HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

DARGINLARI BARIŞTIRMAK FARZDIR !

6 Mayıs 2022 Cuma Saat: 09:49

 Müslümanlar aralarında dargınlığa varacak söz ve davranışlardan sakınmalıdır. Her şeye rağmen dargınlık olursa dargınlıklarını gidermeye anlaşmazlıkları çözmeye gayret etmelidirler. Bununda mümkün olmadığı hallerde Müslümanların dargın olan Müslümanların aralarını bulmaya çalışıp onları barıştırmaları, ahlaki ve dini görevleridir. Çünkü Allah(cc) bu görevi Müslümanlara farz olarak yüklemiştir. Nitekim Kuran-ı kerimde bakın ne buyruluyor: ”Müminler muhakkak ki kardeştirler. O halde dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin(dargın olanları barıştırın.”(huccurat ayet 10) Peygamberimiz(sav) de hadisi şeriflerinde buyuruyor ki. ”Birbirinize buğz etmeyiniz. Birbirinize haset etmeyiniz. Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinizle alakayı kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz. Bir Müslümanın kardeşini üç günden fazla terk etmesi haramdır.(buhari- Müslim Riyazüssalihn sayfa-930)

Kıymetli kardeşlerim farz nedir? Allah’ın kesin olarak yapmamızı emrettiği emirler değil midir. Mesela namaz kılın, oruç tutun, zekat verin v.b işte burada da kesin emir var (feeslihu beyne eheveyküm) kardeşlerinizin arasını düzeltin. Kesin emir var dolayısıyla aman banane, boş ver deme şansımız yok Allah(cc) emretmiştir emir yerine getirilecektir. Lütfen bu farzı önemseyelim. Dargın olanları barıştırma görevimizi yerine getirelim küsleri barıştırmak bütün ibadetlerden üstündür.

Cenab-ı hak barıştırmanın ne kadar hayırlı bir iş olduğunu bakın nasıl bize bildiriyor. işte ayet:

”(vessulhu hayrün) Barış en hayırlı iştir.(nisa- 128) yine kuran-ı kerimde barış için yine şöyle buyruluyor.”(veeslihu zate beynikum) Allahtan korkun. dargınların arasını düzeltin”(enfal -1)

Görüldüğü gibi bu ayette dargınlıkları barıştırmamanın suç olduğunu kendisinde korkmamız gerektiğini dargınları barıştırmazsak Allahlın emrini yerine getirmemiş olacağımızı bize açıkça bildiriyor. Diğer taraftan peygamberimiz(sav) in bu emri bizzat yerine getirdiğini bizzat dargınların ayağına gidip dargın olanları barıştırdığını biliyoruz. Peygamberimiz(sav) bir gün şöyle buyurdu. ”Size namaz, oruç ,ve sadakadan daha üstün bir şey göstereyim mi? buyurdu. Evet ya Resulullah dediler.

 Peygamberimiz(sav) buyurdular. arabulmak , barıştırmaktır. Çünkü aranın bozulması ,dargınlık saçı kökünden kazır demiyorum. dini kökünden kazır, dini yok eder diyorum. buyurdu”(Tirmizi kıyame-56) Peygamberimiz (sav ) dargınları barıştırmak için Medine’den ta Küba’ya gitmiştir. işte hadis: ”Birgün Küba halkı döğüşmüş hatta birbirlerini taşlamışlardı. Bunu haber alan peygamberimiz(sav) ashabına haydi geliniz. aralarını düzeltelim diyerek ashabıyla birlikte Küba’ya gitmiştir.(Buhari sulh-2) Ara bulma, barıştırma noktasında yalana baş vurmak dinimizce caiz görülmüştür.

Kıymetli kardeşlerim; peygamberimiz(sav ) bakın ne hususta ne  buyuruyor. ”Halkın arasını düzelten ve bunun için iyilik kastıyla söz taşıyan ve yine iyilik kastıyla yalan söyleyen yalancı değildir.”(Buhari sulh -1)

Allah (cc) ve peygamberimiz(sav) in namaz oruç ve sadakaya ne kadar önem verdiklerini bu hususta yüzlerce ayet ve hadis olduğunu biliyoruz. Buna rağmen peygamberimiz. (sav) barışmaya barıştırmaya o kadar önem veriyor ki dargınların barışmasının bütün ibadetlerden daha önemli olduğunu bize bildiriyor. Üstelik hadisin sonunda dikkat edin dargınlık dini kökünden kazır buyuruyor. niçin? çünkü Müslüman kardeşler arasında ki dargınlık ayrılık demek, bölünme demek dolaysıyla parçalanmak yok olmak demektir. tarih bunun binlerce örneğini vermektedir. Bütün İslam devletleri bu yüzden yıkılmıştır. Kafirlerin en büyük silahı böl parçala yut olmuştur. En son İslam devleti Osmanlı bu şekilde yıkılmıştır. Günümüzde bu senaryo bu ülkenin insanları olan Kürt ve Alevi kardeşlerimiz üzerinde denemeye kalkışmaktalar ve Devletine milletine küstürmek istenmektedirler.

Türkiye’mizi bölmeye çalışılıyor aman dikkat edelim. Bu bayrağın altında yaşayan insanlar kurtuluş savaşında yurt savunmasında cephede canlarını siper ederken kardeşana mücadele ederken bölememişler şimdide bölemeyeceklerdir. Bize ve Devletimize düşen görev barışın ve huzurun  sağlanması için ne gerekiyorsa yapılması gerekir.

 İşte bu yüzden İslam kardeşliğinin tesisi noktasında bu ümmetin arasındaki dargınları barıştırma emrini aman hafife almayalım.

Bu o kadar önemli ki ayetlerleler, hadislerle yasaklanmış olan yalan söyleme ve söz taşıma ya dargınlıkları barıştırmak için izin verilmiştir. İlk barışan vebalden kurtulur.

Kıymetli kardeşlerim: birbirine dargın olan Müslümanların Allah’ın ve peygamberimizin yasakladığı bir konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışan kendileri farz kılına bir görevi yerine getiren arabuluculara karşı durmamak barışı seçmek ahlaki ve dini bir görevdir. Dini kökünden kazımak gibi büyük bir peygamber tehdidinden korkmalıdır. Allah’ın barıştırın emrinin yerine getirilmesine zemin hazırlanmalı şeytanın ve nefsin esiri olunmamalıdır. O halde dargınlara düşen görev ilk barışan olmaktır. Sen barışta vebalden kurtul karşındaki barışmazsa vebal onundur. sen vebalden kurtul. Bakınız hadisi şerif buyuruyor. Bir Müslüman bir Müslümanla bir sene küs durursa onu katletmiş öldürmüş gibi günah kazanır.(Ebu davut edep-55)

 Bütün bu tehditler  Müslümanlarla olan dargınlıklar için Ya bu dargınlık ana baba , evlat karı, karı koca ,akraba arasında ise İşte o zaman dargınların vay haline bunun vebalini günahını düşünmek bile korkunçtur. bakın peygamberimiz(sav) buyurdu ki. Bir Müslümana din kardeşini üç gün üç geceden fazla terk etmesi haramdır. Bu dargınlıkta  ilk defa selam verip barışan en hayırlı olandır. (Buharı,Müslim-riyazüsssalihin-sayfa-946) Dargınlar bağışlanmazlar

Kıymetli kardeşlerim peygamberimiz(sav) dargın olan kimseleri Allah’ın affetmeyeceğini bize bildiriyor. Her pazartesi ve perşembe günleri ameller Allaha arz olunur. Allah(cc) kendine şirk koşmayan herkesi bağışlar. Ancak kendisi ile din kardeşi arasında dargınlık olan kimseyi barışmadıkça bağışlamaz.(Müslim- riyazüssalihin- sayfa -946)

Kıymetli kardeşlerim; dargınlık şeytanın ve nefsin işidir. Gurur yapıp ta önce o barışsın demeyelim ilk barışan biz olalım ve vebalden kurtulalım. Hele hele karı koca arasında, evlat ana baba arasında akraba arasında dargınlık tam bir felakettir. Affedilmez suçtur. bu konular işlendiğinde bu konulardaki ayet ve hadisleri size bildireceğiz inşallah. Diyeceksiniz ki hocam öyleleri var ki barışmam bana felaket getiriyor. Huzurum kaçıyor. bela ve musibet başımdan eksik olmuyor. O halde çözüm dargın durmak değil. Peygamberimizin vahşiye dediği gibi benden uzak dur. Amcamı hatırlatıyorsun dediği gibi bizde o kişi ile muhatap olmayız uzak dururuz. dargınlık ayrıdır. Can ciğer kuzu sarması olmak ayrıdır. Bu istenmiyor dargınlardan küs durma selam ver ama istersen samimi olma. Arana mesafe koy. Olur biter.Şurası bir gerçek bazı ırz ve namus düşmanları var ki onlar bunların dışında kalmaktadır. İslam'ın dargınlar hususunda öngördüğü tezi unutmayalım barıştırma ve barışma konusunda her yol denenecek en son seçenek olan  buğuz edin emri devreye girmelidir.

Cumanız mubarek olsun.

Selam ve dua ile..

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları