HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

MEKKENİN FETHİ VE İSLÂMIN DOĞUŞU..!

6 Ocak 2023 Cuma Saat: 09:38

İslam alemi için çok önemli günlerden biri olan Mekke'nin fethinin yıldönümününü bu sene 10 Ocak 2023 Çarşamba günü müslüman âlemi olarak heyacanla kutlayacağız inşallah.

Cenabı Hak Kur'an-ı Kerim Fetih suresi birinci ayetinde bu müjdeyi şöyle vermiştir. "İnnâ fetahna leke fethan mübina" "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik"

Kur'an-ı Kerim'in Fetih süresindeki  bu müjdeli ilk ayeti, Müslümanları büyük bir heyacan ve  sevince boğmustur. Çünkü bu ayet büyük fetihlerden olan Mekke'nin fethinin ve İslâm-ın doğuşun müjdeleyicisi olmuştur.

Mekke'nin Fethi, hicret'in 8 yılında Ramazan'ın 13. gününde 10 Ocak 630 da İslam peygamberi Hz Muhammed sav efendimizin komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir

İslam'ın olmazsa olmazlarından olan Kâbenin de içinde bulunduğu  Mekke'nin fethi,İslam tarihinin en büyük fetihlerindendir.

İslam'dan önce müslümanlarca kutsal sayılan Kabenin içi ve herb tarafı putlarla doluydu. Kâbe’yi putlardan temizlemek, müşriklerin hâkimiyetine son vermek, Hz Peygamberimiz (s.a.v) efendimizin ana hedefleri arasında idi. Resülullah sav efendimiz baştan itibaren bu ideali ashabının gönlüne yerleştirmiş ve bu heyacanı hep canlı tutmuştur. Doğup büyüdüğü, Kur’an-ı Kerimin inmeye başladığı, kendilerine peygamberlik görevinin verildiği yer olan Mekke’nin İslam’la buluşmasını gönülden istemekte her zaman arzu istemekteydi.

Peygamber efendimiz (s.a.v)1 Ocak 630 tarihinde on bin kişilik ordu ile hakkın batıla galip gelmesi amacıyla hak mücadelesi amacıyla Mekke’ye yürüdü. Bölgeye 16 km kala orduyu konuşlandırdı. Akşamleyin İslamın o inanlı ordusu, efendimizin emriyle on binleri aşan meşaleler yaktı.Mekkeliler bu manzarayı görünce şaşırdılar. Ebu Sufyan ve Hakim bin Hişam ne olup bittiğini anlamak için meşalelere doğru yürüdüklerinde, Öncü birlikte görev yapmaktaydılar.Bunlar Hz Ömer ve Hz Abbas tarfından yakalanıp Peygamberimizin huzuruna getirildiler. Peygamber sav Efendimiz O yüreği iman dolu İslam ordusuna bir tören geçiti yaptırarak Ebu Sufyan’a seyrettirdi. Ordunun dinamik ve disiplinli yürüyüşünü gören Ebu Sufyan çok etkilendi. Mekke’ye dönen Ebu Sufyan, halka Muhammed’in ordusuna karşı koymak mümkün değildir. Evinde kalan, Ebu Sufya ‘nın evine sığınanlar, Ka’be’ye sığınanlar güvendedir dedi.

İslam ordusu 4 koldan şehre girdi. Bir kaç ferdi olayın dışında çarpışma olmadan Mekke fethedildi. Fethin gerçekleşmesiyle efendimiz devesine binip Ka’be’ye geldi. İlk tavafı Devesi üzerinde yaptı.Beraberinde bulunan orduya;De ki hak geldi batıl zail oldu gerçekten batıl yok olmaya mahkumdur(İsra, 17/81)  anlamındaki Ayeti okuyarak, Ka’be’de dikili büyük küçük 360 kadar putu, parçaladı. Ka’be’nin içine girip temizleyerek gerekli düzenlemeyi yaptıktan sonra 2 rekât şükür namazı kıldı.

Ka’benin etrafında suskun vaziyette bekleyen halka efendimiz şöyle buyurdular. Allah'tan başka ilah yoktur yalnız o vardır onun eşi ve ortağı yoktur vaadin yerine getirdi kuluna yardım etti aleyhimize toplanan kuvvetleri hezimete uğrattı iyi bilin ki bütün cahiliye adetleri bütün mal ve kan davaları bugün şu ayağımın altındadır yalnız Kabe hizmeti ve hacılara şu dağıtma işi bunların dışındadır  Ey kürek topluluğu Allah sizden cahiliye gururunu babalarla soylarla büyüklenmeyi gidermiştir bütün insanlar ademdir Adem de topraktan yaratılmıştır

Peygamber sav Efendimiz kendisini dinleyen toplumun üzerinde biraz göz gezdirdikten sonra onlara:” Ey Kureyş Topluluğu, şimdi size ne yapacağımı sanıyorsunuz”? diye sordu. Senden hayır ümit ederiz. Çünkü Sen değerli bir kardeşsin ve değerli kardeş oğlusun dediler. Efendimiz biraz bekledikten sonra sizin tamamınızı bağışladım. Hepiniz hürsünüz diyerek genel af ilan etti.(Tirmizi, Tefsirül Kur’an, 49)

Kabe fethedilince müslümanlar rahat bir nefes aldılar.Fetih günü öğle vakti girince, efendimizin emriyle Hz. Bilale Kâbe’nin üzerine çıkrtıp ezan okuttu. Kılınan Bu namazdan sonra  Peygamber sav efendimiz orada bulunan ilk önce Mekkeli erkeklerden “İslam ve cihad “ üzere, sôz aldıktan sonra da  kadınlara dönerek erkek kadın hep birlikte Allah’a şirk koşmamak, zina etmemek, çocukları öldürmemek, iftiradan durmak ve  sakınmak, hak olan her şeyde peygambere itaat etmek üzere biat etmelerini üzerine söz aldı. Bu arada İslam’la yeni buluşan insanlara, rehberlik etmek üzere Mekke’de Muaz b. Cebel’i bıraktı. Kendileri 15 gün sonra Medine’ye döndüler. Böylece İslam güneşinin doğduğu, Müslümanların kıblesi Beytullah’ı bünyesinde barındıran, dünya Müslümanları için büyük önem arz eden Mekke, hak ettiği ortama kavuşmuş oldu.

Mekkenin İslam'la buluşmasıyla mekke halkı ve insanları huzura kavuştu.En başta kölelik kaldırıldı,faizcilik, tefecilik, rüşvet, haksızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık, fuhşiyatların sebeb okan zina yasaklandı.kadınların ticaret eşyası gibi alınıp satılmasının önüne geçildi,Öz evlatlarından  olan Kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesi önlendi, İnsanların elleriyle yaptıkları putlara tapmalarının önüne geçilerek Kabe putlardan temizlendi.

Konuyla alakalı peygamber sav efendimiz bir hadislerinden bahsetmek istiyorum "Ben sizlere  güzel ahlâk-ı tamamlamak için gönderilmiş bir peygamberim."Ahlâk-ı olmayanın dinide olmaz.

Ve Rasûle selatü selam olsun;"Allahümme Salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed.

Mekkenin fetholunup İslam'la bulunması sonucu Efendimizin ideali gerçekleşmiş oldu. Mekke tüm Müslümanlar için emin ve medeni şehir oldu.Kıyamete kadar bu hal üzere devam edecektir inşallah.

Bizim sevgimiz, sevdamız her daim devam ediyor ve edecektir.Cenab-ı Hak kur'an-ı Kerim'de;"Evet, bu böyledir. Kim Allah’a ait nişânelere saygılı davranırsa, bu kalplerin takvâlı olmasındandır.(Hac süresi 32)

Bizim Kâbe ve İslâm-ın kutsallarına karşı saygımız sonsuz; olmasına sonsuzda

Ancak bir müslüman olarak fethedilmiş bu topraklarda hâlâ içimizi kanatan bazı hoş hoş olmayan durumlarda yokta değil,Mesala Unutmamız mümkün değil vakti zamanında ABD Büyükelçisi Edelman bir müslüman Ülke olan Türkiyeden Hükümete bir  mektup yazarak,Her Cuma camilerde okunan "Allah Katında Din İslam'dır" ayeti hutbelerden çıkarılmasını, okunmasını istemiş vede başarmıştır. Mesala: Arabistan kralının Kâbe,ye karşı saygısız davranışlarıdır. Kabe'nin endamına yakışmayan Kabe'de çok yüksek 72 katlı zemzem tovers adlı binadır.Bu binanın üstündeki yıldızların Osiris Lüsifer'i temsil eden sembollere sahip olması dikkati çekerken, 72 kattan oluşmasının da şeytanın yardımcısını ifade ettiği iddia ediliyor.

Allah'ım bizleri Yüce kitabımız Kur'an-ın ve Hz peygamberin getirdiği İslâm-ın hizmetçisi kıl, İslâm-ı Dünya ya hakim kıl.

Selam ve dualarımla..

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları