HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

AV. BİRSEN UÇAR

AV. BİRSEN UÇAR

SOSYAL MEDYA KULLANIMINA DİKKAT

2 Şubat 2021 Salı Saat: 09:53


Çağımızın teknolojik gelişmeleri hayatın her alanında köklü değişimleri beraberinde getirmiştir.İnternet kullanımının günlük hayatta geniş yer tutması , hemen hemen her alanda etkili olması bir takım sorunlara da yol açmaktadır.Sosyal ağlardan Youtube ,Facebook , Twitter ,WhatsApp  gibi uygulamaların kullanımında kontrolsüz ve bireyin temel hak ve özgürlüklerine sirayete edecek  konusu suç teşkil eden eylemlerin ifası oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.



    2020 yılı Ocak ayı We are Social and Hootsite ‘ın raporuna göre Türkiye Facebook 37 milyon kullanıcı ile 10. Sırada , Twitter ‘en çok kullanan ülkelerde 6. Sırada ve yine İnstagramı en çok kullanan ülkeler arasında 6.sıradadır.Bu kullanım sıralamaları   göstermektedir ki sosyal medyada oldukça fazla zaman  geçirilmektedir.Bu nedenle de  suçun işleniş şekillerine de etkisi söz konusudur.Özellikle paylaşım ve yorumlarda oldukça fazla sayıda ‘hakaret ve tehdit suçu’ işlenen örnekler mevcuttur.Bu suçlar  internet aracılığıyla işlenen suçlardan sadece ikisidir.Bireylerin  yüz yüze ilişki olmaksızın , günün herhangi bir saatinde ve kontrolsüzce ifadelerde bulunulması suç niteliği taşıyan hususları karşımıza çıkarmaktadır.

    Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu  125/1 maddesinde ‘Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. ‘şeklinde basit haliyle hüküm altına alınmıştır.Bu halin dışında suçun nitelikli hali yine aynı maddede yer almış ve nitelikli haller mevcut ise verilen cezada artırım öngörülmüştür.

    Tehdit suçu TCK 106. Maddesinde :’ Madde 106- ( 1 ) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. ... İşlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.’ Şeklinde basit haliyle düzenlemiştir.Ve nitelikli haller de  cezada artırım uyulanmaktadır.Bu suçun şikayete tabi olmadığı ve kamu davası olduğunu belirtmek  gerekir.Tehdit suçu ‘hürriyete karşı suçlar’ başlığı altında düzenlenmiştir.



    Her iki suç gündelik yaşamda dillere pelesenk olmuş olmalarına karşın bireylerin bu söylemlerin sosyal medya aracılığıyla işlenmesi yayın suç işleme tipi haline gelmiştir.Bu suçların işlenmesi halinde bireylerin bilgisayar ya da özellikle cep telefonlarından görüntü alınması ile de ispatı oldukça kolay olacak ve bir yargılamayı gerektirir delillerin elde edilmesini sağlayacaktır.Sosyal medya kullanımında kolaylıkla ifade edilen , yazılan bu söylemlerin suç niteliği haiz olduğuna dikkat etmek gerekmektedir.Eleştiri bir insan hakkı olup bu hakkın kullanılması ile hakaret ve tehdit ifadeleri içermesi eleştiri hakkının kullanılması anlamı taşımayacaktır.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları