Cehennem azabından koru.Ey merhametlilerin en merhametlisi, Rahman ve Rahim olan Allahım!Bizi, anne-babamızı, zürriyetimizi, kardeşlerimizi, ailemizi, burada bulunan bulunmayan bütün Müslümanları, hepsini rahmetinle yarlığa, günahlarımı bağışla.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu gecenin ulviyetini bize şöyle haber veriyor.

“Şaban ayının 13. gecesi idi. Cebrail (a.s.) bana gelerek “Ya Muhammed” kalk teheccüd vaktidir, ümmetin hakkında muradının hasıl olması için Allah’a dua etmenin zamanı geldi.”

Resulullah (s.a.v.) kalktı ve o geceyi ibadetle geçirdi. Tan yeri ağarırken Cebrail (a.s.) geldi ve dedi ki; “Ya Muhammed! Cenâb-ı Hak ümmetinin üçte birini sana bağışladı. Efendimiz (s.a.v.) ağladı ve “Ya Cibril! Kalan üçte ikisinin durunu ne oldu?” diye sordu. O da “Bilmiyorum” diye cevap verdi.

Şabanın 14. gecesi yine geldi ve aynı şeyi söyledi. “Ya Muhammed! Kalk ve teheccüd namazı ile meşgul ol.” Efendimiz (s.a.v.) kalktı ve ibadetle meşgul oldu.” Tanyeri ağarırken Cebrail (a.s.) yine geldi.“Allah’u Zülcelal ümmenitin üçte ikisini dağa bağışlamıştır.” buyurdu. Resulullah (s.a.v.) ağlayarak “Kalan üçte birinin durumunu sordu, O da bilmiyorum” dedi.Nihayet Şaban ayının 15. Berat gecesi Cebrail (a.s.) gelerek: “Müjdeler olsun Ya Muhammed! Şirk koşanların dışında, Cenâb-ı Hak bütün ümmetini sana bağışlamıştır. Başını göğe kaldır, bak ne göreceksin.” Buyurdu.

Efendimiz (s.a.v) başını kaldırınca Semavatın bütün kapılarının açıldığı, Dünya semasından arşa kadar sıralanan bütün melekler secdeye kapanmışlar, ümmeti Muhammedin günahlarının affedilmesi için dua ediyorlar.

Gökyüzünün her kapısında bir melek durmakta:

Birinci kapıda duran Melek: “Bu gece rükuya varanlara müjdeler olsun” diye sesleniyor.

İkinci kapıdaki:

Bu gece Secde edenlere müjdeler olsun” diye sesleniyor.

Üçüncü kapıdaki: Bu gece Allah’ı zikredenlere müjdeler olsun” diye sesleniyor.

Dördüncü kapıdaki: Bu gece Allah’a dua ve niyazda bulunanlara müjdeler olsun” diye sesleniyor.

Beşinci kapıdaki: Bu gece Haşyetullahdan ağlayanlara müjdeler osun” diye sesleniyor.

Altıncı kapıdaki: Bu gece Hayırlı amel işleyenlere müjdeler olsun” diye sesleniyor.

Yedinci kapıdaki: Bu gece Kur’an-ı Kerim okuyanlara müjdeler olsun” diye sesleniyor.

Ve devam ediyor: Bir şey isteyen yokmu dilediği verilsin? Dua eden yokmu duası kabul edilsin? Tevbe eden yokmu tevbesi kabul edilsin? Günahların affını dileyen yokmu, günahları affedilsin?

Efendimiz (s.a.v) devamla: “Bu gece havanın kararmasından fecrin tuluuna kadar rahmet kapıları ümmetimin üzerine açık kalır ve Cenâb-ı Hak Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok kimseleri Cehennemden azad eder.” (İbn-i Mace, İkametis Salat, 191; Tirmizi, Savm, 38))

Ebu Hureyre (r.a.) rivayetinde de Peygamber Efendimiz (s.a.v); “Şaban ayının 15. gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s.) bana geldi, şöyle dedi: “Ya Muhammed başını semaya kaldır” Sordum. “Bu gece nasıl bir gecedir.” Şöyle anlattı. “Bu gece Allah’u Zülcelal, rahmet kapılarında üçyüz tanesini açar. Kendisine şirk koşmayanların hemen hepsini affeder. Meğerki bağışlayacağı kimseler, anne ve babasını inciten, din kardeşlerine kin besleyen, büyücü, kâhin, devamlı içki içen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tevbe edinceye kadar Allahu Zülcelal onları bağışlamaz”.

Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail (a.s.) yine geldi ve şöyde dedi: “Ya Muhammed başını kaldır. Bir de baktım ki Cennet kapıları açılmış. Cennetin birinci kapısında bir melek şöyle sesleniyor: “Ne mutlu bu gece rükû edenlere” İkinci kapıdaki melekte şöyle sesleniyordu: “Bu gece secde edenlere ne mutlu.” Üçüncü kapıdakı melekde: “Bu gece dua edenlere ne mutlu” Dördüncü kapıda duran Melek de: “Bu gece Allah’ı zikredenlere ne mutlu.” Beşinci kapıda duran Melek De: “Bu gece Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu.” Altıncı kapıdaki Melek de: “Bu gece müslümanlara ne mutlu” Yedinci kapıdaki Melek de: “Günahlarının bağışlanmasını dileyen yokmu ki, bağışlansın.”

Bunları gördükten sonra, Cebrail (a.s.)’a sordum: “Bu kapılar ne zamana kadar açık kalacak? Cebrail (a.s.) şöyle dedi: “Ya Muhammed Allah’u Zülcelal bu gece, beni Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi Cehennemden azat eder.”

 (Salat 191; Tirmisi Savm, 38)

Berat gecesi Duası:

Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Allahım azabından affına, gazabından rızana sığınırım. Senden yine sana itlice ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen kendini Sena ettiğin gibisin.”

HZ  ALİ  Efendimizin  dediği gibi  GÜZEL  AHLÂK  hayırlı  bir yoldaştır.

AKIL hayırlı bir arkadaştır.

EDEP  ise hayırlı bir  mirastır.

Unutmayalım  ki: Şu  dünyada  hiçbir insan fazlalık  değildir kiminden SABRI  Kiminden SADAKATİ   Kiminden VEFAYI  Kiminden RİYAYI  Kiminden  SEVGİYİ Kiminden   AHLÂKI   Kiminden ADABI  Öğreniriz.

Rabbimiz  Mübarek Beraat gecesi  günü  ve  Peygamberimizin ayı olan ŞABAN Ayı  hürmetine  hepimizi  Sabırlı   Vefalı    Ahlaklı  ve  Samimi insanlarla  karşılaştırsın.

Bütün  sıkıntılarımızı  gidersin. Hastalarımıza  şifalar versin.

UNUTMAYALIM! Berat gecesi  Ülkemiz ve İslâm  âlemi Gazze ve Filistin üzerine yapılan bütün şer plan ve tuzakların tersine dönmesi için özel dua edelim.

Allah (c.c) iki Cihan serveri, Peygamberimiz H.Z. Muhammed Mustafa (sav) hürmetine bütün kirli oyunları bozsun, Mazlumları selâmete çıkarıp Zalimlerin iplerini çeksin..Âmiiin  

BERAT kandiliniz mübarek olsun. Kalplere şifa, ruha sevinç, gönüllere aydınlık, Beraat gecesinin feyiz ve bereketi üzerinize olsun…

Kalbimizin En derin yerinde Rahman'a doğru bir yol açma gecesi olan BERAT kandilinde “BERAT ile kurtuluşa erenlerden olmamız niyazımla..

 

Anasayfa