HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Erol KARAER

Erol KARAER

Tanrı mı , Allah mı ?

9 Aralık 2017 Cumartesi Saat: 08:36

            Yeni bir polemiğimiz daha oldu.

Askeriyede yemek duasında söylenen ‘ Tanrı ‘ sözcüğü yerine

‘ Allah ‘ kullanılmasına karar verildi.

Tanrı kelimesinin öz  Türkçe olduğunu vurgulayarak başlayalım. Ve böyle bir tartışmanın yaratılan gereksiz ortamın  ne için amaçlandığını da aklımıza getirilim.

Size 2015 yılında yapılan bir haber ile ilgili bilgi vermeden önce. Bizi Araplaştırmak için her şeyi yapanların bu tezgahını da görelim.

 Buyurun okuyun haberi :

xxx

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, “Allah’ı kastetmek üzere Türkçe olarak O’nu ‘Tanrı’ diye anmak” İslam inancına aykırı değil.

“Allah ismi yerine ‘Tanrı’ kelimesini kullanmak doğru mudur?” sorusu din üzerine yapılan sohbetlerde sık sık dillendirilir. Genellikle “Allah” ifadesinden çok Türkçe kökenli “Tanrı” kelimesi bu tartışmalardan olumsuz etkilenir. Çünkü çoğu dindar kesim “Tanrı” demeyi günah hatta kâfirlik sayar.

Vatandaşları bilgilendirmeyi sürdüren Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu, Dini Bilgilendirme Platformu “Allah ismi yerine ‘Tanrı’ kelimesini kullanmak caiz midir?” sorusuna da yanıt verdi.

“İSLAM İNANCINA AYKIRI OLMAZ”

“Tanrı” kelimesinin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğunu belirten Diyanet, “İlah daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır” ifadelerini kullandı. Diyanet, şunları kaydetti:

“Allah kelimesi ise Arap dilinde, her harfinin özelliği olan ve her biri ayrı ayrı harfler halinde o yüce varlığa delalet eden özel bir isimdir. Bu bakımdan, kelam alimlerine göre ‘Allah’ kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden ‘ism-i a’zam’ ve ‘lafza-i celal’ yani özel ve en yüce bir isimdir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan ‘Allah’ kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını ‘Allah’ diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla ‘Allah’ bu adla veya ‘esma-i hüsna’ adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı kastetmek üzere Türkçe olarak O’nu ‘Tanrı’ diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.”


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları