HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Erol KARAER

Erol KARAER

CIBBANCI ÜRETİCİ OKUMASIN!!!

29 Ekim 2018 Pazartesi Saat: 10:12

Sizinle bazen  başka köşe yazarların yazılarını bu köşeden paylaşıyorum.

                Acil ve gündem olduğu için Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu’nun dün yayınlanan köşe yazısını okumayanlar, okuma yazma bilmeyenler !!!  için paylaşmak istedim.

 Şakşakçı siyasetçi ile cıbbanı üretici okumasın.

 Ha azıcık yüzü kızaracaklar da  okumadan geçsin!

SEN ANLAT KARADENİZ!

Karadeniz yöresinden Cumhurbaşkanı… Ne iş yapar acaba danışmanları? Fındık alım fiyatlarını ancak dün açıkladı! Bilmiyorlar mı fındığın hasat zamanını?
Kasım ayında elinde fındığı olan üretici mi kaldı? Ordu, Giresun, Düzce'de fındık ağustos ayında toplandı.Samsun'da toplama eylül başına kadar sarktı. Üretici bekledi bekledi, haber gelmedi. Elindeki fındığı 12 liradan tüccara sattı!

★★★

Eylül ayı geçti, ekim ayı bitti. Cumhurbaşkanı; “Fındığın kilosunu 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren 14-14.5 liradan alacağız. Kayıtlı fındık alımında 2 lira destekleme ödemesi yapacağız” dedi.
Yahu fındık şu anda tamamen tüccarın elinde… Devlet kilosuna 40 lira versin isterse… İş işten geçti bir kere…

★★★

Sahi köylünün fındığı saklayacak deposu nerede? Yok! Nitekim hemen satmak zorunda… Onu da mı bilmiyorlar yoksa? Fındık fiyatları geçen yıl 17 Ağustos'ta belirlenmişti. Bu yıl nedense düne kadar beklendi!
Zira fındığın en büyük alıcısı İtalyan çikolata devi Ferrero11,25 TL'den alım yapacağını Ağustos ayı başında açıkladı. Bir kısım üretici fındığını bu fiyattan ona sattı!

★★★

Karadenizli fındık fiyatlarından şikâyetçi… Üç yıl öncekilosu 22 lira olan fındığın fiyatı geçen yıl 9 liraya kadar inmişti. İlaç, gübre, mazot, kireç her şeye zam geldi. Fındık bu yıl 12 liradan gitti!
Tüccarın tuzu kuru… Köylünün fındığını 12 liradan alan tüccar bir kısmını devlete satar. Kalanını depolarda tutar. Nasıl olsa fiyatı daha da artar.

★★★

İstanbul'da fındıkpazarda 40 lira markette 60 lira… Ne yapıyor? İstanbul'da üniversiteye gidip orada kavrulup mu pazara çıkıyor? Aradaki 30 lirayıkim kazanıyor?
Sorun sadece fiyat da değil! İyi verim almak için çiftçilerin en az 140 günfındık bahçelerinde kalması gerekiyor. Türk çiftçisinin bahçede ortalama kalış süresi 40 günde bitiyor! Haliyle bir hektarda Türkiye 800 kilo, Şili 3200 kilo verim alıyor. Belli ki sorun var!

★★★

On gün önce fındık üreticilerinin sorunları için muhalefet partileri Meclis araştırma önergesi verdi… AKP oylarıylareddedildi!
Ret oyu veren AKP'nin Karadeniz milletvekillerini kim seçti. Yine fındık üreticileri… AKP bütün bu illerde açık ara birinci parti… Senin oy verdiklerin ret ediyorsa, boşuna suçlama kimseyi…

★★★

Atatürk taa 1935 yılında Ulusal Fındık Kongresi'nitoplamıştı. O yıllarda fındığın önemini anlamıştı kendisi… Gel de utanma şimdi!
Sahi fındık fiyatını neden Cumhurbaşkanı açıkladı? Tarım Bakanı'nın acil işi mi çıktı? Cumhurbaşkanı'ndan üzüm ve incir fiyatlarını da açıklamasını bekliyoruz ocak ayı gibi…Karpuz ile kavunu unutmasa bari…

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları