HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

PEKİ TMO NE ZAMAN FINDIK ALACAK?

29 Temmuz 2020 Çarşamba Saat: 09:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce ki gün kabine toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında 2020 fındık sezonunun fındık fiyatlarını açıkladı. Başkan Erdoğan, üreticiye verdiği müjdede Giresun Levant 22.50, Levant kalite fındığında kg fiyatının 22.00 Lira olduğunu, destek ve randıman paralarıyla da bu rakamın 25.00 Liraya kadar yükseleceğini söyledi.

Beklenen bir fiyat mıydı? Kimilerine göre beklenen, kimilerine göre az, kimilerine göre de biraz daha yüksek olması yönünde düşünceler vardı. Ama genele bakıldığında ise tabanın bu fiyatlardan şimdilik memnun olduğu gözlense de üretici de şimdi asıl endişenin ne olduğunu biliyor musunuz? Ve bu endişede de bana göre haklılar derim.

Efendim, fındık üreticilerinde ki şu an ki endişe, TMO acaba fındık alımlarına ne zaman hangi tarihte başlayacak? Bu endişenin altında yatan gerçek ise şudur. Tüccara ve manava borcu olan fındık üreticileri borçlarını ödemek için Ağustos ayının sonları ve Eylül ayının ilk iki haftasında fındığını tüccar ve manava onların istedikleri fiyattan teslim etmek zorunda kalıyorlar.

Yani, serbest piyasa Ağustos ayının sonlarına doğru 17-18 Liradan fındık almaya başlarsa o zaman olan borçlu üreticiye olur ve burada da kg da en az 3-4 Lira kaybı olur. İşte buna meydan vermemek için de tek yol var. O da TMO’nun erkenden piyasaya girmesi gerekiyor. Eğer TMO piyasaya serbest piyasa ile birlikte veya daha önce girerse borçlu üretici de böylece kurtulmuş olur.

Aklın yolu birdir. Alacaklı alacağı için her yola başını koyar. Elinden gelen her şeyi de yapar. Devlet hazır bu şefkat elini uzatmışken, üreticinin elini de bırakmasın. Zorda, darda olan üreticiyi yani kurda kuzuyu teslim ettirmesin. Böylece samimiyetini de üreticiye karşı pekiştirmiş olur. Burada iş ilimiz ve bölge milletvekillerine de düşüyor.

Bence bu tehlikeyi derhal Cumhurbaşkanı ile görüşüp, TMO’yu erken alım için devreye soktursunlar. Aksi takdirde alın teri de, emek te yine tekelciye ve tefecilere teslim edilmiş olunur. Hem de ellerimizle teslim etmiş oluruz. Uzun lafın kısası, körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz der bunlar. Ben pası verdim. Top sizde sayın vekiller…


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları