HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

İFTİRA!

30 Mart 2020 Pazartesi Saat: 10:43

İslâm dininde büyük günahlardan biri de iftiradır. İnsan öldürme derecesinde büyük suç sayılmıştır. Nur Suresi’nin 23’üncü ayeti bu husus ile ilgilidir.

İftira, olmayan olayın yalanıdır. Kesinlikle unutmayın! Zan da bir iftiradır. Bunların her ikisi de faiz ve zina gibi büyük günahlardandır. Hucurat Suresi’nin 11’inci ayetinde Allah-u Teâlâ, iftiracıları ve dedikoducuları yamyamlara benzetmektedir.

Yalan ve iftira, korkunç iki şeytan mantığıdır. Cemiyet hayatını altüst eder. Bu iki mantığa göre hareket edenler belki muvakkat bir zaman için taraftar bulabilirler. Ancak kısa süre sonra dünyada rezil, ahirette sefil olmaya da mahkûmdurlar.

Ordu’da son zamanlarda özellikle şu Koronavirüs salgını ile cebelleşilirken, birileri gerek devlet mekanizmalarını gerekse yerel yönetimleri başka başka işlerle gündemi saptırarak aldıkları gaz ile insanlara iftira ve zanda bırakmanın keyfini yaşadıklarını zannediyorlar. Varsın zannetsinler.

İftiraya maruz kalan kimse toplum içinde itibarını kaybeder mi?, Peki ya sağlığını da kaybedebilir mi? İftiracı bunun bedelini dünyada da ahirette de büyük bir bedelle öder. Kur’an-ı Kerim’de, “İman ehlinin kötü tanınmalarından hoşlananları, dünya ve ahirette müthiş bir azap bekler. Allah bilir, siz bilmezsiniz” (Nur Suresi, ayet: 19) buyrulmuştur.

İftira, fert ve toplum üzerinde çok yıkıcı etkileri olan ruhî bir hastalıktır. İftira yapma hastalığına yakalanan bir insanın şiddetle tedavi görmesi gerekmektedir. Bundan dolayı müminlerin her duydukları şeye hemen inanmamalarını, araştırma yapmalarını Kur’an-ı Kerim’de Hucurat Suresi’nde Allah (C.C.) emretmektedir.

İftira eden kişi gıybetçidir, yalancıdır, dolandırıcıdır, kıskançtır, zalimdir. Bu saydığım kötü hasletler iftiranın şümulüne girmektedir. İftiracı günah işleme bakımından gıybetinden iki kat daha fazla günah işlemiş olmaktadır. Çünkü böyle bir kişi iftira ediyor ve yalan söylüyor.

İftira öyle bir melanettir ki, topluma verdiği zararlar sebebiyle büyük günahlar arasında sayılmıştır. Konu ile ilgili olarak Ahzab Suresi 58’inci ayette, “İman eden erkek ve kadınları, yapmadıkları bir işten ötürü incitenler, şüphesiz iftira etmiş ve açık bir günah yüklenmiş olurlar” buyrulmuştur.

İftira yüzünden nice suçsuz insanlar huzurlarını, toplumdaki itibarlarını, hatta sağlıklarını kaybetmişler, nice aileler dağılmış, eşler birbirinden ayrılmış, masum çocuklar yetim kalmıştır.

Aklımızdan hiç çıkarmayalım. İftira eden kişi Allah’ın huzurunda hesap verecektir. İftira edilen insanlar, dünyada olmazsa bile, ahirette haklarını mutlaka alacaklardır. İlahi adalet mutlaka tecelli eder. Herkes yaptıklarının hesabını vakti gelince verir.

O yüzden aklın yolu bir iken, derdimiz millete hizmet iken, hak yolunda haktan ayrılmamak iken, birbirimizin gözüne gaza gelerek çomak sokmanın bir anlamı yok. Bu gazla hareket ile kimsenin boynuna madalya takılmıyor. Milletin vekaletine hasıl olan kişilerin iftira ve zan zırhı ve kalkanı olmamalı diye düşünüyorum…

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları