HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

KİMLER İÇİN ALLAHTAN RAHMET DİLENİR VE RAZI OLSUN DENİR..!

4 Kasım 2022 Cuma Saat: 09:52


Herşeyden önce şu iki kelime ve mensupları çok iyi bilinmelidir.İslâm ve gayri müslimler.

Kur'an'da Cenabı Hak Ali İmran Suresi 19. ayetinde "Şüphesiz Allah katında din İslam'dır" buyurulmuştur. Bütün Peygamberlerin Müslüman olduğukları yani dinin adında islâmdır. Bu Ali İmran Suresi 67. ayeti apaçık bir delildir.

İslâm ve Müslüman olabilmenin tek şartı vardır. Kelime-i şehadetle birlikte kelime-i tevhidin getirilmesidir. (Eşhed'ü Enlâ ilahe illallah ve Eşhed'ü enne Muhammedürrasüllüllah) Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Hz Muhammed sav O'nun kulu ve Rasülüdür demektir.

İslâm yaratan Rabbine teslim olmaktır. şereftir,onurdur,nasip işidir.İslâm ve inancı olmayana gayri müslim denir.Yaşalınan Ülkenin  veya Aynı Ülkenizin toprakları üstünde aynı bayrak altında dini dili ayrı komşuluk ve ticari ilişkiler kurduklarımız mutlaka olmuştur.

Dinimiz gereği bize göre haram onlara  göre bir anlam ifade etmeyen mesala:yemede içmede,giymede, ölümde taziye dilemede çok farklılıklarımız vardır. ilişkilerde ona göre yön vermelidir.

Şurası maalesef acı bir gerçek Müslüman bir ülkenin sınırları içinde yaşayacaksın her türlü ilişkiler müslüman bir toplumla ve komşulukla olacak İslâm'dan bihaberin  olmayacak öylemi?Hergün okunan beş vakit ezanları ve selaları duyacaksın,hiç ölmeyecekmiş  gibi kanunsuz kuralsız İslâm'sız yaşıyacaksın öylemi?

İnsanlık gereği sosyal hayatlarını, komşuluk ve ticari ilişkileri müslüman olan bir ülkede yaşamalarına rağmen Allah'a iman etmeden ölen bir gayri müslim kişidir.

Benim müslüman kardeşlerim bu gayri müslim bir kâfir'ya,! Allah'a inanmamış birine Allah'tan inancı gereği rahmet okuyamaz,af dileyemez 

İslâmın emri olan cenaze namazı kesinlikle kılınmaz,dua'dada bulunulmaz.Cenazenin çamii avlusuna avlusunda  kaldırılması'da hoş değildir.Gayri müslim bir bir komşu ve tanığın yapılan  meclisine katılıp katılmakta herkes selbestir.

Bu kilisenin veya sinekok'un dışı olabilir,ayine katılmak cenazenin yakılması gibi törenlere asla bir müslüman katılamaz.

Neden diye bir soruya karşılık! Burda dünyalık eylemler için kulun gönlü alınmak istenirken, Allah'ın gazabı sözkonusudur.

Bir müslümanın gayri müslime  tazize dili ne demek"Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun"

Adam hayatını Allah'ın emrine göre yaşamamış, Allah'tan rahmet beklenemişken,sen Allah'ın rahmet etmesini, affetmesini,bağışlamasını istiyorsun.

Kendinize gelin! Bu bir cahalettir,hatta Allah'a isyandır.

Böyle bir kişinin cenazesine ve aile yakınlarına Ne rahmeti diliyorsunuz, Dinde bunun yeri yoktur buna rağmen hâlâ devam ediyorsa tevbe etmelidir.

Peki ne denilebilir: Komşun ve tanış ticari ilişkilerin olan bir kişi olabilir katılmak zorunda kalırsınız, toprağı bol olsun,ışılıklar içinde yatsın taziye sözcüğü ile gönül alınmış olursunuz.

Gayrimüslimlere rahmet okumak ve istiğfar etmek, sosyal medya'da paylaşım yapmak onların yaşarken inkâr ettikleri Yüce Allah’tan onlar adına af dilemek anlamına gelir. İslam inancına göre herkes Yüce Allah’a ve dinine inanmakla mükellef olduğu için kişinin kendi ameli esas kabul edilmiştir.

Bir kimse hayattayken iman etmeyip küfür üzere öldükten sonra başkalarının onun için yapacağı dualar geçersiz olur ve ona herhangi bir faydası dokunmaz.

Bazı kişilerin akıl yolunu kullarak fikir yürüterek isteyenlerin soracağı sorular!

Yaşadığımız dünya da insanlık adına katkı sunmuş olabilir, gerçektende yapmış olduğu katkılar çok önemli olmasına rağmen inançsız bir kişinin maalesef bu dünyanın kanun koyucu şu Yüce Allah tarafından af kimlere dileneceğini yazımın sonundaki ayetlerde de ifade edilerek şart koyulmuştur.

Bu konuda yaşanmış bir hadiseyi anlatmak 8sterim!

Resulullah aleyhisselam,amcası Ebû Tâlib ölüm döşeğinde iken ona ‘La ilahe illallah’ kelimesini telkin etmiş, iman etmemesi üzerine, ‘Allah’a yemin ederim ki, senin için af ve mağfiret dilemek bana yasaklanmadığı müddetçe, senin için muhakkak Allah’tan mağfiret dileyeceğim.” (Buhârî, Cenaiz, 79) buyurmuştur.

 Bu“Akraba bilse olsa, Cehennemlik oldukları anlaşıldıktan sonra müşrikler için mağfiret dilemek Peygambere ve mü’minlere yakışmaz” mealindeki Tevbe suresinin 113. ayeti kerimesi nâzil oldu. Münafıklardan Abdullah bin Übey bin Selül öldüğünde, Cenabı Peygamber cenaze namazını kıldırdı. 

Bunun üzerine, “Onlardan ölenlerin namazını kılma! Mezarı başında da durma. Çünkü onlar Allah’ı ve Rasulünü inkâr ettiler” mealindeki Tevbe suresinin 84. âyet-i kerimesi nâzil oldu. Ayrıca “Onlar için af dilesen de, dilemesen de, 70 defa af dilesen de, Allah onları asla affetmeyecektir. Çünki onlar, Allah ve Rasulünü inkâr ettiler” mealindeki Tevbe suresinin 80. âyet-i kerimesi de buna dairdir. Zahiren

 Müslüman olarak öldüğü bilinmeyen bir kimseye rahmet dilemek, Allah’ın hükmünü beğenmemek, O’nu yalanlamak demektir. Ayrıca bile bile onun mümin olduğunu kastederek söylerse imandan çıkar; boş bulunup söylerse çıkmaz. 

Buna mukabil hayatta olan gayrimüslimlerin affedilmesi için dua etmek caizdir Çünkü bu onların hidayete gelip Müslüman olmasını kastetmek niyetiyledir. Gayrimüslimlere selam vermenin ve Allah razı olsun demenin caiz olduğunu söyleyen alimler de bunu kast etmişlerdir. Nitekim islâm peygamberidi Hz  Muhammed Uhud savaşında  kendisine kötülük eden düşmanları için Cenab-ı Peygamber, “Allah’ım onları affet, bilmiyorlar” şeklinde dua etmişti.

Allaha inanmayan birine “’Allah razı olsun” denirmi?

Evet denilebilir.

Gayrimüslime “Allah razı olsun” denilebilir.

Buradaki niyaz şekli onun hidayete ermesi amacıyla anlamı içinde olan Allah razı olsun.

 Bu onun bu halinden razı olsun demek değildir. Allahu teâlâ seni razı olduğu hale getirsin, sana hidayet nasip etsin, demektir. Gayrımüslim olarak öldüğü bilinen birine “Allah rahmet eylesin” veya “Allah razı olsun” denmez.

Neden rahmet dilenmez diyenlere cevap olsun diye kelamların en güzeli Kur'an'dan örnekler verelim.

Bismillahirrahmanirrahim.

__Lokmân, oğluna öğüt vererek şöyle demişti: “Yavrum! Allah’a ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.

___LOKMAN Suresi 13. ayet)

__Kim Allah’a ortak koşarsa, artık, Allah ona cenneti muhakkak haram kılmıştır. Onun barınağı da ateştir. Zalimler için hiçbir yardımcı yoktur.

__Mâide Suresi 72. Ayet )

__Şüphesiz Allah, kendisine ortak (şirk) koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.

___Nisâ Suresi 116. Ayet)

__Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taşlardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan melekler vardır.

__Tahrim süresi ayet 6)

__(İbrahim) dedi: "O halde, Allah'ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyecek olan putlara mı tapıyorsunuz?"

__"Size de, Allah'ı bırakıp taptıklarınıza da yazıklar olsun, siz hâlâ akıllanmayacak mısınız?"

__Enbiya süresi 66/67)

__Onun ve kavminin, Allah´ı bırakıp güneşe secde ettiklerini gördüm. Şeytan, kendilerine yaptıklarını süslü göstermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş. Bunun için doğru yolu bulamıyorlar.

__Allah’a andolsun, senden önceki ümmetlere peygamberler gönderdik. Fakat şeytan onlara işlerini güzel gösterdi. O, bugün de onların dostudur ve onlar için elem dolu bir azap vardır! 

__Nahl Suresi 63. Ayet)

__Onlara: "Allah´in indirdigine tabi olun!"dendigi zaman: "Hayir, biz atalarimizi neyin üzerinde bulduksa, onun ardinca gideriz." diyorlar. Ya şeytan onlari cehennnem azabina çagiriyor idiyse de mi onlara uyacaklar?

__Lokmân Suresi 21. Ayet)

__Onlara, “Allah’ın indirdiğine uyun!” denildiğinde, “Hayır, biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol)a uyarız!” derler. Peki ama, ataları bir şey anlamayan, doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (onların yoluna uyacaklar)?

___Bakara Suresi 170. Ayet)

___Kıyamet günü) İnsanların hepsi Allah´ın huzuruna çıkacaklar. Ve zayıflar büyüklük taslayanlara şöyle diyecekler: «Bizler, sizlere uymuştuk. Şimdi siz, Allah´ın azabından en ufak bir şeyi bizden savabilir misiniz?» Onlar da diyecekler ki: «Allah bizi hidayete erdirseydi, biz de size doğru yolu gösterirdik. Artık şimdi bizler sızlansak da sabretsek de birdir. Çünkü kaçacak yerimiz yoktur.» 

__ibrahim süresi ayet 21)

__İş bitince şeytan onlara şöyle diyecek: "Şüphesiz ki Allah size gerçek olanı vaad etti, ben de size vaad ettim, ama sonra caydım! Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu. Ancak ben sizi  çağırdım, siz de geldiniz. O halde beni kınamayın, kendi kendinizi kınayın! Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Ben, önceden beni Allah'a ortak koşmanızı da kabul etmemiştim." Doğrusu zalimler için acı bir azab vardır!

__ İbrahim süresi âyet 22)

__Andolsun, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahyedildi: “Eğer Allah’a ortak (şirk) koşarsan elbette amelin boşa çıkar ve elbette ziyana uğrayanlardan olursun.”

___Zümer süresi âyet 65.)

__Şüphesiz Allah, kendisine ortak (şirk) koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.

___Nisâ Suresi 116. Ayet)

__Kim Allah’a ortak koşarsa, artık, Allah ona cenneti muhakkak haram kılmıştır. Onun barınağı da ateştir. Zalimler için hiçbir yardımcı yoktur.

Merhum Akif’in dediği gibi;“İmandır o cevher ki İlahi ne büyüktür…İmansız olan paslı yürek sinede yüktür”

__Mâide Suresi 72. Ayet )

Konu hakkında Kesinlik arzeden fetva şudur!

İlgili âyetlerden hareketle Müslüman bir kimsenin, gayrimüslim olarak ölen bir kimseye istiğfar etmemesi ve rahmet dilememesi gerektiği, böyle bir cenazeyle karşılaştığında da nazik cümlelerle taziye dileğinde bulunması ve kalanlara sabrı tavsiye edip teselli vermesinin uygun olacağı anlaşılmaktadır.(Diyanet Fetva Kurulu)

Selam ve mahabbetlerimle

Hüseyin Deniz

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları