Hoş Geldin Merhamet Ayı RAMAZAN

ABDÜLKADİR DEMİR2024-03-08 10:10:02

Önümüzdeki pazar akşamı Teravih namazıyla Ramazanı karşılıyoruz. İnşaAllah Pazarı pazartesine bağlayan gece ilk sahurumuza kalkacağız.

Bir ramazana daha yaklaşmanın verdiği sevinçle Rabbimize hamd ediyor, Sevgili Peygamberimize salât ve selam ediyoruz.

 

Ramazan;sözlük olarak "yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur" anlamına gelir.

 

Ramazan ayıda müminlerin günah kirlerinden temizlenmesine vesile olan, Rabbimizin rahmetinin sağanak sağanak yağdığı ,recep ve şaban ayı ile içerisinde bulunan regaib,miraç ve beraat kandilinin geleceğini müjdelediği, kendisinde bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini saklayan  mustesna bir aydır.

 

Efendimiz(s.a.s)hadis-i şeriflerinde Ramazan ayının önemine şöyle dikkat çekmiştir.

 

"Kim inanarak ve karşılığını Allahtan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır"

 

"Büyük günahlardan kaçırıldığı takdirde, beş vakit namaz ile cuma bir sonraki cumaya kadar ve ramazan diğer ramazana kadar, aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesile olur"

 

Akabe biatlerinde etkin görev almış olan Ubâde b. Sâmit (ra), Ramazan ayının yaklaştığı bir günde Resûlullah'ın (sav) şöyle dediğini nakleder:

"Ramazan ayı size bereketiyle geldi. Allah o ayda sizi zengin kılar, size rahmet indirir, hataları yok eder,o ayda dualarınızı kabul eder.

Allah sizin ramazan ayındaki ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah teâlâya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir."

 

"Ramazan ayının ilk gecesi olunca, şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur. cehennem kapıları kapatılır ve cennetin kapıları sonuna kadar açılır. Sonra bir melek şöyle seslenir: Ey hayır dileyen, ibadet ve kulluğa gel! Ey şer isteyen günahlarından vazgeç!

Allah’ın  bu ayda ateşten azad ettiği nice kimseler vardır ve ramazan boyunca her gece böyledir."

 

RAMAZAN AYI  DEĞERİNİ  NERDEN ALIR?

 

Büyüklerimizin bir sözü vardır."Şerefül mekan bil-mekin" yani bir mekânın şerefi orada yaşayan kimseler sayesinde gerçekleşir.

Bu zaman içinde aynıdır. Ramazan  içerisinde Kuranın inmeye başlamasıyla  değer kazanmıştır.

 

Rabbimiz ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır.

 

"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuranın indirildiği aydir"(Bakara 185)

 

Ramazan içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındırmasıyla, oruç ibadetinin bu ayda farz kilinisiyla, teravih, sahur,iftar, mukabele, itikaf ve fıtır sadakası gibi önemli sünnetlerin bu ayda yaşanmasıyla değer kazanmış ve "onbir ayın sultani" olmustur..

 

Çünkü ramazan,Oruç ayıdır,Kuran ayıdır,takva,şükür, tövbe,dua ayidir.

 

Çünkü ramazan Allahın koyduğu sınırları gözetme ve tefekkur ayıdır.

 

Ramazan ayı,kardeşliktir,dayanışmadır,paylaşmaktır.

 

Ramazan ayı,zenginin oruç tutarak yoksulu anlaması,kısmen de olsa onun halini yaşamasıdır.

 

Ramazan ayı,geçici olarak yeme-içme den uzak kaldığı nimetlerin kadrini bilmek ve onları veren Allaha şükür görevini hatırlamaktır.

 

Ramazan ayı,kötü alışkanlıklara son  verme,iyiden ve iyilikten  yana yeni sayfalar açma fırsatıdır.

 

Ramazan ayı; kurbettir, Cenabı Hakka yakın olmadır. Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların bağlandığı ve toplumda suç oranlarının azaldığı bir huzur mevsimidir..

RAMAZANIN MANEVİ ATMOSFERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ;

1-Sakınalım diye oruçla emrolunduk.

“Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki sakınırsınız.”( bakara:183.)

Neden sakınmış olacağız?

Dinde sakınmak (takva )günahlarla ilgili bir sakınmadır, günah­lardan uzak durmak, günaha girmemek için çaba göstermektir.

 

2-Ramazanda Sözlerimize Dikkat Edelim. Aşağıda meali verilen hadisi şerifin üzerinde düşünelim.

 

"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terk etmezse,  Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.”(hadisi şerif)

 

Yüce Rabbimiz gıybetten, yalandan, dedikodudan, iftira atmaktan, kötü ve küfürlü söz söylemekten hepimizi korusun. Doğru sözlülerden olmayı, özümüz ve sözümüz bir olmayı bizlere nasip eylesin.

 

3-Ramazanda Sabrı öğrenmek.

 

“Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan kimsedir.”(hadisi şerif)

 

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar (sabredenler) ; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler. İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır.(bakara:155-157)

 

4-Ramazanda Sevgimizi artırmak.

“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!”( hadisi şerif)

 

“Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Din kardeşinin ihtiyacını karşılayanın, Allah da ihtiyacını karşılar. Müslüman’dan bir sıkıntıyı giderenin Allah da kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Bir Müslüman’ın ayıbını örtenin, Allah da kıyamet gününde ayıplarını örter.”(Hadisi şerif)

 

5- Gündüzünü oruç tutarak değerlendirdiğimiz  Ramazan gecelerini teravihle Yaşamak.

 

Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh)'nin anlattığına göre: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sahabeye kesin bir emirde bulunmaksızın ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. (Bu maksatla) derdi ki: "Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla (teravih) ihya ederse geçmiş günahları affedilir.(Hadisi şerif)

 

Teravih namazının 20 rek‘at olduğu çoğunluk tarafından kabul edilmekte ve Müslümanlar arasında yerleşik teamül de bu yöndedir. Camilerde teravih namazı cemaatle kılındığı halde, bir özrü olmaksızın cemaati terk edip bu namazı evinde kılan kimse, günah işlemiş olmazsa da fazileti terk etmiş olur.

 

6-Ramazanda Dualarımızı artıralım.

 

Mümin sadece kendisi için istekte bulunan insan değildir. Mümin kendisi için ne istiyor ise diğer bütün müminler için aynısını isteyendir. Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah (c.c.) bize şöyle bir emir vermektedir.

“Ey Rabbimiz! Hesabın görüleceği gün beni, anamı-babamı ve bütün mü’minleri bağışla!”(ibrahim suresi: 41)

 

7-Ramazanda Komşuluk İlişkilerimizi Yeniden Gözden Geçirelim:

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) bir keresinde

 - “Vallâhi imân etmiş olmaz. Vallâhi imân etmiş olmaz. Vallâhi imân etmiş olmaz” diye buyurunca,

Sahâbîler: Kim imân etmiş olmaz, yâ Resûlallah? diye sordular.

“Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse!” diye buyurdu.(Hadisi şerif)Başka bir hadisi şeriftede; “Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse cennete giremez.

 

Ramazan, oruç ayıdır.

Ramazan, Kur'an ayıdır.

Ramazan, takva ayıdır.

Ramazan, Allah'ı yüceltme ayıdır.

Ramazan, şükür ayıdır.

Ramazan, doğruyu bulma ayıdır.

Ramazan, tevbe ayıdır.

Ramazan, itikâf yani tefekkür ve ibadet ayıdır.

Ramazan, Allah'ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır.

Ramazan, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan bir aydır.

Dua yı bu ayda yani sahurda, iftar vaktinde, namazlardan sonra, mukabele sonunda.. çok yapmak.

 

Ramazana yaklaşmanın ve kavuşmanın heyecanı ile Rabbimize sığınıyor el açıp niyaz edelim.

“Ey Rabbimiz! Bizleri bu ramazandan en güzel şekilde istifade edenlerden eyle. Peygamber Efendimiz her ramazanda okuduğumuz bir hadiste şöyle buyuruyor. "Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş" Ey Rabbimiz! Bizleri evvelinde rahmete nail olanlardan, ortasında mağfirete uğrayanlardan sonunda da cehennemden azat olanlardan eyle.  Müşerref olduğumuz sevindiğimiz Ya Şehri Ramazan! Hoş geldin. Hoş geldin merhametin tecellisi ramazan.

 

Rabbimiz

İlk sahur bereketini son sahur bereketine,

İlk Teravih heyecanımızı son teravih heyecanına,

İlk iftar sevincimizi son iftar sevincine kavuşturmada Rabbim hepimizi muvaffak eyleye..

Ramazanınız, Cumanız Mübarek Ömrünüz ve Rızkınız Bereketli olsun.

 

Anasayfa