HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÖNEMİ..!

30 Eylül 2022 Cuma Saat: 08:56

2022 2023 eğitim ve öğretim yılı yine coşkulu bir şekilde başladı sokaklar caddeler cıvıl cıvıl her yere bir canlılık hareketlilik geldi.

Herkes çocuklarını okulla buluşturmak için emek harcıyor okul alışverişi için bir telaşa aldı Okul için gerekli olan kitap kırtasiye,okul formaları ayakkabı,Çanta valiz vs gibi gerekli ve lazım olan şeyleri tedarik etmeye geldi bu işi yapan satan esnaflarında yüzü güldü.

Şimdide eğim Ve öğretime gelelim.Eğitim deyince ne anlamalıyız: Bireyi alanında yetiştirmek ve geliştirmektir. Bireylerin toplum yaşayışlarında yerlerini alabilmeleri için, bilgi, beceri elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etmektir. Bu anlamda belli bir alanda öğrenim yapmak, başarıya ulaşmada her zaman yeterli olmaz.

Eğitim aynı zamanda: Bireylerin toplumun standartlarını,inançlarını ve yaşam yollarını kazanmasına etkili olan tüm sosyal süreçlerdir Kişinin yaşadıgı toplum içinde degeri olan yetenek,tutum ve diyer davranış biçimlerini geliştirdigi süreçlerin tümüdür

Eğitim, öğrencilerde belli yaşantılar yoluyla kalıcı davranış değişikliği gerçekleştirme süreci olarak tanımlanır. İlk yaşantılar, ilkokul döneminde şekillenmeye başlar. Kazanılan yaşantılar eğitim öğretim sürecinin her kademesinde sistemli olarak artarak devam eder. Ancak şu bir gerçek ki; ilkokul kademesinde ilk okuma ve yazma çalışmaları, ortaokul ve lise kademeleri için büyük önem taşır.

Secilmiş ve kontrollü bir çevrenin (özellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlilik ve bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir süreçtir.

Öğretim ise,:Öğretme faliyetlerinin önceden hazırlanmış bir proğram çercevesinde amaçlı.planlı.düzenli ve kontröllü yapıldıgı yerler okullardır.okullarda yapılan öğretme faliyetleri ise, öğretim olarak adlandırılmaktadır.

Bireyin ilkokuldan başlayıp üniversiteye kadar hayat boyu süren eğitiminin okullarda planlı ve proğramlı olarak yürütülen kısmı bireyin öğretimini oluşturur.

Eğitim-Öğretim’in önemini her birimiz en iyi şekilde bilmekteyiz.Eğitim olmadan hiç bir şeyin olmayacağını bilmeliyiz ve burda kız erkek ayrımı yapılmadan tabiri caizse okuma seferberliği yapmalıyız.

Bir milletin ilerlemesinde Maddi ve Manevi güzelliklere sahip olmasındaki en etkili gücün Eğitim-Öğretinden geçtiği aşikardır.Bilgiye sahip olanlar her alanda başarılı olurlar. Eğitim ve  öğretim  bir  milletin  ilerlemesinde ve  cehaletin giderilmesinde en etkin  yöntemdir.

Eğitim neden önemlidir ve hayatımıza katkısı nedir? Eğitim sadece okumak ve yazmak değildir. Eğitim, kişinin bilgiyi kendisinin faydalanabilmesi için kullanılması ve kişisel gelişimine katkı sağlamak için kullanmasıdır.

Eğitimin amacı insanları sadece okuryazar yapmak değildir. Eğitim insanlara aynı zamanda başkalarına bağlı kalmadan kendi hayatlarını yönetebilme becerisini kazandırır.

Okuryazarlık, okuma ve yazma becerisine yöneliktir,  eğitim ise her şeyin ardında yatan sebepleri bulmak ve okuma-yazma becerilerini yaşamlarını iyileştirmek için kullanmaktır. Eğitim ülkelerin ekonomik olarak büyümelerine ve refahla beslenmesine yardımcı olur.

Hayatımızda eğitimin önemi:Toplumda saygı kazanmak, erdemli ve tecrübeli olmak için eğitimli olmak gerekir. Mutlu ve müreffeh bir hayata öncülük etmek için, öğrenim görmek önemlidir ve eğitim insana yaşamında başarılı olmasına ve harika işler çıkarmasına fırsat sağlar.

Eğitim bir yönde de meslek sahibi olmaya,para kazanmaya ve hayatın temel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca eğitim, mükemmel bir konumda bulunarak itibar kazanmaya yardımcı olur. Eğitim insanları kariyerlerinde büyütebilir ve hayallerini gerçekleştirebilmelleri için bir basamaktır.

Okullar Gençlerimize, milli,manevi ve  ahlaki  değerlerimize bağlı  kalacakları, bununla beraber teknolojinin bütün imkanlarından da faydalanabilme  imkanlarının sunulduğu ortamlardır.Eğitimde başarılı olunması için gerek okulda, gerekse okul dışında internetten bilgiye ulaşma  amaçlı  faydalanma imkanları, kontrol altında bulunan yerlerde olmalıdır.

Okuma ve yazma günümüz teknolojisinin hızla geliştiği şu zamanda daha da önemli hale gelmiştir. Çünkü okuma ve yazma becerilerinin gelişimi öğrencilerimizin akademik başarılarının artmasına, bilişsel ve dil becerilerinin gelişimine, özgüven duygusunun ve başarma hazzının kazanılmasına olanak tanır.

Günümüzde teknolojiden gereği gibi faydalanma yerine internet başında oyun oynamak ( insan öldürme sılahı insana doğrutmada ) İçi bile acımadan puan kazanmak için yapması sanal alemi bilgi için degilde oyun için kullanan gençleri görünce içim acıyor.bunlar bizim çocuklarımız bunlar bizim geleceğimiz geleceğimizi emanet edeceğimiz bu gençleri ilimde ve  irfanla bilgiyle dolmasını sağlamalıyız.Daha küçük genç yaşta yasaklı sitelere ulaşmasını engellemeliyiz.bunu sağlarsak internetin ne denli faydalı şeyleri öğrenmemiz için zarar yerine yarar sağlayacaktır.

Buradan yola çıkarak Öğrencilerimizin çok iyi eğitim almaları için uğraştığımız gibi,dürüst,ahlâklı olarak yetiştirmeye gerçek anlamda özen göstermeliyiz.Her türlü kötülükle ve ahlaksızlığa götüren yollarla  mücadele etmeliyiz.Alkol,Uyuşturucu,Sigara,Fuhuş v.b. olumsuzluklardan evlatlarımızı uzak tutarak sorumlu kişiler olarak aydınlık yarınlara en güzel şekilde hazırlamalıyız.

Bunu başaramaz isek yarınımızı emanet edecegiz çocuklarımızı aklen,fikren,ahlaken eğitemezsek çok şey kaybetmiş oluruz.o zamanda gelecegimizi tehlikelere atmış olmazmıyız.  Gençlerimize öz güvenlerini vermeli, tarihimizin derinliklerinde kalan, birçok buluşa imza atan ecdadımız gibi, yarınlarda da çok değerli icatlara sahip olacak nesilleri yetiştirmeliyiz.Bu anlamda öz güvenlerini kazandırmalıyız.Bunun yanında aile olarakta çocuklarımıza örnek olacak model olmamız gerekiyor.

Her zaman Arzu ettiğimiz şekilde nesilleri yetiştirmeye çalışırken, gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan, kötü tavır ve davranışlardan, eğitim ve öğretim yoluyla uzaklaştırmalıyız.

Gençlerimizi sevgi,saygı,hoşgörü,birlik beraberlik ve kardeşlik duyguları ile dopdolu bir şekilde yarınlara hazırlamalıyız. Karanlığı, aydınlığın yok ettiği gibi, bizler de kötü, çirkin ve zararlı olan davranışlardan öğrencilerimizi kurtarmalıyız. Aydınlık yarınlara huzur, güven ve mutlulukla varmalıyız.Bu konularda en büyük görev anne-babalara ve Öğretmenlere düşmektedir.

Okuma, toplumdaki cehaletin en önemli silahıdır. Bu sebeple, okuma ve yazma programı, eğitim programının mihenk taşını oluşturur. Okuma ve yazmayı önemsiyoruz. Okuduğunu anlayabilen, yorumlayabilen, küresel çağa ayak uydurabilecek, eleştiri yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Teknolojinin altın çağını yaşadığı bu dönemde olsak bile, okuma ve yazmayı her zaman önemsiyoruz ve önemsemeye devam edeceğiz.Sohbetimin sonunda eğitim ile ilgili tasavvuf Milli şairimiz Yunus Emrenin dizelerinden bi örnek vermek istiyorum.

İlim ilim bilmektir                     

İlim kendin bilmektir               

Sen kendini bilmezsen          

Ya nice okumaktır     

Selam ve mahabbetlerimle..


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları