HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

ORTADİREK KARA LİSTEDE!

12 Temmuz 2021 Pazartesi Saat: 08:25

Bu yazıyı 26 Şubat 2021’de yazdığımı dün bir okurum hatırlattı bana. Ne oldu öğünden bugüne değişen nedir? Diye bir de üstüne soruverdi. Arşivimden çıkarıp baştan aşağı yeniden okuyuverdim.

Evet gördüm ki, son 6 ayda maalesef henüz değişen ve gelişen bir şey yok. Ben aslında bu sorunu yıllardır yazıyorum. Sorun çözülünceye kadar da yazmaya devam edeceğim. Bakın son altı ay önce ne yazmışım. Takdiri sizlere bırakıyorum.

Ortadirek veya orta direk; Türkçede toplumun küçük memur, emekli, küçük esnaf, küçük çiftçi gibi "düşük ve sabit gelirli" kişilerden oluşan kesimini tanımlamakta kullanılan bir kavram. Ortadirek, toplumun geniş bir kesimini kapsar ve buna bağlı olarak ülke ekonomisi ve siyasetin önemli aktörlerindendir. Tanımlama tam da böyle.

Çocukluğumuzda ve gençliğimizde çokça duyduğumuz bir kelime idi Ortadirek. Yiyeceğe, içeceğe, yakıta, elektriğe her bir şeye zam geldiğinde Ortadirek yandı diye şikayetler, feryatlar, figanlar aya kadar çıkardı. Bu kesim genelde hiç aybaşının gelmesini istemeyen kesimdi. Çünkü maaş bir gün bile cepte kalmıyordu.

Dün ile bugüne baktığımda Ortadirek diye bir şeyin kalmadığını görüyorum. Çünkü bugün KARA LİSTE grubunda olanlar ve olmayanlar kesimi var. Nedir kara liste? Başta Merkez Bankası olmak üzere Bankaların da üzerlerini çizdiği vatandaşların gün yüzü görmediği bir kesim var karşımızda.

Türkiye’de her üç kişiden birisi kesin ama kesin yasal takipte. Yine her dört kişiden birinin de icralık ve hacizlik olduğunu da rakamlar söylüyor bize. Defalarca bir sicil affı veya bir defaya mahsus genel bir sicil affı çıkarılsın diye yazdık durduk. Ama biz söyledik biz işittik oldu. Kimse de gayle almadı almakta istemiyor zaten.

Yasal takip yüzünden emekliler bırakın kredi çekmeyi, maaş avansı bile kullanamıyorlar. Ülkede emeklinin geldiği durum işte budur. Adam kendi parasından avans bile alamıyor. Halbuki bir defaya mahsus maaşına mahsuben bir sicil affından yararlandırılsalar kaç milyon emekli nefes alır biliyor musunuz? Ancak bu durum bilenlerinde işine gelmiyor. Neden faiz üstüne faizi nasıl yükleyecekler sonra değil mi?

Memur, işçi, esnaf darboğazda gıkı çıkmıyor. Bakın eskiden sıkça kullandığımız bir kelime de darboğaz idi. Ortadirek darboğazda lafını çok duyardık. Günümüzün moda sözü de, ‘ay sen kara listedesin üzgünüm’ oluyor. Gidişatımız hayra alamet değil. Son kez derim ki, gelin bu milleti şu Ortadirek’i kara liste illetinden kurtarın. Kurtarın da iki hayırlı dua alırsınız belki.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları