HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

İMAM BİLDİĞİNİ OKUMAYA DEVAM EDİYOR…

25 Ağustos 2018 Cumartesi Saat: 11:52

Fındık hasadının sürdüğü bugünlerde Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), 2018 yılı ürününe dair fiyat açıklamaması ve ne zaman alım yapacağını duyurmaması fındık üreticilerinin çığ gibi tepkilerine neden oldu.

Temmuz ayında Ordu’nun rekoltesinin 198 bin ton açıklanmasına rağmen rekoltenin ilerleyen haftalarda gerçeği yansıtmadığı ve rekoltede 3/1 kaybın yaşandığının söz konusu olduğunu söyleyen uzmanlar bu sene fiyat konusunda TMO’nun da, serbest piyasanın da 13-14 TL’nin altında fiyat vermeyeceği beklentileri de yine boşa çıkmış oldu.

Ordu’da yaşanan sel afetiyle birlikte yaklaşık bin tonluk bir kaybın da söz konusu olan bu sezonda, serbest piyasanın 11.50 ila 12.00 TL arasında fındık alımına başlaması üzerine fındık üreticileri gözlerini bu kez hükümete ve TMO’ya çevirdi. Ancak yetkili makamlardan henüz bir açıklama gelmemesi nedeniyle üretici ve özellikle il dışından ve dış ülkelerden gelenler, mecburiyet karşısında tüccar ve manavın yolunu tutmak zorunda kalmaya devam ediyorlar.

Ordu Milletvekillerinin de sezon öncesinde yaptığı açıklama ve çağrılarda ise fiyat hep 14-15 Lira arasında dillendiriliyordu. Zira gelinen noktada TMO’nun sessizliğine ve serbest piyasanın maliyetine alım yaptığı hususuna duyarsız kalan Ordu milletvekillerinin önümüzde ki günlerde ne gibi bir mazeret üretecekleri de kamuoyunda hayli merak konusu oldu.

Serbest piyasaya önemli oranda fındık indiğini belirten üreticiler, erken müdahalenin söz konusu olmaması halinde kalan fındığında zaruretten serbest piyasaya ineceğini ve tekelci firmaya bile bile lades yapılacağını iddia ediyorlar.

Tekelci firmanın 2018 ürününün istediği fiyattan istediği tonajda bu yılda hedefini yakalayacağını ve kendilerinin göz göre göre kurban edildiklerini de savunan üreticiler, bunun sorumlusunun da hükümet başta olmak üzere bütün bölge milletvekillerine ait olduğunu söylediler.

Bu arada Fiskobirlik’ten de ses soluk çıkmamasına tepki gösteren fındık üreticileri, Fiskobirlik’in bu sene de samimiyetsizliği ve güvensizliğinin ortaya çıktığını dile getirdiler. Üreticiler, Fiskobirlik bundan böyle kendi işine baksın, her sezon çıkıp kafaları bulandırmasın, olmadık açıklama ve haberlerle üreticinin günahına bir daha girmesin diyorlar.

Efendim elçiye zeval olmazmış, yaklaşık bir haftadır yaptığım piyasa analizlerinde işte yukarıda sıraladığım konular dilden dile, ağızdan ağıza dolaşılmaya devam ediyor. Bu işin günah keçisi kim bilemem ama günahı da vebali de üretici kimin sırtına sardığı gün gibi aşikar. Yalnız anlaşılan şu ki, bundan böyle fındık için ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın bana göre boş artık. Çünkü imam bildiğini okumaya devam ediyor…

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları