HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

AREFE GÜNÜ VE ÖNEMİ.!

29 Nisan 2022 Cuma Saat: 10:13

Müslümanlar en büyük mutluluk ve sevinç günlerinden biri olan Ramazan Bayramı'nı heyecanla bekliyor Ramazan Bayramından  bir önceki günede arefe denmektedir.Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir.

Arefe Sözlük manası olarak arefe günü: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün demektir.

Arefe, Ramazan Bayramı'nın ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe denmiştir. On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazanı Şerif'in son günüdür.Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Arefe günü bayramı karşılamanın coşkusuyla, mübarek Ramazana veda etmek demektir.

Müslümanlar en büyük mutluluk ve sevinç günlerinden biri olan Ramazan Bayramını heyecanla bekliyor. Ramazan Orucu son olarak tuluyor ve Ramazan Bayramı arefesi bu sene 1 Mayıs 2022 pazar gününe denk gelmektedir. Akabinde Ramazan Bayramı da 2 Mayıs pazartesi günü olacak. Ramazan Bayramı 3 gün sürecek ve 4 Mayısta da son bulacak.

Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. Arefe günü, kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir.Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre:"Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır.Peygamberimiz bayram gecesi hakkında bakın ne diyor: 'Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini sevabını Allahtan bekleyerek, ibadetle geçiren kimsenin kalbi kalplerin öldüğü gün ölmez.'

Ramazan Bayramının arefesinde öncelikle Ramazan'ın kazanımlarını unutmamız gerekir.  bir Müslüman olarak arife gününü hangi ibadetler yapılır ondan bahsedelim.Arife günü kuşluk namazı ve şükür namazı kılınmalıdır. gündüzünü ve ramazanın son gününü ihyaya çalışılmalıdır.Fitre veremeyenler filtrelerini vermelidir.fakir, muhtaç, muhacir, evsiz, yurtsuzlar ve yetimlere elimizi uzatmalı, onları da yarınki bayrama hazırlayarak bayram sevincine ortak etmeliyiz. Hediyelerle çocukları ve büyükleri sevindirmeliyiz. Unutmayalım ki, ihtiyaç sahiplerini sevindireni Allah sevindirir. Gariplere, yoksullara sığınak olanlara da Allah yardım eder, merhamet edene merhamet edilir.  Kabir ziyaretleri ederek ölülerine,Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir ziyaretleri,yapılarak anne,baba ve akraba ziyaret edilerek hayır dualarını almak gerekir Yine Arife günü imkanı olanların cami ve mescitlerlerde birlikte hatimler yapmak,istiğfar, salavat, kelime-i tevhitler okumak,faziletli ibadetlerdendir. Arefe günü içinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması çok faziletli oldoğu vurgulanıyor.Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. Peygamber (sav) Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur: -Terviye gecesi (Zilhicce ayının sekizinci gecesi) -Arefe gecesi, -Kurban bayramı gecesi, -Ramazan Bayramı gecesi ve -Şaban ayının onbeşinci gecesidir." 

(Tergîb ve't-Terhîb, 2:330.)Arefe gününü ve gecesin dua, tevbe, istiğfar ederek ve namaz kılarak değerlendirelim.2)

BAYRAM: Sevinç, neşe, sevme, sevilme ve sevindirme günleridir. Bu anlamlarına uygun topluca bayramı değerlendirelim.Bayram, her yıl gelip geçen bir tatil günü değil, insani ve dini güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının en güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleri olarak değerlendirilmelidir.Kırgınlığa, dargınlığa bu bayramın getirdiği neşe ve sevinç ortamından faydalanarak son vermeye gayret edelim.13)Allah-ü Teâlâ Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesi için çeşitli vesileler yaratmıştır. İşte Ramazan bayramı bu vesilelerden biridir. Bayram toplum olarak kutlanıldığı zaman bir anlam kazanır. Bayram günleri, tatil günleri olmaktan öte, bize bir takım yükümlülükler yükleyen günlerdir.

Son olarak Mübarek Ramazan Bayramının aziz milletimiz, devletimiz, gönül coğrafyamız ve İslam âlemi ile insanlık için hayırlara, bereketlere, sevgi ve muhabbetin daha da artmasına vesile olmasını diler, Bayramınızı tebrik ederim.

Saygı ve mahabbetlerimle.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları