HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

RAMAZAN BAYRAMI..!

30 Nisan 2022 Cumartesi

Bayramlar, sevdiklerimizle buluşmamıza aracı olan ve günlük hayatın koşturmacası içinde durup biraz nefes almamızı sağlayan özel günlerdir. Özellikle Ramazan Bayramı, ramazan ayı sonrasında gelen ve ailece coşkuyla kutlanan önemli bir bayramramdır. Diğer adıyla Şeker Bayramıdır.

Kulluk, İbâdet, Sabır, İkram ve Kur’ân-ı Kerim ile derinleşme zamanı olan Ramazan-ı Şerifin ardından Rabbimizin biz mü’min kullarına ikramıdır bayram. Bütün âzâlara tutturulan oruçlarla, terâvihlerle, infak ve tasadduklarla, yılın en önemli gecesi Kadir Gecesi’ni idrakten sonra Ramazân bayramına ulaştık. Ramazan ayının güzelliklerinin bir dahaki Ramazân’a kadar sürdürülmesi ve elde edilen manevi kazanımların kaybedilmemesi gerekir.

Ramazan gittiği için değil, günahlarımızın affolduğu için, büyük sevab ve nimete kavuştuğumuz için bayram yapıyoruz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahü teâlâ meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Allahü teâlâ da, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur." (Beyheki) Bunları bilen Müslüman nasıl sevinmez ve bayram etmez?

Bugün, orucu kabul edilenlerin ve günahları affedilenlerin bayramıdır.Ne mutlu günahlardan sakınarak oruç tutanlara..Mazeretsiz oruç tutmayanların bayramı asla olmaz.Belki bugün ala koyun kara koyun onlarca belli olmuyor sansalarda Yüce yaratıcıya herşey âyan beyan

Her şeye rağmen bayram ruhunu yaşamak için neler yapabiliriz?

Öncelikle bayram sabahı erken kalkarak  çocuklarımızla beraber camiye gidip sabah ve bayram namazları kılınmalıyız  varsa ordaki insanlarlarla bayramlaşma programına katılımalı, daha sonra ailecek güzel bir kahvaltı etmek  değişmeyen bayram günleri ritüellerine devam eedilmelidir.Bayramın en önemli yanlarından biride Allah rızası için ziyaretletde bulunmaktır bu çok sevaplıdır.bu konuda peygamber sav efendimiz şöyle buyurmaktadır.

"Hiç bir kul yoktur ki, din kardeşini Allah için ziyaret etsin de, bir melek, "Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun" demesin. Allahü teâlâ da buyurur ki: "Kulum beni ziyarete geldi. Bana da onu ağırlamak düşer".) [Ebu Ya’la]

Bayramlarımızı kutlarken ailece bir araya gelmeyi, uzun süredir görmediğimiz yakınlarımızı ve büyüklerimizi ziyaret etmeliyiz Normalde fırsat bulup telefonla bile konuşamadığımız sevdiklerimizle yan yana geldiğimiz zaman dilimidir bayramlar,yaşanan eksikliklerin en en güzel tarafi etme zamanıdır.

Bayramlar, aynı zamanda; Ramazan ikliminde kazanılan şefkat, merhamet, kardeşlik, yardımlaşma ve fedâkârlık gibi güzel hasletleri hayata taşıma günleridir.Bu bayramda sevdiklerimizi hatırlamanın ve onlarla sohbet etmenin birçok yolu olduğunu unutmamalıyız. Örneğin onların sağlığı için büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öperek hayır dualarını almalıyız.Uzakta olan akrabalarımızla teknolojidende yararlanarak görüntülü konuşma yoluyla arayabilir, onlarla bu şekilde görüşebiliriz.İyi olduklarını görüp bayram tebriklerini yüz yüze iletmiş oluruz. 

Bayram günleri müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, çocukları sevindirmek  İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.

 Gerçek bir bayram ruhu yaşamanın altın kurallarından biri de kesinlikle küslerin birbiriyle barışması. Bir süredir dargın olduğunuz biri varsa onunla bayramlaşmak, halini hatırını sormak ve barışmak için bayramdan daha güzel bir zaman dilimi yok. Bunu da gerçekleştirdiğiniz takdirde kendinizi çok iyi hissedeceksiniz ve bayramın gerçek ruhunu yaşayacaksınız.

Dinimizde dargın durmanın çok büyük bir vebal olduğunu Efendimizin sav şöyle buyurmaktadır. "Müminin kardeşine üç günden çok dargın durması caiz değildir. Üç gün sonra, ona selam verip hatırını sormalıdır. Onun selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur.) [Ebu Davud] Başka bir hadisi şerifte ise çok te'kit edercesine şöyle buyurmaktadır."Müslümana üç günden fazla dargın duran Cehenneme gider.) [Nesai]  Bu nedenle bayramların birleştirici etkisini göz ardı etmeyerek dargın olan kardeşlerimizin barismalarina vesile olalım.

Hepinizin mubarek ramazan bayramınızı kutlar sağlık, sıhhat, huzurlu bir bayram geçirmenizi temenni dilerim.

Selam ve dua ile...

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları