İNSANLAR NEDEN CİNAYET İŞLER..!

Mehmet Ziya Odabaş2017-04-29 12:59:16

 

Sosyolog veya psikolok değilim, ancak görevim nedeni ile yüzlerce cinayet vakasına gittim.  Cinayetlerin işleniş nedenlerini araştırdığımda;

Aslı unsur olarak;

Eğitim,

Kültür, 

Ekonomi,  sorunların ön plana çıktığını gözlemledim.

Türk insanı doğuştan itibaren baskı altındadır. Özellikle Türk erkekleri, Evde baba baskısı, Okullarda öğretmen baskısı, Askerde komutan baskısı, iş hayatında patron baskısı altında hayatlarını idame etmektedirler. Bunun karşılığında dinlene bilecek, kafalarını boşaltabilecek bir ortamdan yoksun kalmaktadırlar.Bu durum da,  Ağır baskılara, strese, deprasyona sebep olmaktadır. Hastalık sonucunda  düşünme yeteneğini kaybeden insanlar, iletişim sorunu yaşamakta, fındık kabuğunu doldurmayan sebeplerle de, katil olabilmektedirler.

Cinayet işlemenin yan unsurlarıda var elbet;

Kıskançlık,

Eşini aldatma,

Dolandırıcılık,

Dedikodu.

 

Sizlere cinayet vakası olarak iki örnek sunmak istiyorum. 

İstanbul ilinde görev yaptığım da, bir kadın Kocasını  bıçakla parçalara ayırmış evindeki sandığa saklamıştı.  Mahalleyi ağır bir koku sardığında, karakolumuza ihbar gelmiş, olay mahaline incelemeye gitmiştim. Cesetin üzerinde parmak kalındığında kurtlar oluşmuştu. Kadın evde yoktu. Soruşturduğmda yakın bir yere düğüne gittiğini öğrenmiştim. Zanlı kadın düğün yerinde halay çekerken yanına gittim. Karakola davet ettim ve kendisini sorguladığımda, kocasının kendisini parasızlık nedeni ile bir kaç erkeğe pazarladığını öğrendim. 

Cinayetin sebebi, Ekonomiye dayanıyordu. Haa her parasız kalan karısınımı sattsın diye düşünmeyin bizim böyle bir öngörümüz yok, elbette.

Başka bir örnekte ise,

Giresun ilinin Görele ilçesinde  İki kardeş kavgaya tutuşmuştu. Konu fındık, Köyde oturan ve fındık dallarını budalayan, ocakları temizleyen, ağabey kardeşine pay vermek istemiyordu. Kardeşi İstanbul ilinde oturuyor, Arazi ve bahçelere ilgisiz kalıyordu. Yaz aylarında memleketine geliyor  hazıra konuyor ve fındıktan  pay alıyordu. Biz olay yerine gittiğimizde büyük kardeşin küçük kardeşi av tüfeği ile vurarak öldürdüğünü öğrendik. İki kardeş arasın daki iletişimsizlik bir can daha almıştı.

PKK militanlarına bir bakınız, köylerinde adam yerine konmayan, ezik, itilmiş, bir garip adamlar. Çoban bile olamayacak zayıflığa haiz bu tipler siahı eline alınca yanlarına 3-5 kişi daha katılınca nasılda efelenirler şaşırırsınız. Yakalanınca da aynen sümsükleşirler.

Gittiğimiz bir başka olayda, kocasını aldatan kadını takip eden bir koca, kendi yatak odasında karısını ve sevgilisini çırılçıplak yakalayınca, hiç düşünmeden her ikisini de tabanca ile vurarak öldürmesidir.

Kadın ve Çocuk cinayetleride belli özellik göstermektedir. Baskı, zulüm ve tecavüz.

Türk insanı mutsuzdur, yükü ağırdır. Gülümsemeyi unutmuşlardır. Halk arasında sınıflar arasında mesafe bayağı açılmıştır. 

Diyarum ki, cinayet vakaları iyi araştırılmalı, devlet sebep ve sonuç ilişkileri üzerinde eğitim vermelidirler.

 

Anasayfa