HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Mehmet KESKİN

Mehmet KESKİN

TÜTÜNE GEL TÜTÜNE

7 Temmuz 2020 Salı Saat: 09:58

Geçen hafta hükümet, paket tütün satışlarına yasak getirdi. Piyasa da 5-6-7 Liradan satılan sigaralar tiryakiler arasında oldukça ilgi görüyordu. Öyle ki son yıllarda tütün satışlarında ki patlama da gözardı edilmeyecek bir durumdu.

Hem tütün yetiştiricileri hem satıcıları hem de tiryakiler bu durumdan oldukça memnundu. En azından tiryakiler, kaçak sigara alımından kendilerini kurtarmış olmuşlardı. Böylece kaçak sigara satışlarında ki düşüşte dikkat çeken ayrı bir durumdu.

Şimdi paket tütün satışının yasaklanması ne anlama geliyor peki? Ne olacak elbette normal sigara satan firmaların ekmeğine yağ sürmek gibi bir şey oluyor. Buradan tek tek sigara markası ve firma ismi yazacak değilim. Piyasada en ucuz 14 Lira olan bir pakete günümüz Türkiye’sinde hangi dar gelirlinin bütçesi yeter?

Adam günde iki paket içse 28 lira, ayda 840 lira. Bu adam Bin 500 lira emekli maaşı alsa geri kalan parayla nasıl geçinecek. Hadi bir paket içse ayda 420 lira yani maaşın 3/1’i gerisiyle de nasıl geçinilir söyleyin bari. Güya Avrupa’nın en ucuz sigarasını biz Türkler alıyormuşuz.

Doğrudur, Avrupa’nın en düşük maaşını da biz Türkler almıyor muyuz? Benim asgari ücretlim 2 bin 300 lira alırken, Almanın asgari ücretlisi 10 bin liraya yakın maaş almıyor mu? Benim emeklim Bin 500 lira alırken, Almanın emeklisi 8 bine yakın maaş almıyor mu? Buyurun hadi şimdi buyurun da buradan yakın.

Şimdi bu millet yeniden kaçak sigara arayışına girerse bunun hesabını kim verecek peki? Bu sorunun çözümü var mı? Var tabi ki. Hükümet bu dar gelirli vatandaşın tükettiği normal sigaralarda ki ÖTV vergisini yarı yarıya düşürmeli. Yani 14 liralık sigaranın 9 lirası ÖTV’ye gidiyor. Fedakarlık biraz hükümetten birazda tiryakilikten olmalı.

Böylece hem tütün piyasası hem de tekel piyasası düzene girmiş olmaz mı? Bu baskı ve ambargolar kesinlikle çözüm değil. Çözümü birlikte aramalıyız. Şimdi tütün kilo veya gram işi satılıyor. Sarabilen sarıyor, saramayan da ne yapıyor biliyor musunuz? 15 Liraya bir sigara sarma makinesi alıyor, başlıyor kendi tütünü kendi sarmaya.

Şimdi kim karlı çıktı bu işten? Adam bir kilo tütünle dünyanın sigarasını sarıyor kendi elinde. Gel vatandaş gel tütüne gel diye bağıran tütüncü mü, tiryaki mi, kaçakçılar mı veya hükümet mi? Doğru cevabı alırız İnşallah… 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları