HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

FINDIK NE ALEM DE FINDIK!

13 Ekim 2020 Salı Saat: 09:41

Hayırdır, hiç ses soluk yok bugünlerde, sahi fındık ne alem de fındık! Ekim ayının ortalarına girdiğimiz bugünlerde serbest piyasada 50 randıman fındık 24 Lira’dan işlem görmeye devam ediyor. Sezona 21 Lira ile başlayan piyasanın 24 Liraya kadar çıkması fiyatların acaba biraz daha artar mı? Artmaz mı? Beklentilerini bir adım daha öne çıkardı.

Pandemiden dolayı kriz üzerine kriz yaşayan üretici, çiftçi, esnaf ve sanayici bir nebzede olsa fındıktan umduklarını bulabildiler mi? Özellikle zaruri ihtiyaçlarını ve borçlarını ödeyebilmek için çırpınan fındık üreticisi biraz olsun nefes alabildi mi? Bankaların ve tefecilerin, üreticilerin başında zebani gibi beklediği bu sezonda üretici de umduğunu bulabildi mi?

Öte yandan tekelci firma ile mücadeleye kalkışan bizim yerli ve milli sanayicilerimizde bu sene ki alımlardan muvaffakiyet sağlayabildi mi? İhracat istedikleri düzeye ulaşabildi mi? Görüyorsunuz değil mi? Sorun sadece üreticiden başlamıyor. Sorun A’dan Z’ye herkesi ilgilendiriyor. Özellikle krizden dolayı teşvik bekleyen yerli ve milli sanayicimizde sorunla nasıl başa çıkacağını kara kara düşünüyor.

Diğer taraftan borçları bir süreliğine ertelenen ve umudunu fındık sezonuna bağlayan esnafımızın durumu ne acaba? Kaç esnaf kepenk kapattı? Kaç esnaf yeni kepenk açtı? Kaçı icralık ve hacizlik oldu? Bankalar yekünde kaç esnafın ipini çekti? Bu soruların cevabını yılsonunda toplam alacağımız rakamlarda bulacağız. O zaman da sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Şimdilik bilmiyorum. Fındık kimlere umut, kimlere derman oldu bilmiyorum. Birde acaba fındık kimlere yetmedi veya yetemedi? Kimlerin umutları, hayalleri yarım kaldı onu da bilmiyorum. Kimine dert, kimine derman olan fındık görüyor musunuz nelere kadir? Beni düşündüren ise asıl bu aydan sonra olacaklar.

Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti. Pandemi ile birlikte ekonomik kriz de devam ediyor. Esnafın, tüccarın, sanayicinin gözü hükümette ve hükümetten gelir mi? Bilmiyorum ama gelinmesi beklenen yeni teşvik, destek ve borç ertelemelerinde. Artık icra dairelerine girilmiyor, bankalara ise hiç yanaşılmıyor.

Tekelci fındıkta alacağını çoktan cebine koydu. Tefecilerde işlerini yarım bırakmamıştır. Bankaların bir eli kırtasiyede bir eli de bürokrasi de. Haciz ve icralar yılsonuna kadar ikiye üçe katlanacak, kredi faiz borçları yükselecek. Yani bu aydan sonra da yarım kalan soygun ve vurgunlar üzerine katlanarak tastamam tamamlanmaya devam edecek. Sahi ne demiştik? Ha bugünlerde fındık ne alem de fındık…

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları