HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

ORDU TURİZMİ YİNE PATLAYAMADI

4 Temmuz 2022 Pazartesi Saat: 09:40

Her sezon öncesi demeçler, temenniler, hazırlıklar, önlemler havada uçup “bu sene turizmi patlatacağız” diye kafamızı şişirerek il yönetiminde rol kapmaya çalışanlar yine yanıldı.

 Turizm sektörü her zamankinden daha büyük bir krize girmiş durumda maalesef. Oysa Ordu ilinde ise durum hiçte böyle değilmiş! Ordu-Giresun havaalanı açıldıktan sonra Ordudaki otellerin doluluk oranı artmışmış! Turizm patlamışmış! Çok şükür ki kriz Ordu ya uğramamış mış!

Maalesef algı yaratma çabası ile verilen beyanlara rağmen Havaalanının açılmış olması henüz Ordu Turizmine zerre kadar bir katkıda bulunmadı. Bulunamaz da!

Orduya gelip gidenler ya iş ya da başka illerde yerleşik memleket hasreti çekenlerden başkası değil. Üstelik ortalaması 1000 tl ye varan uçak bileti bedeli ödeyerek.

Turizm de olamadı ama avlanan sineklerde patlama oldu sadece…

Bir ilde havaalanı olması ile turizm potansiyelinin artması direkt olarak ilişkilendirilmez.

Havaalanı turizme ve otellere neden katkı sağlamaz açıklayalım.

Ordu otelleri ister kara isterse hava yoluyla olsun, Ordu ya iş veya gezmek amacıyla gelecek insanlar sayesinde dolar. İş amacıyla gelenlerin miktarı ilin ekonomik pazarının gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Mevcut ekonomik durumu ve yatırım sahalarının darlığı bu ili zaten ekonomik gelişmişlik sıralamasında 61. İl olma durumuna düşürmüştür.

Açın bakın TUİK verilerine görürsünüz. Hatta Ordu ili, ekonomik gerileme sürecinde son 5 yılda 11 basamak birden gerileyen ülkedeki tek il olmuş. Sürekli göç verdiği için nüfus artışı ile pazar gelişimi de mümkün değil. Bugün gerçekçi bir sayım yapılsa Büyükşehir olma vasfımızı bile kaybedebiliriz. Bu haliyle Ordu iline iş seyahati yapacakların sayısının artması mümkün mü?

Orduya gezi amaçlı seyahat yapanlar açısından baktığımızda ise karşımıza çıkan tablo şudur:

Karadeniz turizmi var ama Ordu turizmi diye gelişmiş bir kavram maalesef yoktur. Seyahat acentalarının tümü tur programlarını Ordu için değil Karadeniz için yapıyor. Bu programda ise Orduya ayrılan süre sadece bir gündür. Teleferik, Boztepe ve mavi bayraklı plajımızdan başka neyimiz var sunacağımız. Yayla yayla diye yatıp kalkıyoruz ama oraya tur otobüsleri gidebiliyor mu diye sormuyor sorgulamıyoruz. Mevcut yolun genişletilmesinin gerekli olduğunu hala göremediniz mi? Konaklamayı bahsetmiyorum bile…  

Yerlisi de yabancısı da neden Bodrum’a veya Antalya’ya gider hiç araştırdınız mı?

Çünkü Bodrum Turizmi, Antalya Turizmi diye bir kavram var sektörde. Ama Ordu Turizmi diye bir şey yok maalesef. Bu kafayla da olması mümkün değil.

İnsanlar neden akın akın bir ayranın 50 lira bir lahmacunun 150 lira olduğu Bodruma gittikleri halde ayranın 5 lira lahmacunun 20 lira olduğu Ordu ya gelmezler hiç düşündünüz mü? Araştırdınız mı?

Bir ilin turizmi sadece havaalanı, duble yol ve otellerle gelişmez de var olmaz da. Bir ilde turizm o ilin resmi makamlarının bakış açıları ve anlayışları ile gelişir.

Güvenlik, huzur, hoşgörü, zihniyet, konaklama, eğlence ve kültür turizmin öncelikli altyapılarıdır. Bunlar varsa turizm gelişir. Biri bile eksikse gelişmez.

Bu ilde eğlence sektörü neden gelişmiyor? Bu ilde eğlence ve turizm sektörüne yatırım yapanlar neden ve sürekli olarak haksız yere taciz ediliyor? Önlerine olmadık bürokratik engeller neden dayatılıyor?

Turizm belgeli ama belediye oteli gibi muamele gören oteller ile Ordu turizmi nasıl gelişir?

Bu şehrin turizm vizyonu nedir?

2015 den bu yana Turizm Eylem Planı yapıldı mı?

Ordu Valiliği tarafından kurulan ve ciddi maddi destekler alan Ordu Turizm Altyapı Birliği ne iş yapar, hangi projeleri üretir ve sektörün hangi sorunlarına çözüm olur?

Turizm müşterilerimizin profili nedir?

Bu profildeki müşteriye dönük hangi yatırım ve faaliyetler sağlanmakta veya desteklenmektedir?

Bu ilin sektör ile ilgili kurumları otellerin doluluk oranlarından önce bu soruların cevabını bulmak ve paylaşmak zorundadır.

Ordu turizmine havaalanının zerre kadar bir etkisi olmadı ve maalesef bu gidişle de olmayacaktır. Yayladaki otellerin hali de ortada zaten.

Kimsenin havaalanından böyle bir beklentisi de yok zaten. Hele ki otellerin hiç yok.  Otellerin doluluk oranlarının arttığı algısı yaratılarak turizm gelişti gazıyla yatırımcıyı Orduya çekerek Otel yaptırmakla da turizm gelişmez.

Mevcut pastayı bölersiniz o kadar. Hem kamunun görevi otel yapmak, yaptırmak ve saçma sapan yerlere otel yapılmasını desteklemek de değildir. Yatırımcı sektörde kar etme potansiyeli görürse kimseye sormaz zaten gelir yapar.

Resmi makamlar Ordu da otel sayısı ile turizmin gelişmesi arasında doğru orantıda bir ilişki olduğunu zannediyorsa eğer çok yanılıyorlar demektir.

Özetle, Havaalanı var diye oteller dolmaz. Oteller doldu diye turizm gelişmiş sayılmaz.

Turizm gelişti diye veya otel yaptınız diye turist de gelmez.

Siz güvenlik ve huzuru sağlayın, sektör müesseselerini taciz ettirmeyin yeter. 

Gerisini turizmi bilen yatırımcılara bırakın.                                                                                                       


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları