HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

YAZ KURAN KURSLARININ ÖNEMİ

27 Haziran 2022 Pazartesi Saat: 09:26

Ülkemizde eğitim hakkı herkese eşit seviyelerde tanınmış olan bir haktır.

Bu gerek milli ve gerekse dini eğitim olsun herkes bu haklarından yararlanmaktadır. Ülkemizde inancı gereği öğrenmesi gereken bir takım eğitimlere ihtiyaç vardır. Devletimiz bu dini eğitimi öğrenmek için kurum olarak Diyanet işleri başkanlığına bağlı kuruluşlara vermiştir. Bu eğitimin verilmesin de elbetteki donanımlı eğitimcilere ihtiyaç vardır. Diyanet bu eğitimi çeşitli kurumlarının yanında Ülke genelinde bulanan Diyayat'e bağlın Camilerde Din görevlileri tarafındanda verilmektedir. İşte yaz Kur'an kurslarımız da bunlardan biridir.

Nasıl ki Cenâbı Hak Yüce Dinimiz  İslam'ın öğretilmesi de Hz Muhammed (s.a.v) efendimize Cebrail vasıtasıyla dinini bildirip yaydıysa bizlerinde o dini öğrenip yaşamamız ve çocuklarımızada öğretilmesi de ve öğrenmesinde yardımcı olmamız gerekmektedir.

Kur’an, Peygamber Efendimiz’e Cebrail vasıtası ile gönderilmiş Allah’ın kelamı, Âlemlerin Rabbi’nin vahyidir. Cenab-ı Hak kitabını: O hak ile batılı ayırt eden bir söz (Tarık, 86/13.), Allah’ın sımsıkı sarınılması gereken sağlam bir ipidir.(Al-i İmran, 3/103.) peygamber efendimiz in bir hadisi şeriflerinde ;İlim talep etmek her müslümanın üzerine farzdır.buyurmaktadır.

İşte fırsat elimizin altında yurt genelinde bütün camilerimizde  27 Haziran'da pazartesi yani bügünden itibaren  başlamış olan yaz Kur'an kursları da Kur'an okuma dini eğitim seferberliği başlamış bulunmaktadır.2022 Eğitim ve öğretim yılı Okulların kapanmasının ardından açılan yaz Kur'an kurslarımızla çocuklarımızı cami ile buluşturalım. Madem müslümanız onun gereklerini öğrenmede çocuklarımıza fırsatlar tanıyalım ve böylelikle de sorumlularımızı yerine getirmiş olalım.

Yaz Kur'an kursları ülkemizin eğitim öğretim faaliyetleri açısından görmezden gelinemeyecek kadar yaygın olan ve milyonlarca çocuğumuzun katıldığı çok ciddi, bir o kadar da ciddiye almadığımız bir gerçeğimizdir. Ben burada gereği gibi değerlendiremediğimiz yaz kurslarındaki bazı gerçekleri tespit etmek ve bazı önemli yanlışlara dikkat çekmek istiyorum.

Sosyal Açıdan; Yaz Kursları, her türlü siyâsî yaklaşımlar bir kenara itilip, halkımızın "Dinini-Kur'ânını öğrensin." diye çocukların büyük bir içtenlik ve katılımla mahalle camilerine göndermeleri ile gerçekleşen çok ciddî bir faaliyettir. Ayrıca ellerinde elifbâlar, Kurân-ı Kerîmlerle camilere koştuğu, "Şeâir-i İslâm" denilen dinin en temel unsurlarıyla tanıştığı, kaynaştığı ve bütünleştiği bir mevsimdir.

Ülkemizde her Müslüman aile, hem çocuğunun normal okuluna devam etmesini hem de yazları devam edeceği yaz kurslarında çocuklarının Kur'anını öğrenmesini, namazını-niyazını bilmesini, temel dini bilgileri almasını büyüdüğünde namazlı-niyazlı bir insan olmasını, hiç olmazsa Cumalara gitmesini ister, arzu eder. Bu sebeple de yaz geldiğinde camiler kıpır kıpır, cıvıl cıvıl çocuklarla dolup taşar.

İnsanımızın özellikle günümüzde, bu konuda ciddî arayışlar içinde olduğunu görüyoruz. Şu denebilir ki toplum bir yandan çocuğunun iyi bir Müslüman olarak yetişmesini, diğer yandan da her türlü siyasî- kaygıdan uzak olarak bunu sağlamalı istiyor. Bu açıdan bakıldığında yaz kurslarının önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Toplumun bu beklentisi sonucu hemen her kesimden insan çocuğunu camilere yolluyor ve kimse kimseyi Kur'an okuyor diye dışlamıyor.

Neticede toplum yıllardır var olagelen yaz kurslarından hiçbir şekilde rahatsız olmuyor, hatta memnuniyetini ifade ediyor.

Yaz kursları kanaatimce dini eğitimin yanında önemli bir toplumsal görev de ifa ediyor. Camiye toplumun zengin-fakir her kesiminden çocukların katılmasından dolayı fakir-zengin arasındaki iletişim kopukluğunu azaltmakta ve en azından birbirine yabancı olarak büyümeleri engellenmiş olmaktadır. Bu ise sosyal barış açısından çok mühim bir husustur.

Diğer yandan yaz kurslarında okul gibi yoğun bir ödev anlayışının olmaması, çocuğa geniş bir özel zaman bırakmakta, camilerde başlayan güzel ilişkiler mahalle arkadaşlığı (çocukluk arkadaşlığı) gibi ömür boyu unutulmayacak dostlukların temelinin atılmasına sebep olmaktadır. Bu husus da sosyal barış açısından görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçektir.

Sosyal yönden bu kadar önemli fonksiyonları olan yaz kurslarının kıymetini maalesef hem veliler olarak, hem hocalar olarak yeterince kavradığımız söylenemez.

Yaz Kur'an kursları ve öğrencilerimize düşen görevler.. 

1.Kur'an öğrenmenin müslümanlığın bir gereği olduğunu bilmek

2. Hocalarını can kulağı ile dinlemek

3. Arkadaşlarına da bu güzel şeyleri anlatmak ve onları da derslere götürmek için çalışmak.

4. Daha kısa sürede daha çok şey öğrenmek için gayret etmek ve hocalarıyla, anne-babasıyla istişarelerde bulunmak.

5. Öğrendiklerini evde uygulamaya çalışmak. (Yemek duası yapmak, namaz kılmak, anne ve babasına da uygun zamanlarda  tekrar etmek gibi...)

6. Kendi arkadaşlarına ve özellikle de kendinden küçüklere öğretme çabası içinde olmak. En güzel öğrenme; öğretmekle mümkündür.

7. Kur'an ve dini eğitimi önemsemeyen arkadaş çevresiyle ilişkileri sınırlı tutmak. Onların etkisinde kalmamaya gayret etmek.

8. Sadece bu kursların dinimizi öğrenmek için yeterli olmadığını bilerek daha çok okumaya ve araştırıp öğrenmeye çalışmak.

9. Anne-baba, hoca ve diğer büyüklerinin Kur'an ve dinimizi öğrenmek hususunda dualarını almak.

10. Allah'a adanan bir hayatın boşa gitmeyeceğini hiçbir zaman unutmamak.  

Rabbimiz neslimizi âhir zamanın tüm fitnelerinden muhafaza eyleyip, Kur'ân rûhuyla ve nûruyla süslesin. (Âmin)

Selam ve mahabbetlerimle....

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları