HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Ersin ERDOĞAN

Ersin ERDOĞAN

AB Yegane Seçenek midir?

26 Mayıs 2016 Perşembe Saat: 11:55

Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye de olduğu gibi Avrupa Birliği bakanlığı diye bir bakanlık yoktur. Her ülkenin Dışişleri bakanlığı varsa AB ile ilişkileri yürütür. Bizde olmasının sebebi AB üyeliğine verdiğimiz önemi göstermek içindir. Elbette uyum konularında müzakereleri yürütmek ve sair işlevleri de vardır.

Yeni kabinede AB bakanı olan sayın bakanın gazetelerdeki “AB yegâne seçenek değildir” şeklindeki demeci üzerine çeşitli spekülasyonların olması muhtemeldir. Elbette AB yegane seçenek değildir… Hatta, Norveç ve İzlanda gibi Avrupa kıtası ülkeleri de AB üyesi değildir. Kaç kere AB üyeliği konusunda referandum yaptılar ise hepsinde bu ülkelerin halkları AB ye katılımı ret ettiler. Bugünlerde İngiltere de AB üyeliğinden ayrılmayı referanduma götürecek… Saygı duymak yanında AB yi neden ret ettiklerini de anlamak lazım…

Ama diğer alternatif ekonomik topluluklara da bir bakmak lazım bu durumda… Dünya da var olan ekonomik toplulukların sayısı 10 dur… Bunların 3 ü Avrupa da kurulmuş Avrupalı ve Avrupa’ya yakın ülkelerdir.  AB bunların içinde, Dünya’nın en ileri ekonomik ve entegrasyon düzeyine sahip blokudur. 28 üye ülkesi vardır. Kuruluş tarihi itibariyle de mevcut ekonomik blokların ilklerindendir. Bir diğer ekonomik topluluk olan EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği)’ nın ise İsviçre, Liechtenstein, İzlanda ve Norveç den ibaret 4 üyesi bulunmaktadır. Üçüncüsü olan AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) da zaten AB ve EFTA blokları arasındaki koordinasyonu sağlamak içindir. Üye kabul etmez.

KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) bloku Türkiye, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya ve Ukrayna tarafından kurulmuştur. Ancak üyeleri arasında bırakın ekonomik ilişkiler kurulmasını, Ermenistan ve Azerbaycan ile, Rusya ve Ukrayna birbirleri ile savaş halindedirler…

ECO (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) Pakistan, İran, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Afganistan arasında kurulmuştur. Ekonomik etkileşimleri herkesin malumudur.

NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) ekonomik bloku ise zaten ABD, Kanada ve Meksika ülkeleri tarafından kurulmuş kapalı bir bloktur.

LAIA (Latin Amerika Entegrasyon Birliği) Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Meksika, Paraguay, Peru, Uruguay ve Venezuella tarafından kurulmuş coğrafik bir bloktur.

MERCOSUR (Güney Amerika Ülkeleri Ortak Pazarı) Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Şili arasında kurulmuştur.

ASEAN (Güney Doğu Asya Ülkeleri Topluluğu) Brunei, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland arasında kurulmuştur.

APEC (Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu) Brunei, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Avusturalya, Yeni Zellanda, Kanada, Meksika, ABD, Şili, Çin, Hong Kong, Japonya, G. Kore, Papau Yeni Gine ve Tayvan tarafından kurulmuş olmakla beraber hala bir çerçeve anlaşması oluşturulamamıştır.  Yani aktif bir blok değildir.

Şimdi tekrar sorgulamak lazım… Türkiye bir İngiltere, Norveç veya İzlanda gibi ekonomik seviyesini AB ye üye olmayı ret edebilecek kadar yeterli görebiliyor mu diye… Görüyorsa zaten ne gerek var AB Bakanlığı’na? Ne gerek var AB hibeleri ile yapılan projeleri basınla paylaşıp hava atmaya…


Yazı Yorumları ( 2 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Ersin Erdoğan 27.05.2016 19:35
Sayın Valim, Yorumunuz için teşekkürler... Şangay beşlisi denilen blok ekonomik olmaktan önce ABD ye karşı kurulmuş bir güç blokudur. Ekonomik anlamda sadece bölgenin petrol ihtiyacının Basra Körfezi bölgesine bağımlılığını azaltmak amacıyla özellikle Çinin, Rusya ve Kazakistan ile petrol boru hattı konusunda işbirliği amacıyla kurulmuştur. Diğer Asya ülkelerine açık olmayan kapalı bir blok olduğu için yazımda bahsetmedim. Zaten dünya genelinde de tanınan bir blok değil. Saygılarımla...
M. TURAN ÇUHADAR 27.05.2016 11:23
ERSİN BEY MAĞLUMUNUZDUR. BİR DE ŞANGAY 5 LİSİ VAR. 5 İ BİR YERDE. 50 YIL DA ORADA BEKLESEK HALKA YENİ BİR UMUT KAPISI OLUR.
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları