HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

TÜRK KİMLİĞİ NEDİR?

6 Kasım 2018 Salı Saat: 08:10

Dünkü yazımda Türk Kimdir? Konusunu ele almıştım bugün ise Türk Kimliği Nedir konusunu okuduğum kaynakçalarla birlikte özetle sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü dünde yazdığım gibi Türkiye’nin bugünlerde binlerce sıkıntısı içerisinde Türk ve Türk Kimliği üzerinde yapılan tartışmalara, polemiklere biz Türk vatandaşları olarak bunu siyasilere malzeme yaptırmamak mecburiyetinde olduğumuz kanaatindeyim.

Biz, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet özünü benimsediğimiz sürece bu tür tartışmalarda çok anlamsız değil mi? Rivayetlere göre Nuh Tufanının sona ermesi ile ve Hz. Nuh’un 10 evladının dünyaya yayıldığı bir ırktan gelen bir millet olduğumuz çoğu kaynakçalarda karşımıza çıkıyor. Bazı kaynakçalarda da Hz. İbrahim’in eşinden olan evlatlarının bir nesli olduğumuz ifade edilmektedir.

Yani Türkler tarih boyunca kurdukları bütün medeniyetlerde Türk kavramını hep bir üst kimlik olarak esas almışlardır. Kurulan bütün Türk Devletlerinde de zaten bu özellikler karşımıza çıkıyor. Bakınız bir kaynakçada da Türk Kimliği özetle şu şekilde tanımlanmaktadır:

Biz Türkleri başka milletlerden ayıran, bizi biz yapan özelliklerin bütününe Türk kimliği diyoruz. Bu özelliklerimiz genellikle kültürümüzden gelir. Kültür, en genel anlamıyla yaşam şeklimizi ifade eder.

Kültür; bir milletin devlet yönetme biçiminden eğitim ve öğretime, hukuk anlayışından gelenek ve göreneklerine kadar her türlü değeri içine alan kavramdır. Türk kültürü içinde yaşayan bir kimse, bu bilgiler doğrultusunda kendi davranışlarını, yaşantısını şekillendirir.

Dolayısıyla içinde yaşadığımız kültür, bize bir kimlik bilinci kazandırır. Milletçe sahip olduğumuz maddî ve manevî değerlerin hepsi kültürümüzü belirler. Her kültür bir kimliktir. O kültürün kişilere eğitim, gelenek-göreneklerle kazandırdıkları da kişinin milli kimliğini oluşturur. Kimlik bunalımı denilen şey, aslında kültür buhranıdır.

Hangi sebeble olursa olsun, toplumda yaşanan hızlı değişmeler, kültür değişmelerine sebeb olmaktadır. Yabancı bir kültür içinde sahip olduğumuz kültürün yadırganmasının önemli sebeblerinden biri de iki kültür arasındaki farktır. Bir topluma veya millete ‘’Ait olma’’(Aidiyet, mensubiyet) hissi insanın kendi eğitimine, içgüdüsüne ve psikolojisine bağlıdır.

Birey olarak bu kimlik, kısaca aidiyettir. Yani “ben Türk’üm’’ diyen, birey olarak kendini Türk hisseden Türk’tür. Ama” Biz Türkler kimiz ve neyiz ?” sorusunun cevabına aidiyetten başka kültürümüzün temel taşları olan en az 4-5 unsur daha gerekir. Bunlar milletimizi meydana getiren fertlerin çoğunun yani Türk kimliğinin özellikleridir.

Türk kimliğinin ana unsurları nelerdir? Bunlarda sırayla 1. Dilimiz Türkçe, 2. Dinimiz İslam, 3. Tarihimiz, 4. Kültürümüz, 5. Coğrafyamız, 6. Soyumuz, 7. Karakterimiz

Sonuç itibarıyla Türk kimliğini Türk kültürü şekillendirir. Türk kültürünün temel taşları ise dilimiz, dinimiz ve tarihimizdir. Binlerce yıldır üzerinde yaşadığımız coğrafyada edindiğimiz kültür ve tecrübe buna dâhildir. Kültürümüz, soyumuzu algılamamızı, karakter ve davranışlarımızı da içine alır.

Yani günümüz Türkiye’sinde bugün ihtiyaç duyduğumuz tek ihtiyacımız ise, bir olmak, iri olmak, diri olmaktır. Tarihteki savaşlara bakacak olduğumuzda bizim bizden başka dostumuzun olmadığını da görmekteyiz. Türk’ün Türk’ten başka dostu yok. O halde ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik şuurunu bir an önce tesis etmemiz gerekmiyor mu?

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları