HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

ZAM-PARA-LIK

7 Temmuz 2021 Çarşamba Saat: 08:29

Günlük hayatımızda en çok konuştuğumuz iki sözcüktür Zam ve Para. Milyonlarca emekli ve memurun beklediği zam oranları belli oldu. TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından emekli ve memurun alacağı zam oranı ve yeni maaşları da belli oldu.

Millet iki gündür hesap kitap yapıyor. Acaba kaç kuruş elimize geçecek diye. Tüketici fiyatları haziranda aylık %1,94, yıllık %17,53 oldu. 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 olarak belirlendi. Bu verilerin ardından memurlar Temmuz ayında maaşlarına yüzde 5,45 enflasyon farkı alabilecekler.

Türkiye’de 13 milyon emeklinin maaşı da böylece artmış oldu. Ama ne artış ne artış değil mi? Sormayın gitsin. 3,5 milyon memura yeni maaş geldi. Kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Yaşlılık aylığı arttı. Evde bakım maaşı yenilendi. Engelli maaşına da zam yapıldı.

İşçi emeklileri Temmuz ayından yüzde 8,45 oranında zam alacak. Memurlar ise Temmuz ayında maaşlarına yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. İşçi emeklileri kara kara düşünüyor. Hiçbir derde derman olmayan bu zamların yetersizliği gayet aşikar. Yine de hiç yoktan iyidir diyebiliyor bizim garibanlar.

Asgari ücretin altında emekli maaşı alanlara sakın dokunmayın. Ne zam deyin ne de Para! Sorarsanız zam-para-lık olursunuz benden söylemesi. Ben yine zamlarla devam edeyim. Eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük memur maaşı 4 bin 500 TL’den 4 bin 880 TL’ye yükselecek. Bu artışla en düşük emekli aylığı 2000 öncesi SSK emeklilerinde 2 bin 420 TL’den 2 bin 624 TL’ye, en düşük esnaf BAĞ-KUR aylığı bin 763 TL’den bin 912 TL’ye, en düşük tarım BAĞ-KUR’lu aylığı da bin 662 TL’den bin 802 TL’ye yükselecek.

Bunun yanı sıra SSK’dan 2000 sonrasında emekli olanların aylıkları Ocak ayında normalde bin 447 TL olacaktı. Ancak, geçen yıl Nisan ayında en düşük emekli aylığı bin 500 TL’ye yükseltildiği için geçen yılın Temmuz ve bu yılın Ocak aylarında ayrıca bir artış yapılmadı. 2000 sonrası SSK emeklilerinin normal emekli aylığı bu aydan itibaren tekrar artmaya başlayacak.

Memur maaşları ile emekli memur aylıklarına Ocak ayında yüzde 7,36 SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8,36 oranında artış yapılmıştı. Şimdi TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 17,53 iken maaşlara yansıyan da yüzde 8,45. Muhalefete göre ise yıllık enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyormuş. Kimi yüzde 24 kimi de 26 falan diyor.

Benden size tavsiye derim ki, bugünlerde memura, işçiye, emekliye hele ki emekliye hiç dokunmayın ve sataşmayın. Bende daha fazla zam-para-lık olmamak için lafı uzatmayayım. Ne diyelim, garibanlar gibi hiç yoktan iyidir demek te pek işime gelmiyor. Hayırlı uğurlu olsun bari.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları