HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Mehmet KESKİN

Mehmet KESKİN

İLK YARDIM

24 Ekim 2020 Cumartesi Saat: 10:54

 

 

Ülkemizde her yıl hem trafik kazalarında olsun hem de ev kazalarında binlerce insan yaralanıyor. Fakat maalesef ki kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin büyük bir kısmı, panik ve kargaşanın hakim olduğu ilk dakikalarda ve yanlış yapılan müdahaleler sonucu ortaya çıkıyor.

Böyle durumlarda daha sağlıklı müdahalede  bulunmak için her vatandaş ilk yardım eğitimini mutlaka almalıdır. Peki nedir ilk yardım neden önemlidir?

İlk Yardım

İlk Yardım, yaralanma, kaza durumunda veya herhangi bir hastalığa sahip kişi ve kişilerin mağduriyetini gidermek için sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin durumun kötüye gitmesini engellemek, gelecekteki sakatlığı en aza indirmek için mağduru hayatta tutmaya çalışarak eldeki mevcut araç ve gereçlerle yapılan acil bakım ve müdahaledir.

İlk Yardımın Amaçları Nelerdir?

1-   Hayatı korumak ve kurtarmak en temel amaçtır.
2- Daha fazla zararı önlemek için; yaralı stabil tutulmalı ve sağlık hizmetleri gelmeden önce yaralının durumu bozulmamalıdır.
3- Mağduru zarardan ve kaza yerinden uzak tutmak gereklidir.
4- Bekleme anında ilk yardım tekniklerini uygulamak, onların vücut sıcaklığını korumak, kuru kalmasını sağlamak, herhangi bir kanama varsa kanamayı durdurmak, kanamanın önlenmesi için baskı uygulamak gereklidir.
5- İyileşmeyi desteklemek için bandajlama uygulaması gerekli olabilir.

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk yardımda belirtilen en yaygın terim ABC’dir. Bu, solunum yolu, solunum ve dolaşım anlamına gelir.

Hava Yolu(Solunum Yolu): Hava yolunun açık olduğundan emin olun. Solunum yollarının tıkanmasından kaynaklanan boğulma ölümcül olabilir.
Solunum: Hava yollarının açık olduğu onaylandıktan sonra, kişinin nefes alıp veremeyeceğini ve gerekirse nefes almayı sağlayıp sağlayamadığını belirleyin.
Dolaşım: Acil duruma karışan kişi nefes almıyorsa, ilk yardımcısı göğüs kompresyonları ve kurtarma nefesine devam ederek göğüs kompresyonları dolaşımını sağlamalıdır, bu durum zamanda kazanmasını teşvik edecektir. Hayatı tehdit edici olmayan acil durumlarda, ilk yardımcının nabzı kontrol etmesi gerekir.
Ölümcül kanama veya defibrilasyon: Bazı kuruluşlar ciddi ve şiddetli yaraları veya kalbe ayrı bir dördüncü aşamada defibrilasyon uygulamayı düşünürken diğerleri bunu dolaşım adımının bir parçası olarak değerlendirir.

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları