HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

SEDAT AKKÖSE

SEDAT AKKÖSE

ANDIMIZ,.

24 Şubat 2022 Perşembe Saat: 09:24

                  

“Herkes için özgürlük, adalet ve tek bir millet olmayı sağlayan cumhuriyeti temsil eden ABD bayrağına, sadakat ile bağlı kalacağıma tanrının huzurunda yemin ederim."

Amerika’da 1892 yılından bu yana okullarda her sabah öğrenciler bu yemini ediyor. Kamu toplantıları ile özel toplantıların çoğu bu yemin ile başlıyor. Bayrak töreni yapılırken bu yemin okunuyor. Ayağa kalkılıyor. Yemin metni hep bir ağızdan seslendiriliyor.

Yeminin hedefi Amerika’da yaşayan 72 milletten insanı, tek bir millet olarak bir araya getirmek. Amerikan Bağlılık Yemini, Kristof Colomp  ABD kıyılarına çıkışının 400’üncü yılında yazıldı. Şimdilerdeki 1954’de değişikliğe uğrayan metin var.

Sadece bu yemine Tanrı kelimesi eklenmiş.

Amerikalılar diyorlar ki, “Bayrak sevgisi, milli birlik duygusu, özgürlük ve adalet gibi kavramların önemi çocukluk çağlarında öğretilir ise insanlar bu değerlere sahip çıkar.”

Türkiye’de yasaklanan Öğrenci Andı, 1933 yılında Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip tarafından yazıldı. Daha sonra, ilkokullarda, her gün, sınıflara girilirken çocuklar tarafından okunmaya başlanırdı.

“Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.”

Bu ant, Cumhuriyet’i ayakta tutma çabalarının bir parçasıdır. Bizim cumhuriyetimiz, dağılmış bir toplumu toparlama, ulus devlet kurma hareketidir. Bu ant, bu hedefe dönük olarak, bu ülkede yaşayanların çocukluktan itibaren, “dağılmayı, bölünmeyi, yok olmayı, emperyalist güçlerin ülkeyi parçalamasını” önleyecek şuura sahip olmalarını sağlamak için yazılmıştır.

Bu öğrenci andına 1972‘de  ve 1997 yılında en son şu  bölümler eklenerek Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile şu bölüm eklendi:

“Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene!”

Dünya da ulus devletler gelecek nesillerinin devamı özgürlük ve bağımsızlıkları için ant okumalarında sakınca görmezler.

İşte, demokratikleşmeyi engellediği için yasaklanmakta olan ant, bu anttır. NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE...


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları