HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

AV. BİRSEN UÇAR

AV. BİRSEN UÇAR

KİŞİSEL VERİLERİN ÖNEMİ

25 Şubat 2021 Perşembe Saat: 10:07

Bireysel temel hak ve özgürlükler çerçevesinde son zamanlarda özellikle hassasiyet gösterilen bir alan ve terim kişisel verilerin güvenliğidir.

Anayasa 20. Madde’ (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/2 md.) Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar.’ Şeklinde güvenceye alınmıştır.

                Bu koruma TCK ve Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun hükümleri çerçevesinde düzenlenmiştir.Kişisel Verileri Koruma Kanunu kişisel verinin ne anlam taşıdığını açıklamıştır.Anılan Kanuna göre ‘kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi (KVK m. 3/1-d)’ kişisel veri olacaktır. Cezai anlamda ise  Türk Ceza Kanunu 135 . madde kişisel verilerin hukka aykırı olarak kaydeden kimse 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılaraktır.Yine kişisel verilerin kişilerin , siyasi ,felsefi veya dini görüşlerine , ırki kökenlerine ; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine , cinsel yaşamlarına , sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumundan bu ceza yarı oranında artırılmaktadır.

                Türk Ceza Yasası’nın 136. Maddesi ise kişisel verilerin hukuka aykırı olarak bir başkasına veren , yayan , veya ele geçiren kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.Bu haliyle bireylerin kişisel herhangi bir verinin rızası hilafına ve başkasına veren , ele geçiren kişi TCK kapsamında suç teşkil eden bir cezadan söz edilmektedir.Kişisel verilerin bireylerin rızası dışında sıklıkla paylaşıldığı açık olup bunun suç teşkil edeceğine dikkat etmek gerekir.Kişisel verilerin ele geçirilmesinde salt bilişim suçu olarak işlemek gerekmeksizin suç olarak tanımlama yapılmıştır.

                Türk Ceza Kanunu ayrıca 134. Madde ile  Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.’hükmünü getirmektedir.Bu hükme göre ise kişilerin özel hayatına ilişkin müdahaleyi yaptırım altına almıştır.

                Kişisel verilerin Korunması Kanunu ‘kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir.’

                Bu düzenlemelerin ihal edilmesi nedeni ile cezai ve hukuki süreçler söz konusu olacak ve yasal sorumluluklara sebebiyet verecektir.Bireylerim kişisel verilerini hukuka aykırı olarak kayıt , bir başkasına verme , yayma ve ele geçirme eylemlerinin sıklıkla ihlal edildiği örnekler günlük hayatta dikkat edilmelidir.Bir başka kişye ait örneğin telefon döküm HTS kayıtları Yargıtay Kararları ışığından kişisel veri sayılmakla TCK anlamında kişisel verileri  hukuka aykırı elde etme suçu oluşturacaktır.

               

               


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları