HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

SEDAT AKKÖSE

SEDAT AKKÖSE

EY ÖZGÜRLÜK

19 Ocak 2023 Perşembe Saat: 09:31

 

Özgür olmak en güzel duygudur, Aslında bu hayatta özgürlük bir insanın hayatını devam ettirebilmesi için çok önemli çünkü insan özgür olmadıkça kimsenin yaşama isteği artmaz aksine azalır. Bana göre en önemlisi düşünce özgürlüğüdür. İnsan düşündüklerini herkese korkmadan sunabilmeli ve anlatabilmelidir.

Voltaire 'nin de dediği gibi, İnsanın düşüncesini söyleme özgürlüğü olmayınca özgürlük yok demektir ve düşündüklerini savunmaktan korkmamalıdır, çünkü herkesin düşünebilmeye sonuna kadar hakkı vardır.

Sabahattin Ali’nin sağlığında bugün de çok satan Kuyucaklı Yusuf romanı için bir suç duyurusunda bulunulur. Denir ki; ‘Bu roman, rejimi aşağılıyor, aile kurumunu kötülüyor, halkı askerlikten soğutuyor..’ Mahkeme bilirkişiden rapor ister. Üç kişilik bilirkişi heyetinde Reşat Nuri Güntekin de vardır. Güntekin bugünkülere de ders olacak güzellikte bir metin sunar ve özetle şöyle der :

- “Yazar çok büyük bir eser ortaya çıkarmıştır. Sözü edilen suçlamalar yersizdir. Yazar kimi sorunları abartarak anlatmış olabilir. Abartma, sanatçının ruhunda vardır. Bu bir anlatma, halka gerçekleri gösterme yöntemidir. Sanatçı gerçekleri anlatmak için yerine göre dürbün kullanır, büyüteç kullanır... Yazarı cezalandırmak, zaten cılız olan romancılığımıza büyük zarar verir...” Ve Sabahattin Ali bu davadan beraat eder...

Yani, Sanatçının oksijeni Özgürlüktür... Bir Sanatçı ya da Düşünürün Özgürlüğünü kısıtlayıp, ağzını burnunu kapatıp, ‘İstediğin kadar koş’ demek, ya da ‘Su ol ak ama, toprağı ıslatma’ demek gibidir..

 

Her toplumda büyük düşünceleri mağlup edemeyen güçlüler, çoğu zaman Özgürlüğün, Şerefin ve Onurun baş düşmanı olmuşlardır... Ancak şu da bir gerçektir ki, onlar insanların Beyin ve Düşüncelerini söküp atan bir aleti, asla ve asla icat edememişlerdir. Bunun en büyük şahidi ise, İnsanlık Tarihidir...!


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları