HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

SEYAHATTE MOLA!

29 Haziran 2021 Salı Saat: 07:45

Müslüman ve ehil bir kişi, tuvalet, banyo vb. gibi yerlerin dışında vaktinde ve zamanında her yerde namazını kılabilir diye biliyoruz. Bu otobüs, tren ve uçaklarda da kılınma şeklini de biliyoruz. Yani abdestiniz olduğu sürece namaz kılmamızda her hangi bir engel yok diye biliyorum.

Türkiye’de sabah namazı 04:52, öğle 12:39, ikindi 16:37, akşam 20:12 ve yatsı da 22:02 saatlerinde ezanları okunur, akabinde ezan da eda edilir. Seyahat esnasında mola saatlerinin namaz saatlerine göre ayarlanma talebi o kadar çokmuş ki, Diyanet Başkanlığına o kadar yani.

Tabi talepler çoğalınca bizim Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’da, şehirlerarası seyahatlerde otobüs firmalarının namaz saatlerine göre mola vermesi düzenlemesi için ilgili bakanlıklara bir yazı göndermiş.

İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na şehirlerarası otobüs seyahatlerinde mola düzenlemesi yapılması ve değerlendirilmesi için ve bir yazı gönderen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, gerekçeyi de şöyle sıralamış.

"Vatandaşlarımız tarafından şehirlerarası otobüs seyahatlerinde molaların, namaz vakitlerinin dikkate alınarak belirlenmesi ve namazların vaktinde edasını sağlamak için makul bir süre ayrılması konusunda Başkanlığımıza yoğun talepler gelmektedir.

Anayasamızın 24. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18. maddesine göre herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne; dinini veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet etme hürriyetine sahip olduğu malumlarıdır.

Bu itibarla; vatandaşlarımız tarafından gelen söz konusu talepler doğrultusunda şehirlerarası otobüs seyahatlerinde molaların, namaz vakitlerinin dikkate alınarak belirlenmesi ve namazların vaktinde edasını sağlamak üzere makul bir süre ayrılması ile ilgili Bakanlığınızca yapılabilecek düzenlemelerin değerlendirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini saygılarımla arz ederim."

Durum bundan ibarettir. Şimdi bakalım bu üç bakanlık, söz konusu mola talebi ile ilgili bir düzenleme yapacak mı? Yapmayacak mı? Gözler şimdi bunlarda. Bu arada böyle bir düzenlemeye otobüs firmaları da makul bakıyor mu? Bu hususta Diyanet tarafından bilgilendirilip, görüşleri de alınmış mı? Bu da ayrıca merak konusu. Bir açıklamada buradan bekliyoruz.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları