HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

FINDIK İÇİN NE YAPTINIZ?

24 Temmuz 2021 Cumartesi Saat: 12:01

Malum 2021 yılı fındık toplama hasadına artık sayılı günler kaldı. Hasat öncesi yapılması gereken, alınacak olan önlem çalışmaları ne boyutta henüz bilmiyoruz. Zira fiyat henüz açıklanmasa da akıllarda o kadar çok alınması gereken cevap var ki, bende hasat için bıçak kemiğe dayanmışken üreticiler adına buradan tek tek sormak istiyorum.

Birinci önceliğim fındık toplama işinde çocuk işçiliği için ne gibi önlemler alındı? Çocuk işçiliği ile ilgili her hangi bir ekip veya TİM kuruldu mu? Bununla ilgili nasıl bir yol haritası izlenecek? Bu konuyla ilgili de hangi kurum veya kurumlar alakadar olacak?

Pandemi süreci çalışmaları çerçevesinde Maske, Mesafe ve Temizlik kurallarına uyulması hassasiyeti hala sürüyor. İlimize önceki yıllardan fındık toplamak için başta Güneydoğu olmak üzere Doğu Anadolu ve Gürcistan’dan da mevsimlik işçileri geliyordu. Bu sene de buralardan mevsimlik tarım işçisi gelecek mi?

Eğer ilimiz dışından bahsedilen yerlerden mevsimlik tarım işçisi gelecekse pandemi tedbirleri nasıl işleyecek? Keza bunun yanı sıra yerli ve yabancı amele ve dayıbaşı günlük yevmiye ücretlerinde ki adaletsizlik nasıl ortadan kaldırılacak? Bunun için nasıl bir düzenleme, planlama ve tedbir alındı? Malum yerli amele yevmiyesi diğerlerine göre tam iki katı. Bunu da hatırlatmış olayım.

Yeni sezonda fındık fiyatı için hükümet ser verip sır vermiyor. Bir hafta gibi zaman dilimi kaldı önümüzde. Muhalefette ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’da herkes ağzında ki, fikrinde ki, beyninde ki beklentileri ortaya koydu. Fiyat konusunda uçan uçana aldı başını gitti. Daha öncede yazmıştım makul bir fiyat, üreticinin kabul göreceği bir fiyat olacaktır. Benim öngörüm ise 28 ila 30 TL arasıdır.

Bir diğer önemli konu ise bu sene üretici, Tekelciye kurban edilir mi? Ne dersiniz? Yerli ve Milli sanayicimiz bunun için desteklenir mi? Tüccarımız, manavımız, bu tekelcinin simsarlığını yapmaktan kurtulur mu? Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bunun için ne gibi hazırlıklar yaptı? Fiskobirlik bu sene de yine aynı tiyatroyu mu oynayacak? Yani piyasada Fiskobirlik’i dostalar alışverişte mi görecek?

Serbest piyasanın Tekelciye karşı elinin güçlenmesi ve yerli tüccarımızın üreticisine sahip çıkabilmesi için bir hazırlık yaptınız mı? Tüccar ve Manav artık kendilerine yafta edilen ‘tekelcinin simsarları’ yakıştırmalarından kurtulmak istiyor. Bu sektörün de güçlenmesi için bir çalışmanız var mı beyler? Lafı daha fazla uzatmadan 2021 yılı fındık faaliyet raporunu nasıl hazırladınız ve fındık için ne yaptınız?


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları